Een professor van de Amerikaanse Yale universiteit heeft een boek Flock of sheepgeschreven over elite opleidingen onder de titel Excellent Sheep. Professor Bill Deresiewicz stelt vast dat gerenommeerde universiteiten de slimste geesten opleiden tot conformisme en dat het systeem in feite failliet is.

De topuniversiteiten leveren volgens Deresiewicz geen leiders maar kudde schapen. Kenmerken van leiders zijn mensen met een eigen(-zinnige) visie, mensen die een andere richting kunnen opzetten voor een organisatie en mensen die onafhankelijk kunnen denken.

Als een professor – en lid van het toelatingscommitee – bij Yale raakte Deresiewicz steeds bezorgder. Zijn studenten, sommigen briljante geesten, waren compleet de weg kwijt als het ging om fundamentele zaken: hoe kritisch en creatief te denken en wat de diepere betekenis achter het geheel is.

Jonge mensen worden omgeturnd tot tunnelvisie carrièrejagers die weliswaar rijk worden maar geen clou hebben hoe met de grote levensvragen om te gaan en veranderingen tot stand te brengen. Conformiteit wordt gepredikt en geen onafhankelijke vrije geest. Dit leidt tot stagnatie, verval en uiteindelijk vervanging van het huidige maatschappelijjke systeem.

Deresiewicz pleit o.a. voor een radicale hervorming van het toelatingsbeleid. Het omkeren van de trend dat de universiteit een handhaver van een hiërarchisch stilstand kastesysteem is Deresiewicz controversiële volle veranderingsagenda betekent inderdaad een einde van de regerende meritocratie vanuit de instroom van jongeren.

Meer over Excellent Sheep in dit interview met Bill Deresiewicz.

23 REACTIES

 1. Aanrader, dat boek. Precies zoals het hier ook gaat: hoe hoger de opleiding, hoe slaafser en staatsafhankelijker de afgestudeerde. En hoe blinder ze zijn voor juist dát feit.

  @BvdB [1]: Zit je hier nu gewoon te trollen? Totaal off-topic én dan nog verkondigen dat je trots bent op dat luie stuk vreten dat zichzelf financieel onafhankelijk zit te maken over de rug van echt werkende mensen? Je vond elders (in een ander topic) die bitch Neelie Kroes ook al helemaal toppie. Voor trollen schakel ik de moderator in.

  BvdB [3] reageerde op deze reactie.
  Ivor Biggun [4] reageerde op deze reactie.

 2. @MMAP [2]: Het is duidelijk dat wij op een totaal andere manier tegen genoemde hoogwaardigheidsbekleders aankijken. U heeft vooral kritiek. Dat mag gerust scherp, maar laat het alsjeblieft betamelijk blijven. Lui stuk vreten, bitch en Jeanine Plasgoot zijn termen die daar mijns inziens niet bij horen. Zo gaan we in dit land namelijk niet met mekaar om. Zou u die woorden ook gebruiken als u met hen praatte?

  MMAP [5] reageerde op deze reactie.
  Musjes [17] reageerde op deze reactie.

 3. @MMAP [2]: Ik zie steeds meer op allerlei fora dat betaalde ambtenaren gezagsgetrouwe klootjesvolk opmerkingen gaan plaatsen. Een paar dagen geleden bijvoorbeeld de reacties op de telegraaf op de oproep tot militaire dienstplicht. De domheid droop ervan af. Met een tegengeluid reageren ging toen trouwens niet. De opdracht om ambtenaren te laten trollen of om de opinie te beïnvloeden wordt steeds duidelijker.

 4. @BvdB [3]: Hoe gaan “we” dan met elkaar om? Zoals uw idolen die anderen laten beroven om zelf aan een inkomen te geraken voor hun meestal ongevraagde, inefficiënte en doelloze werkzaamheden?

  En wie bent u om een ander te corrigeren? Nota bene als verdediger van de proleten die andermans inkomen afromen om zichzelf ervan vol te vreten?

  Uw schrijfstijl verraadt genoeg. Ik zou gokken: zeker een ambtenaar, in het onderwijs misschien?

  Zo, dat is zoals het mijns inziens beter verwoord is. Dus wij verschillen blijkbaar van mening. Mooi.

  Dan rest mij nogmaals de vraag: komt u hier om te trollen, gezien uw totaal off-topic commentaar onder het artikel van Seneca? Of zit er een kern van waarheid in Ivor Biggun’s veronderstelling?

  daniel [8] reageerde op deze reactie.

 5. @BvdB [1]: Timmermans en consorten staan aan de wieg van moreel verval en tot op de dag van vandaag is de schade groot..Erik Staal, voormalig directeur van woningcorporatie Vestia, hoeft zijn omstreden pensioenuitkering van bruto 3,5 miljoen euro niet terug te geven. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vanochtend besloten. net in het nrc…in deze vind ik het taalgebruik MMAP nog te bescheiden van de woorden die de waarheid verkondigt!

 6. De overheid promoot het HBO en de universitaire opleidingen. In het algemeen verdient deze groep een hoger inkomen en betalen zij meer belasting. Maar ook hebben hoger opgeleide burgers de neiging zaken te bagataliseren of haaks op elkaar staande onderwerpen aan elkaar te knopen, te voorzien van een schijnbaar logische redenering.
  Veel hogere opleidingen zijn opleidingen van lezen en uitvoeren van wetgeving. Als je veel wetgeving doorstreept zullen er heel veel banen verdwijnen. Met name bij de beroepen waar vooral veel papier wordt geschoven.
  Nee, veel van onze opleidingen heeft te maken met onze maakbare samenleving, maar dat wil niet zeggen dat deze mensen slim zijn, nee, zij hebben een duur trucje geleerd.
  Vereenvoudig maar eens de wetgeving mbt woningen of de financiering ervan. Dan vallen vele dure banen weg. Deze mensen krijgen dan ook geen baan meer omdat de kennis geen waarde meer heeft.

  igor [14] reageerde op deze reactie.
  Naam * [15] reageerde op deze reactie.

 7. @Easymoney [12]:
  Ja en reken maar dat er ook veel libertariers via een trucjes hun geld binnenslepen, het is natuurlijk niet voor niks dat het zwaartepunt ligt bij het houden van je “zelfverdiende” geld in plaats van het volledige eigendom over je eigen productie.

  Als er iemand een alternatieve visie bied zoals Pendragon zijn artikel een stukje terug met het idee van een flattax wordt meteen frontaal de aanval ingezet – belasting blijft diefstal maakt niet uit hoe “weinig” het betreft in de insteek.

  Terwijl een paar heel simpele aanpassing van Pendragon zijn ideeën het voor productieve mensen mogelijk maakt om volledig libertarische en belasting vrij te leven.

  – Transacties zonder monetaire componenten zijn vrijgesteld van belasting.
  U bent productief?
  U wilt geen belasting betalen?
  Nou dat kan hoor, ruilen maar!

  – Maar goed ik raak off-topic.

  Is voor mij niet echt nieuws dat de hoger opgeleiden vaak nog wolliger zijn als de andere schapen, wel leuk een Yale prof. dit nu uitgebreid bevestigd.

 8. @Easymoney [12]:
  Ondanks steeds meer ‘hoger onderwijs’ en bijbehorende onzin-titels levert dat onderwijs steeds meer domme mensen op, lijkt het. Nu kun je er opleidingen volgen tot “dancemuziek” en sport-filmer (zie http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3735647/2014/09/03/Nieuwe-opleiding-dancemuziek-bij-ROC-Amsterdam.dhtml ). Nu nog MBO maar binnenkort vast HBO en hoger vanwege status en titels (Doctorandus “iTunes op je aaipet bedienen”).

  Het hanteren van een iPhone tijdens eens voetbalwedstrijd valt sommigen kennelijk ook zwaar. Hoger onderwijs is inderdaad steeds meer indoctrinatie tot gehoorzaamheid aan de kaste van eurofielen en pedofielen. En mocht je die laatste twee te moeilijk vinden, kun je nog altijd internet-trol worden in dienst van de staat.

  Want stel je voor dat je dokter zou moeten zijn of ingenieur… wat zullen je vrienden in de zuipkeet wel niet zeggen?

  Naam * [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Naam * [15]:
  Nog even aanvullend op me eigen. Het valt mij op dat er steeds meer dingen die normaal spontaan gingen, in een formele context worden geplaatst.

  Kunst en muziek en heel veel andere dingen moet je in de praktijk leren en pas een leraar zoeken als je iets speciaals wilt weten. Dingen die eerst spontaan en anarchistisch waren worden opeens door bureaucraten gereguleerd en stoffig gemaakt.
  Google eens op “radical unschooling” of zie deze video voor een korte introductie http://youtu.be/3zg74Tw1bTo

 10. @BvdB [3]:

  Lui stuk vreten, bitch en Jeanine Plasgoot zijn termen die daar mijns inziens niet bij horen.

  Het bloed druipt de voetvegen en vazallen van de US anders van de handen. Ze verdienen het niet eens om ‘mens’ te worden genoemd. Misselijkmakend hoe dit heerschap nog even pikt aan lijken en op het gevoel werkt, zo vertellen ze keer op keer leugens op leugens https://www.youtube.com/watch?v=s9Z50GU3dj0

  Waarom moest MH17 zo nodig over oorlogsgebied vliegen en wie zijn daar o.a. verantwoordelijk voor? Wie moest zo nodig achter de fascisten in Kiev staan? Het zijn allen mooie praters, maar god hoort ze brommen.

 11. Grappig dat je van sommige reaguurders geen berichten ziet van later dan zeg zo’n 16.30 😉

 12. Ja, we moeten wel netjes blijven hoor, net als in de USA, als daar ook maar iets misschien net niet door de beugel kan, is er meteen een rel over, bijvoorbeeld ene stukje bloot (oh, jee, bloot, pas op, kijk niet, afdekken, verbloemen, censuur!) en ondertussen de grootste moormachine op aarde er op nahouden, rotzooi schoppen in soevereine landen, “bondgenoten” dwingen om mee te gaan in hun straatje. Nou, lekker! De grofste woorden zijn daar eau de cologne bij!

 13. Timmermans wordt dus de tweede man in de EC.

  Hij verdient het, en Europa verdient hem.

  Feli Frans!

Comments are closed.