Hoewel het zomerseizoen ervoor zorgt, dat er van toeristische zijde wat geld binnenkomt, is er fundamenteel in Griekenland weinig verbeterd.mps

De werkloosheid blijft hoog; belastingen zijn lastig te innen. Op Kreta hoorde ik de afgelopen dagen boeren bitter klagen, dat zij belasting moeten betalen over een fictief rendement over hun grondbezit, dat weinig of niets opbrengt.

Dit mocht de pret op de doopplechtigheid die ik bijwoonde in het dorp Agios Ioannis niet drukken.

Vijfhonderd gasten laafden zich hier aan talloze ronden spijzen en dranken. Het feest ging door tot zes uur in de ochtend.

Momenteel zijn overal grote lappen grond te koop tegen afbraakprijzen. Die prijzen dalen nog steeds.

Banken executeren niet, omdat er voor de als zekerheid gegeven grond geen kopers zijn te vinden tegen welke prijs dan ook.

De tandarts die vanmiddag op de vlucht van Heraklion naar Athene naast mij zat, kloeg dat patiënten alleen komen, als zij pijn lijden en dat een patiënt die voor honderd euro een behandeling ondergaat, niet afkomt met het geld.

De meeste tandartsen zijn in Bulgarije en omgeving opgeleid en presteren niet veel. Zij die op eigen kosten elders een betere opleiding genoten hebben, keren zelden naar hun vaderland terug.

Het enige dat de economische situatie zal kunnen redden, is het verlaten van de euro en een devaluatie van tenminste 40/50 procent.

De schuldeisers willen echter de fictie in stand houden, dat zij ooit hun geld terug zullen zien en zijn hier geen voorstander van.

Aflossing van de schulden zal echter niet plaatsvinden. Deze zullen steeds hoger worden.

Ten hoogste zullen wij wat geschuif zien met aflossings- en rentebedragen, teneinde de illusie van een normale schuldverhouding in stand te houden.

De Europese politici schijnen nu bereid te zijn, tot in eeuwigen dage op kosten van hun kiezers zuidwaarts gaande inkomstentransfers te blijven verrichten, ten detrimente van ook de Grieken zelf. Economisch herstel wordt hun op deze wijze kunstmatig onthouden, terwijl tevens een hoog percentage werkloos zal blijven.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

 1. Ik vrees dat in de EU Griekenland niet de enige in die situatie is. Ze lopen misschien voorop, maar de andere landen zijn volgers.
  De verstandigste weg `ou zijn als het lukt Nederlanders ervan te overtuigen dat ze zo snel mogelijk uit die fascistische EU moeten treden.
  Hoe dat te doen?

 2. Helaas. Fascisten gaan niet weg. Niet vanzelf. Pek en veren, oftewel revolutie, dat is het enige dat ons nog kan redden ben ik bang.

 3. Mee eens dat het ons enigste red middel zal zijn. Krijg vaak naar me hoofd dat het geweldloos moet gaan. Mijn eerste antwoord terug is dan; De overheid schuwt zelf geen geweld en zal het gebruiken. U en ik zijn niet voor niets wapen-loos, en mogen dat niet volgens de wet. Overheid duld geen concurrentie.

  Ik zou het zelf graag anders zien, maar denk alleen niet dat die revolutie er gaat komen. Het gros van de burger lijdt aan korte termijn geheugen, het niet willen horen en zien, en zwijgen.
  En het ergste nog geloven in politiek, bbbrrrrr.

 4. ‘Geld’ wordt slechts verzonnen. Zie de documentaire ‘Geld als schuld’. Discussies over devaluatie zijn zinloos. Het verschijnsel geld moet opgeheven worden, niet opnieuw gewaardeerd of van vorm veranderd.

  Wat voor geld moet doorgaan is slechts een machtsmiddel. De documentaire ‘Catastroika’ gaat over Griekenland en laat voorbeelden uit andere landen zien. Best interessant. Er is op youtube.com ook een versie met Nederlandse ondertiteling dacht ik.

Comments are closed.