logo-misesnlHet Ludwig von Mises Instituut Nederland organiseert ook dit jaar een tweedaagse zomercursus. De helder brandende lamp der vrijheid wordt wederom op de Glind ontstoken. In een kleine groep wordt kennis genomen van de economische theorieën van de Oostenrijkse School.

De Oostenrijkse School is van groot belang, omdat zij economie begrijpelijk en logisch behandelt. Op scholen en universiteiten wordt weinig of geen gebruik meer gemaakt van de Oostenrijkse methode. Ook in de media is er alleen aandacht voor de hedendaagse hoofdstromingen, waaronder de Keynesiaanse en het monetarisme.

Het lijkt dan ook wel dat niemand de huidige crisis kan verklaren. Maar Mises beschreef al in 1912, in zijn boek The Theory of Money and Credit, dat economische booms en busts ontstaan door de creatie van enorme hoeveelheden geld, door de staat. Juist nu in deze economisch roerige tijd kunnen de economische therorieen die Mises doceerde en bedacht u van dienst zijn.

Het is een avontuur en een uitdaging om je te verdiepen in economie. En deze zomercursus is een daar een gedegen en gezellig hulpmiddel bij.

Wanneer?

Vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus 2014.

Voor wie?

De Mises Summer School is voor zowel studenten als niet-studenten die zich willen verdiepen in de economische theorieën van de Oostenrijkse School. Voorgaande kennis van economie is handig, maar niet noodzakelijk.

Mises Nederland

Programma

Vrijdag

10.00 – 12.30 uur

Introductie Oostenrijkse School. Epistemologie.

14.00 – 16.00 uur

De Oostenrijkse School en verwante stromingen in de geschiedenis van het economisch denken.

De belangrijke stappen en verworvenheden van de Oostenrijkers. Onder meer Cantillon, Say, Ricardo, Menger, Jevons, Walras, waardeleer, marginalisme, de plaats van kwantificering in de economie, de geldtheorie van Mises en de Oostenrijkse conjunctuurtheorie.

16.45 – 19.00 uur

Keynes versus de Oostenrijkers.

Dit onderwerp wordt aan de hand van een aantal korte teksten van Keynes en mogelijk anderen behandeld.

Zaterdag

9.30 -12.30 uur

Uitwerking Conjunctuurtheorie.

Hier komen o.a. aan bod: geld, het regressietheorema van Mises, goederenstandaard versus fiat-geld, deflatie en inflatie, de spaarparadox.

14.00-16.00 uur

Theorie van internationale handel en internationale samenwerking. 

O.a. de rol van de EU, de gevolgen van handelsbeperkingen, mercantilisme toen en nu.

Aanmelden? 
Eenvoudig via dit webformulier

Docenten

Jan VisDr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS

Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in BrightOrangeTalanton Corporate Finance.Nikolay GertchevDr. Nikolay Gertchev

Dr. Nikolay Gertchev, werkzaam bij de Europese Commissie en als Adjunct Professor of Economics verbonden aan ICHEC Brussels Management School, voorheen aan Université de Paris II Panthéon en Rouen Business School.

 

Aanmelden

Aanmelden kan eenvoudig via dit formulier.

Kosten

De kosten voor studenten bedragen 110 euro. Niet-studenten (toehoorders) betalen 180 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting (één-persoonskamer), ontbijt, 2x lunch en koffie/thee en diner. Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus.

Locatie

Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort.

Vervoer

Trein

Wie per trein aankomt op station Amersfoort kan door ons opgehaald worden met de auto.

Auto

De Glind is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Contact

Meer info gewenst? Bel gerust met 020-7763967 (Mises Nederland). Mailen kan naar summerschool@mises.nl.

Met vriendelijke groeten,

Mises Summer school