15 REACTIES

 1. @Jacques [1]: “Iedereen met een elektro techniek-achtergrond weet dat Smart meters eenvoudig zijn te foppen met een No-break installatie.”

  Lijkt me geen oplossing, dat is niet meer dan een backupsysteem bij spanningsuitval, het is geen filter die het achterliggende gebruik verbergt. Of wou jij zo’n grote UPS installeren dat je de hele dag op accu’s draait en die accu’s dan ’s nachts oplaadt ofzo?

  Lijkt me een hele dure, ingewikkelde en ook nog eens halve oplossing. Eén van de nadelen van een smartmeter is namelijk de straling, hier biedt dat dan geen oplossing voor. Verder zou je er dan ook nog een omschakelsysteem op moeten bouwen of wil je die UPS elke avond en morgen handmatig omschakelen?

  Ik zou eerder zeggen iemand die werkelijk verstand heeft van elektrotechniek zal wel inzien dat dit een hele dure onpraktische oplossing is om je privacy te beschermen.

  G.Deckzeijl [5] reageerde op deze reactie.

 2. @dZvZtKm [6]: Het Amsterdamse gerechtshof heeft bij arrest van sep 2009 bepaald dat het plaatsen van satellietschotels (mbt de inhoud van Art. 10/EVRM) NIET verboden is.
  Dat en meer op deze webpagina(klik de pdf aan van een andere Nederlander):
  http://tinyurl.com/c9526xp
  En zonnepanelen hebben niet het eeuwige leven en zijn verre van rendabel, zelfs in de zomer!
  Meer op: http://tinyurl.com/pwk6wtm

 3. Zelf heb ik geen probleem met een ‘slimme’ energie meter. Dat deze meter zou kunnen zien welke TV programma’s je kijkt is pure onzin. Dat kan alleen het kabelbedrijf. Doen we daar moeilijk over?

  Het nut van een slimme energie meter is met een beetje technische interesse prima te begrijpen: het voorkomen van fluctuaties in het stroomnetwerk. Dat voorkomt storingen en vermindert slijtage aan alle electrische apparatuur.

  Natuurlijk kan een energiebedrijf dan op afstand je verbruik zien, en hoeven ze niet meer een meteropnemer langs te sturen om die o zo privacy gevoelige informatie te krijgen.

  Privacy is belangrijk, maar laten we het dan hebben over zaken waar het echt telt: in de communicatie of de openbare ruimte.

  Seneca [9] reageerde op deze reactie.

 4. De website speelt volledig in op irrationele angst. Het glijdende schaal argument:

  “Om dit bedrijfsproces te optimaliseren is het nog handiger dat niet alleen het gedrag van de klanten ‘achter de voordeur’ zó minutieus wordt vast gelegd als dat door de ‘slimme’meters mogelijk wordt, maar is het nog lucratiever als het verbruik van apparaten op afstand rechtstreeks kan worden aangestuurd. De ‘slimme’meter vormt daarbij een aanzet tot de ontwikkeling van ‘het ínternet der dingen’.”

  Waar het het energiebedrijf om gaat, is om te zien dat het verbruik omhoog gaat om 7.30 en omlaag om 22.00. Het is geen overheid, ze hoeven verder niets te weten.

  En als de overheid wat weten wilt, dan hoeven ze alleen maar naar je smartphone te kijken. Die vertelt hen precies waar je bent, wie je vrienden zijn, met wie je belt, welke websites je bezoekt. Informatie waar je wat aan hebt, anders dan hoe laat je de vaatwasser aanzet.

  Wat er verder nog aan slimme apparaten komt, dat loopt zo’n vaart nog niet. Wat heb je nu aan een slimme broodrooster of wasmachine, je zal toch echt zelf het brood en de was moeten brengen. En je staat er ook zelf bij als je ze koopt.

  Ik blijf bij mijn punt, privacy is belangrijk, maar laten we ons richten op zaken die er echt toe doen: een vrij en open internet, kunnen reizen zonder overal getraceerd en gefilmd te worden door de overheid, het beperken van bevoegdheden van inspecteurs, vrij en ongemonitord kunnen betalen, et cetera.

  G.Deckzeijl [11] reageerde op deze reactie.
  Seneca [12] reageerde op deze reactie.

 5. @Marnix [10]: Idem dito wat heb je aan een slimme energiemeter als je verbruik gelijk blijft ? Het vervangen van je CV ketel, koelkast, wasmachine e.d. door zuiniger exemplaren, zoiets zet zoden aan de dijk. Een sluwe meter laten installeren die alleen maar nadelen kent, niet. Qua privacy doet het er in Nederland trouwens sowieso niet meer toe. Een flinter is er nog in Duitsland na hun ervaringen met het Nazi- en Stasi-apparaat.

 6. Nogmaals, electriciteitsgebruik zegt bijna niets over uw persoonlijkheid. Wat u doet met uw telefoon of op het internet zegt bijna alles.

  Ik zie de voordelen voor het electriciteitsbedrijf, alsmede voor de consument: goedkopere stroom. En nadelen? verwaarloosbaar. Onvergelijkbaar klein met de reële privacy bedreiging op telefonie en internet

Comments are closed.