belasting_frankrijkHet lijkt zowaar komkommertijd te zijn bij de SP, want ik heb al enige tijd geen leuke inspiratiebron voor een artikel meer op hun website gevonden. Dan maar verder zoeken, toch? Een leuk artikel was te vinden op de website van de de PvdA, die in de peilingen al gedecimeerd wordt. Dat is natuurlijk op zichzelf al goed nieuws, zolang de SP er maar niet van profiteert.

De titel ‘Belastingstelsel in teken van werk’ is al gelijk bijzonder. Immers, één van de meest zinloze belastingen is de inkomstenbelasting, ofwel een regelrechte boete op werk! Iemand die een maand hard werkt betaalt meer aan de staat dan iemand die een ander z’n tanden uit z’n kakement slaat en dat is volmaakt absurd toch? Jammer genoeg bekijken brave burgers het zelden op die manier en vinden ze inkomstenbelasting normaal. Het belastingstelsel is bepaald geen werknemersvriend.

De PvdA verheugt zich dat in het nieuwe stelsel mensen een veel groter deel van het brutoloon zelf in handen krijgen. Pet af rooie vrienden, maar hoe lang roepen wij dat nu al? Hoe hoger het brutoloon, hoe meer iemand zelf kan uitgeven, hoe minder ervan door de overheid kan worden uitgegeven – met een zeer matige efficientie – en hoe minder afhankelijk iemand wordt van staatregelingen. Dat is natuurlijk zeer positief, want die staatsregelingen zijn verkiezingsthema’s en daarnaast kunnen ze elk moment veranderen. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat iemand het beste z’n eigen geld kan uitgeven dan dat hij het geld aan de staat laat en via de stembus invloed daarop uitoefent.

De PvdA verheugt zich evenzeer dat dit belastingstelsel tot 100.000 banen leidt. Eerst maar even afwachten of die er daadwerkelijk komen en hoeveel daarvan niet door economische groei maar door het nieuwe belastingstelsel komen, maar desondanks pet af! Snappen ze na een eeuw eindelijk dat lage belastingen tot meer banen leiden? Wie had dat ooit gedacht?

Ik citeer:

De Belastingdienst piept en kraakt. Sinds de laatste belastingherziening in 2001 is ‘de fiscale kerstboom’ opgetuigd met meer dan 100 aftrekposten die samen bijna 100 miljard kosten. Met meer dan 6 miljoen toeslagen per maand is een onbeheersbaar en fraudegevoelig systeem ontstaan. Behalve rechtvaardiger, moet het stelsel dus ook eenvoudiger en beter uitvoerbaar worden.

Wel beste PvdA, daar is een uitermate goede oplossing voor, te weten de vlaktaks. Dan ben je van al dat gedoe af en de besparing op de bureaucratie moet genoeg opleveren om eventuele lagere belastingen te compenseren. Overigens betaalt het overgrote deel van de belastingbetaler tegen de 50% belasting. Hogere tarieven op hogere inkomens kunnen vaak weer voor een deel worden ontweken, dus in de praktijk is er toch al iets van een vlaktaks, alleen is die kunstmatig. De accountantsindustrie probeert de belastingen zo laag mogelijk te houden en de politiek wil juist hogere. Jammer dat er dus enorm veel productiviteit verloren gaat, die met een vlaktaks zinvol ingezet had kunnen worden.

Zie in dit citaat ook weer de wonderlijke neiging van de socialist om beweren dat de 100 aftrekposten 100 miljard kosten. Elke cent die we niet aan hen afdragen zijn kosten? Och, technisch gezien zijn al onze bezittingen al van hen, ze kunnen immers wetten uitvaardigen om ze zich toe te eigenen. Als het met de helft van onze inkomsten kan, waarom niet met de rest? Er gaan immers luide stemmen op om vermogen zwaarder te belasten.

Sterker nog, landen met een relatief hoge belastingdruk zoals Nederland, Finland, Zweden en Denemarken scoren steevast in de top tien van rijkste landen van de wereld en aantrekkelijkste vestigingslanden voor bedrijven.

Opmerkelijk dit te horen. Zal dit de kritiek van met name de rooien smoren dat grote multinationals de neiging hebben zich op belastingparadijzen te vestigen. Nederland is er daarvan één, maar dat komt omdat de fiscus akkoord gaat met lagere belastingen – tadaa! – voor die multinationals.

Een rechtvaardiger stelsel, minder belasting op arbeid, het aantrekkelijker maken om mensen in dienst te nemen, een ‘fair share’ van bedrijven en vermogenden, vergroening en vereenvoudiging. Daar gaat de PvdA zich de komende jaren voor inzetten.

De vraag is of de PvdA daarvoor de mogelijkheid heeft. De reeds eerder genoemde 100 aftrekposten sinds 2001, hoeveel daarvan komen er van lobbyisten die veel dichter op het beleid zitten dan de kiezer? Bovendien lijkt het nooit afdoende te zijn, de PvdA heeft geruime tijd in de coalitie gezeten en toch is dit stelsel er blijkbaar gekomen waarvan de PvdA nu beweert dat het ten zeerste niet deugt.

4 REACTIES

 1. Goed stuk Paul, Opmerkelijk inderdaad dat de Partij van de Armoede inziet dat het belastingstelsel op de schop moet. Ik ben alleen doodsbang dat het verkiezingsretoriek van die club is, immer het zijn raszuivere socialisten die nivelleren als een feest zien.

  Er zitten nadelen aan vlaktaks, ik ben de eerste die dat zal erkennen, maar de voordelen van vlaktaks wegen zo enorm op tegen de nadelen. Laat het Haagsche Pluche maar eens beginnen met de afschaffing van de boete op arbeid, de inkomstenbelasting. Dat zou al een stuk schelen.

  Maar mijn voorkeur gaat uit naar een radicale wijziging. Vlaktaks.
  Wat is het nadeel in de ogen van de Plucheverwarmers? Op dit moment is er een leger ambtenaren bezig om alle belastinggekte te controleren. Stel je eens voor dat alle subsidies en aftrekposten komen te vervallen. Je betaalt alleen maar (facultatief) 15% vlaktaks. Het leger controleurs kan worden opgedoekt. Immers 15% uitrekenen kan iedereen die wel eens een calculator heeft vastgehouden. Dus het probleem met vlaktaks is dat de werkloosheid van ambtenaren zal toenemen. En dat is naar mijn mening de angst van de plucheplakkers.

  Afgezien daarvan heeft de roverheid nog een instrument tot haar beschikking om geld uit de zakken van burgers te kloppen. De in openheid verborgen belasting: BTW, Belasting Toegevoegde Waarde. Of wat denkt u van de alom geprezen “accijnzen”, gewoon een mooi woord voor belastingen.

  Het zit in een fundamenteel verschil van denken. WIJ (libertariers) gaan er van uit dat mensen zelf kunnen nadenken en verantwoording nemen. ZIJ (roverheid) bepaalt dat mensen niet zelf kunnen nadenken en dwingen derhalve collectieve maatregelen op die niet voor ieder individu voordelig uitpakken.

  Als we daar een gedachte in kunnen vormen die de gevestigde roverheid als aanvaardbaar ziet maken we een kans. Een eerste stap daarin kan zijn dat alle (!) min of meer Libertarische partijen met elkaar aan tafel gaan zitten en met elkaar naar overeenkomsten en kansen gaan kijken. Nu ploetert iedere splinterpartij op zijn eigen eiland … Dat schiet niet echt op.

  Naam * [2] reageerde op deze reactie.
  THX-1138 [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Pendragon [1]:
  Dus het probleem met vlaktaks is dat de werkloosheid van ambtenaren zal toenemen. En dat is naar mijn mening de angst van de plucheplakkers.

  Dit geldt ook voor het basisinkomen. Moreel gezien ben ik daar tegen, maar in het kader van afbouw van de absurde NL bureaucratie zou dat een goede stap zijn. Hoeveel ambtenaren hebben werk dankzij toeslagen, werkloosheidsuitkeringen, Wajong (e.d.), kunstsubsidies, etc.? Die zijn dan allemaal overbodig.

 3. Overigens blijf ik het nog steeds opmerkelijk vinden hoe de Partij van de Afgunst zijn eigen hebzucht omschrijft als “eerlijk” en “rechtvaardig”.

 4. @Pendragon [1]: “Je betaalt alleen maar (facultatief) 15% vlaktaks”

  Dat is te weinig. En als het facultatief is betaalt er niemand.

  Als je modaal 35 mille verdient en het sociaal minimum ligt op de helft daarvan (17,5) dan kan je met 15% 1 steuntrekker door 3,3 werkenden laten ondersteunen. In NL gaat het echter om 1 steuntrekker (babies en bejaarden inbegrepen) op 1,6 werkenden (FTEs, incl. de ambtenaren!). Je vlaktaks moet dan minstens naar 30%. En dat is alleen maar om de niet-productieven te kunnen onderhouden, dan hebben we het dus niet over andere overheidsuitgaven, zoals veiligheid, infrastructuur, milieu, enz.

  De makkelijkste oplossing is alle belastingen afschaffen, op de BTW na die fors omhoog moet. Hoe dat dan met al die ambtenaren moet is geen punt. In een communistisch land werkt iedereen voor de staat, terwijl in een kapitalistisch land met een volledig vrije economie er niemand voor de staat werkt. Die overgang is in alle voormalige communistische landen gemaakt (USSR, DDR, enz). Daar waren zelfs mensen die de deur van overheidsgebouwen voor je opendeden (als werkverschaffing om de verborgen werkloosheid te verdoezelen). Dat zie je daar nu echt niet meer.

  In een bloeiende economie zijn overigens zeer veel mensen nodig. Dus het is alleen maar gunstig dat er zo’n groot reservoir aan arbeidskrachten beschikbaar komt!

Comments are closed.