andrew withersWe staan allen achter de vrijheid. Wat is onze tegenstander? Het is tirannie. Ken je tegenstander. Wat betekent tirannie? Het gaat verder dan een autoritaire staatsvorm die we thans ervaren, het zit in ons menselijke DNA.

Mensen zijn kuddedieren. Ze voelen zich prettig in gelijkvormigheid buigende voor autoriteit. Je zal gehoorzamen, zeker als de autoriteit het geweldsmonopolie heeft, en vraat je hem te ondersteunen met je eigendommen. Het lot van degenen die niet buigen is een waarschuwing voor de kudde, dood, gevangenisstraf of baanverlies zijn enkele mogelijke consequenties.

Tirannie gaat verder dan een eenling die zijn wil oplegt. Er is ondersteuning van vele duizenden gewone mensen de vanaf de geboorte af geconditioneerd zijn dat autoriteit en tirannie de norm zijn. Dit begint al vroeg bij de opvoeding door de ouders. Daarop volgt dan het staatsonderwijs. Gericht op acceptatie in plaats van argumentatie. De geslachten worden opgevoed dat ze zich anders moeten gedragen waarbij een onderlinge dominantie wordt verondersteld. Dit vertaalt zich vaak in ongelijkwaardige huwelijken waar de ene partner de andere overheerst. Religie op haar beurt vereist het accepteren van een bovenmenselijke autoriteit die zonder discussie moet worden aanvaard.

Het gevolg is de schepping van politie, luchthaven beveiliging, geheime diensten en regelgevende instanties. Deze bouwen voort op het reeds gelegde fundament van het accepteren van autoriteit. We dienen de angst te verwerplen. De Sovjet autoriteiten verloren het in 1989 in enkele weken doordat grote delen van de bevolking hun angst verloor voor de stasi en andere organisaties. Bloed hoefde slechts in Roemenië te vloeien.

We voelen ons prettiger met dagelijkse tirannie dan met de verantwoordelijkheid die persoonlijke en politie vrijheid met zich meebrengt.

De spreker:

Andrew Withers is een ondernemer met activiteiten in het VK, Afrika en het Midden Oosten. Hij is een stichter van de libertarische partij in het VK alwaar hij de laatste 3 jaar voorzitter van is.

Details:

Het is uiteraard een Engelstalig evenement. Registratie is mogelijk maar niet verplicht. Woensdag 27 augustus. Aanvang 20 uur. Studio de Veste, 2e Binnenvestgracht 15, 2312 BZ Leiden. Toegang gratis

NB: andere evenementen zijn op 20 september “geld voor de toekomst” (niet gratis, wel interessant), en cafe Bastiat op 19 augustus met Frank Karsten (wel gratis en heel interessante spreker)

3 REACTIES

  1. Religie op haar beurt vereist het accepteren van een bovenmenselijke autoriteit die zonder discussie moet worden aanvaard.

    Wie schrijft deze “nonsense”, als u bedoeld ” instituten ” ? , met een gelaagde structuur ( Is-lam , Roomse roedel , ( niet zo ) vrije metselaars e.d.) , dan zal dat wel zo zijn.

    Maar onthoud u a.u.b van commentaar over anderen , als je niet weet waarover je praat.

    hugo van reijen [2] reageerde op deze reactie.

  2. @hugo van reijen [2]:
    Er zijn natuurlijk wel religieuze groepen die (uiteraard binnen een bepaalde grens) dialoog en het constant moderniseren van de religie wel hoog in het vaandel hebben staan. Vaak gaan mensen een die groepen ook het dialoog aan met atheïsten, vaak hilarische en niet productieve dialogen maar een dialoog nevertheless.

Comments are closed.