The-Purge-series_The-PurgeDit is geen advertorial voor survival benodigdheden of een review van de film ‘The Purge’. Integendeel, als je een groep normale mensen bij elkaar brengt, zelfs als ze niets over politiek of filosofie weten, en je doet het volgende gedachten experiment dan zijn de resultaten zeer interessant:

Neem tussen een dozijn en honderd mensen en laat ze zich voorstellen dat ze samen schipbreuk hebben geleden en zich bevinden op een onbewoond eiland. Geen politie, geen 112 en het valt niet onder de jurisdictie van een ” regering”. Entameer dan een gesprek over hoe mensen zouden omgaan met vraagstukken als voedselvoorziening, drinkwater, onderdak, misschien het maken van vuur, het verkennen van het eiland, enz.

Tot nu toe, elke keer dat ik heb dit gedaan, waren alle suggesties die mensen bedachten gebaseerd op vrijwillige samenwerking en organisatie. Niet alleen kwam niemand ooit op de proppen met een autoritaire oplossing (“Ik krijg de bevoegdheid om een plan te maken en anderen te dwingen om dit uit te voeren”), maar sterker nog, als ik uiteindelijk zelf deze suggestie opper lachen mensen erom. Want in deze setting zien ze hoe dom, krankzinnig en immoreel dat is.

Dus de conversatie vordert en de mensen delen met elkaar welke vaardigheden ze hebben, welke deals ze zouden kunnen maken (bijvoorbeeld: ‘ Ik kan je helpen een waterdichte hut te bouwen als jij voedsel gaat regelen”), hoe ze om zouden gaan met iemand die gewond raakt, of met iemand die betrapt wordt op stelen en tal van andere hypothetische scenarios, zoals het aanleggen van een pad naar de waterval (zonder overheid, wie bouwt de wegen?)

Na een tijdje vestig ik graag de aandacht op het feit dat alle suggesties 100% anarchistisch zijn en 100% anti-overheid. De mentale exercitie laat zien dat mensen heel goed weten hoe men problemen kan oplossen, reeds bereid zijn om het te doen op een vrijwillige manier en derhalve anarchisten in hart en nieren zijn.

Hoe sommige uitbuiters de meerderheid van de mensen uiteindelijk aan het hallucineren krijgen dat ze zich moeten onderwerpen aan een ‘autoriteit’, daar zijn meerdere verklaringen voor. Dit boekje geeft een aardig inzicht,

Hijseenberg

h/t Larken Rose

12 REACTIES

 1. Ik denk dat dit opgaat in relatief kleinere groepen, in groepen die groter worden gaat er een raar ding ontstaan. Er moet iemand “leider” worden. Mensen zijn van nature kuddedieren, immers in de groep is veiligheid.

  Afgezien daarvan heb je wel gelijk. Ik zou graag willen stranden met 100 mensen en dan een nieuwe samenleving bouwen, zonder overheid, maar met elkaar. In liefde, met respect voor elkaar en ruimte voor elkaars talenten. Elkaar helpen bouwen, ZONDER overheid en gekke nutteloze regeltjes.

 2. Tja, opnieuw beginnen, maar dan niet als arme boeren die afhankelijk gemaakt worden van landheren en ander gespuis, maar met een heldere, bij de mens passende visie, het zou zo maar kunnen. Wie weet er nog een flink eiland waar we zoiets kunnen beginnen?

  Patrick [4] reageerde op deze reactie.

 3. Die ga ik ook eens proberen!

  Wat ik mensen wel eens vraag: “Als je nu mag kiezen, en je kunt morgen wakker worden als absolute leider van de wereld, met alle verantwoordelijkheid er bij, wil je dat?

  Ik heb nog niemand ja horen zeggen. Het besef dat je verantwoordelijk bent voor alles en iedereen is teveel voor een gezond mens. Alleen een psycho- of sociopaat overziet de implicatie niet.

  Patrick [5] reageerde op deze reactie.
  hijseenberg [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Patrick [4]: Dat zal wel bezet gebied zijn, als je daar gaat wonen wordt je er af gehaald. Ik denk ook niet dat ik grond wil hebben waarvan de bodemschatten ineens weer van 1 of andere staat zijn.

 5. Democratie is een gewelddadig systeem van samenleven waarin de meerderheid de minderheid dwingt haar orders op te volgen.

Comments are closed.