Van alle Zuid-Amerikaanse hoofdsteden is Buenos Aires ongetwijfeld de meest aantrekkelijke. De stad beschikt over een groot en goed beveiligd voetgangersareaal.asdfs

Het land wordt geteisterd door een financieel-economisch systeem dat niet meer van deze tijd is. Er bestaan ten minste tien verschillende wisselkoersen voor verschillende producten en diensten.

De argeloze bezoeker die op de luchthaven een dollar inruilt voor acht peso, gaat zwaar de boot in. De “parallello’, die dagelijks gepubliceerd wordt, bedraagt namelijk twaalf in de dollar en gaat doorlopend omhoog.
In de loop van drie weken zag ik de parellello stijgen van 11,20 tot 12 peso in de dollar. Men wissele dus nooit meer dan men snel nodig heeft!

Dit systeem verschaft werk aan duizenden personen die op straat staan te roepen:
“cambio, cambio”. Wie een van hen aanklampt en een prijs overeenkomt, wordt meegenomen near een kantoortje waar men zijn dollars of euro’s kan wisselen.

In 1945 was Argentinie een van de tien rijkste landen ter wereld. Dit is helaas niet meer het geval, maar men kan er voortreffelijk eten en drinken. De Argentijnse biefstukken blinken uit door voortreffelijke kwaliteit en lage prijs. Dineren in een uitstekend restaurant met alles er op en er aan kost doorgaans niet meer dan 20 euro, inclusief een royale fooi.

Het kleine hotel pal in the centrum waar ik tijdens vrijwel al mijn bezoeken aan Buenos Aires gelogeerd heb, brengt mij voor een grote kamer inclusief ontbijt minder dan veertig euro in rekening.

Voor liefhebbers van psychoanalyse is de stad een dorado. U kunt bij honderden psychoanalytici op de divan tegen een fractie van het Europese of Amerikaanse tarief.

Maar het is overal goed opletten. In de loop de jaren werd ik twee keer bijna beroofd: een keer aan de receptie van het hotel en een keer op het kantoor van een luchtvaartmaatschappij. Rondlopen met een camera valt niet aan te raden.

Als het land straks voor circa de achtste keer terechtkomt in de spiraal van een hyperinflatie, zullen wij nog andere dingen kunnen aanschouwen.

Hugo van Reijen

10 REACTIES

 1. En in de jaren 80 behoorde Nederland ook tot de 8 rijkste landen er wereld…..

  De gevolgen van een keuze waar men herverdeelt ipv de economie doet groeien. De gevolgen van fout financieel en monetair beleid.

  Je kan er inderdaad prima eten. Een mooi verhaal is de opkomst van de lange afstandsbussen. Zeer comfortabel en ze ontsluiten het land beter dan de gesubsidieerde treinen deden.

 2. Een groot en goed beveiligd voetgangersareaal… en je moet steeds uitkijken dat je niet beroofd wordt. Hier klopt iets niet.
  Gelukkig hoef ik er niet naar toe.

 3. @Hub
  Nee, geen “bewijs” al denk ik persoonlijk dat socialisme/collectivisme weinig goeds in de mens naar boven haalt. Als een paar mensen zich continu bezig houden met stelen, bedriegen en grote bedragen over de rug van een bevolking lenen om vervolgens op eigen bankrekeningen zetten in het buitenland dan heeft het weinig zin te praten over socialisme vs liberalisme, de uitkomst is dan hetzelfde in Argentinie

 4. Je werd bijna twee keer beroofd? Hier in NL wordt men dagelijks beroofd om de hele zieligheidsindustrie met religieuze hoofdverschijnselen op poten te houden. NL had één van de mooiste en de welvarendste libertaire landen in de wereld kunnen zijn, een Zwitserland aan de Noordzee, maar men verkoos vreemden, religie, moordenaars en criminelen boven een gezond en weldenkend volk en land. Men heeft dit land voor de zwijnen gegooid. En wat de euro ons moge brengen zal vergelijkbaar zijn met de peso.

 5. Doug Casey heeft het regelmatig over Argentinië. Hij zoekt en beoordeelt vluchtplaatsen waar Amerikaanse burgers en hun geld naar toe kunnen om te ontkomen aan hun roofzuchtige en toenemend onderdrukkende overheid. Zijn oordeel was eens: “The government of Argentina is criminally insain.” Maar buitenlanders worden meest met rust gelaten.
  Argentinië is een leerzaam voorbeeld hoe een land dat op de goede weg was de economische kar volledig in de sloot kan rijden. Het ging er goed tot in de 1930er jaren Perón met steun van de vakbonden aan een socialistisch-fascistisch experiment begon. Sindsdien is het met dat land nooit meer goed gekomen, omdat de politiek zich nooit meer níet met de economie kon bemoeien. Zoals overal in het Westen verprutsen politici en politieke partijen alles waar ze zich mee inlaten: De vloek van de democratie.

  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Dick Salemink [6]: Klopt.
  Grappig is tevens om zien hoe deze figuur en zijn Eva’tje internationaal razend populair waren/zijn. Terwijl omstreeks die tijd er in Europa ook een socialistisch dictator was met een knap vriendinnetje dat eveneens Eva heette. Maar dit stel was buiten het thuisland (terecht!) nooit zo populair en er werden geen melancholische musicals over gemaakt, ofschoon zij nochthans een tragische dood stierven.
  Heeft iemand een verklaring voor deze merkwaardige inconsistentie?

  hugo van reijen [8] reageerde op deze reactie.

 7. @hugo van reijen [8]:

  De Argentijnse Máxima, alhoewel niet van het niveau van Eva Perón, maakt ook veel van de blunders van haar echtgenoot goed. Beslist een goede musical-kandidate! Iets voor Chantal Jantzen als ze klaar is met Hazes?

  Eva en Adolf zullen, als de oudere generatie is uitgestorven, ook wel hun eigen musical krijgen. Hun levensverhaal is er interessant genoeg voor!

  Elena en Nicolae daarentegen deden mij altijd denken aan Transylvanische bloedzuigers. Die vallen mss buiten de (musical)boot.

  Verder is Grace Mugabe, gezien haar extravagante levensstijl in één van de armste landen ter wereld, een goede kandidaat voor een gezellige musical. 😉

 8. De wisselkoers is nu zelfs 14 pesos voor 1 dollar. Het is nu winter dus komt er minder buitenlandse valuta binnen. In januari is het meestal weer wat lager. Voor biljetten van 100 dollar krijg je meer dan voor 20 dollar biljetten. De koers schommelt flink evenals de hotelprijzen. 2 jaar geleden had ik een ruime studio met flink balkon voor 700 dollar voor een maand. Bij langer verblijf dus even zoeken naar appartementen, veel ruimer, eigen keuken en voordeliger. Wij zaten in Recoleta waar Maxima is opgegroeid, erg mooie wijk.

Comments are closed.