Waar Amerikaanse bedrijven door de IRS (Belastingdienst) als potentiële Pentagonmisdadigers behandeld worden daar wordt het Pentagon al 24 jaar niet gecontroleerd. In 1990 nam het Congres de Chief Financial Officers Act aan omdat bleek ‘dat er miljarden dollars ieder jaar verloren gaan door fraude, verspilling, misbruik en mismanagement’.

Volgens deze wet was er meer effectieve algemene en financiële controle nodig binnen de federale overheid. De overheidsinstellingen zouden ieder jaar een controle moeten ondergaan en één van die instellingen was het Pentagon. Sindsdien is het Pentagon geen enkele keer gecontroleerd. Dankzij de ontwijkingstactiek van het Ministerie van Defensie en de desinteresse van het Congres is de wet uit 1990 compleet genegeerd in 24 jaar.

Nu wil een groep van fiscaal conservatieve Republikeinen en anti-oorlog Democraten uitvoering van die wet eisen. Vorige week introduceerden Michael Burgess (Republikein, Texas) en Barbara Lee (Democraat, Californië) de Audit the Pentagon Act.

Het voorstel wordt gesteund door een merkwaardige links-rechts coalitie zoals je die zelden ziet in Washington. Burgess is een bekende budgethavik en Lee is de enige Democraat die stemde tegen de Authorization for Use of Military Force na 9/11. Anti-belasting activist Grover Norquist en ‘consumentenman’ Ralph Nader geven ook hun support.

Het Pentagon zou zich zogenaamd voorbereiden op een totale controle sinds 2011. Maar komt continue op zijn beloftes terug. Afgelopen mei meldde het Ministerie van Defensie dat het slechts 77 % van haar fondsen beschikbaar stelde ter controle. Maar zelfs dat krijgen ze niet eens voor elkaar voor het eind van dit jaar.

Vorig jaar bracht het Congres wetgeving waarbij ieder niet-geauditeerd Pentagonfonds gekort werd met 5 %. Dat initiatief stierf een stille dood en de huidige versie is veel soepeler, slechts 0,5 %. ‘Dat is geen draconische bezuiniging, het is maar een half procent. We vragen niet veel, alleen om zich te houden aan een wet van 24 jaar’, aldus Burgess in U.S. News and World Report.

Zelfs zonder een jaarlijkse controle is het duidelijk dat er verspilling in overvloed is binnen het Pentagon. In 2011 betaalde het Ministerie van Defensie een olieleverancier 200 miljoen dollar teveel. Hun jets lopen op algenbrandstof die een verbazingwekkende 150 dollar per gallon kosten, 64x meer dan normale jetbrandstof. Senator Tom Coburn schat dat er minstens 68 miljard dollar zit in militaire verspilling, van microbrouwerijen tot een Star Trek workshop.

Critici van een controleboete zeggen dat het leger geld nodig heeft om te reageren op dreigingen. Maar Mike Mullen, voormalig voorzitter van de Joint Chiefs of Staff zei dat de grootste dreiging voor de Amerikaanse veiligheid de nationale schuldenberg is.

Senator Rand Paul pusht een Pentagon controle al verschillende jaren. ‘Republikeinen moeten erkennen dat niet iedere militaire dollar heilig is of goed benut wordt. We moeten ieder overheidsorgaan verantwoordelijk maken’, aldus Paul in 2012.

Het Pentagonbudget is voor 2014 overigens 526,6 miljard dollar.

6 REACTIES

 1. Wat een achterdochtig Congress zeg! Alsof er geen integere ambtenaren zijn. Dat geld wordt echt niet allemaal aan 2e huizen, zeiljachten of strippers besteed.

  Juist bij defensie zie je de leukste hobbyprojecten. Daarvan komt er beslist wel een keer iets ten goede aan de bescherming van de Amerikaanse burger. 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=5mhR9suUeBc

  =====

  “Giving money and power to government is like giving whiskey and car keys to teenage boys.”

  – P.J. O’Rourke

 2. @jhon [2]:

  Is er iemand die kan verklaren waarom de NL burger-belastingbetaler slikt dat de overheid hem voor miljarden fraudeert?
  Wie ziet kans om daar een actie voor op touw te zetten?
  Niet voor het frauderen, maar om dat geld terug te krijgen. 🙂

 3. @Seneca [5]:

  Ja, dat maakt het nog erger. De burger-belastingbetaler weet (kan weten) dat hij wordt belazerd en en gaat toch (vrolijk ??) door met mompelend te betalen.
  Hoe is dat te verklaren?
  Wat kan er aan gedaan worden om dit te veranderen?

Comments are closed.