120px-FIRE_01De recente beelden van het verbranden – levend – van een Jordaanse luchtmachtpiloot door ISIS roepen felle reacties op, ook buiten Jordanië. Tegelijkertijd kun je zeggen dat het geen nieuws was. De leden van ISIS zijn immers berucht om de wreedheid die zij aan de dag leggen.

Een eerste, instinctieve, reactie op de beelden is: platbombarderen die lui! Maar dat gebeurt al. Sterker nog, het slachtoffer deed precies dat, totdat hij werd neergehaald.

Deskundigen zeggen dat je een oorlog niet kunt winnen vanuit de lucht. Je moet hem ook op de grond voeren. Misschien gaat dat ook wel gebeuren, al dan met behulp van proxies.

War is the health of the state, schreef Randolph Bourne in 1918. Het conflict met ISIS is geen uitzondering op deze causaliteit. Alleen al door de noodzaak om radicale islamieten in de Westerse landen in de gaten te houden wordt de vrijheid minder. Een actueel voorbeeld is het recentelijk in de stad Parijs ingevoerde verbod om achtervolgingen voor films in scène te zetten, omdat dit bij de politie tot misverstanden zou kunnen leiden. Zo nerveus zijn ze dus al.

We leven in oorlogstijd, ook al vermijden de autoriteiten angstvallig het gebruik van dat woord. Vraag jezelf dus eens wat je zou doen als het oorlog was. En doe dat dan vervolgens. Dat lijkt me het beste advies.

Paul Verhaegh

49 REACTIES

 1. Ik wil niet IS goedpraten. Edoch. Hoeveel Vietnamezen, Chinezen, Koreanen en Japanners zijn niet levend verbrand door de inzet van napalm? Hoeveel onschuldige burgers zijn gedood door dit goedje? Ontworpen om aan de doelwitten te blijven plakken terwijl het brandt? Zodat er een grotere kans is dat het slachtoffer levend verbrandt en niet ontsnappen kan aan de dodelijke vlammen?

  Joseph Kétèll [4] reageerde op deze reactie.

 2. Ik vraag me nog steeds af of de jihad wel had bestaan als wij niet in het oosten zaten te kloten.

 3. @Ratio [2]: Mee eens. Het is toch de hypocrisie ten top. De wereld schreeuwt moord en brand wanneer er een piloot wordt terechtgesteld, die zelf eerst de “nodige” verwoestingen heeft aangericht. Zelfde verontwaardiging als een paar Israeliërs worden omgebracht, terwijl Nethanjahu zomaar een paar duizend palestijnen mag doden en dat zomaar als normaal wordt geslikt.

  BSN [15] reageerde op deze reactie.

 4. Hoeveel piloten en Japanners, of locale bevolking zouden er NIET vermoord zijn als het westen zich er niet mee had bemoeid?
  Misschien een domme vraag, maar ik vrees dat ik die straks weer moet gaan stellen nu men druk bezig is om ons ook nog in de Ukrainse strijd te betrekken.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Overnight [6]:

  “nu men druk bezig is om ons ook nog in de Ukrainse strijd te betrekken.”
  Sterker nog. “Nederland” (Yommermans, vonBaalen, vonHofstadt) loopt voorop om die oorlog aan te stichten.
  Het vechten is begonnen door een gekozen regering omver te werpen en daarin in “Mederland” zeer actief geweest en nog!
  Met “Nederland” is hier bedoeld de personen die nu de macht hebben.

  Scrutinizer [11] reageerde op deze reactie.

 6. Tja. Niets is goed te praten. Gelukkig is het noorderlijk halfrond radioactief geworden . Het leven en de problematiek daarvan houdt vanzelf op.

 7. Even de modus infantiel aanzetten; en laten we vooral niet vergeten dat het allemaal echt waar is, hoor! En het echt waar niet is gespeeld en het niet is bedoelt om ons allen totaal krankjorem in de kop te maken zodat wij maar alles als makke schapen accepteren en zelfs bereid zijn een gigantische haat te ontwikkelen die zal leiden naar een alles vernietigende oorlog.

  Echt waar, ISIS zijn geen door het Westen ingehuurde marionetten soldaten en echt waar, het is niet bedoelt om via deze weg het Assad regiem af te kunnen zetten. En het is op tv, het staat in de krant, we horen het op de radio, we kunnen het zien aan de blauwe ogen van de overheid en politiek, het is allemaal zo echt dat we zelf niet meer hoeven nadenken of te twijfelen.

  En nu weten we en kunnen we zien dat ze ons niet een Hollywood productie hebben voorgeschoteld, want wat je leest is waar en wat je hoort is echt en wat je ziet de waarheid. Klaar!

  Stuntman Burned at the Stake
  https://www.youtube.com/watch?v=LJWa6Lr97t4

  Sander [17] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [7]: Hallo Hub, even off topic.
  Ik stel vast dat u de namen van Van Baalen en Verhofstadt niet correct spelt.
  Eerder heb ik dit ook reeds bij anderen opgemerkt.
  Mijn schrijven is dus geenszins persoonlijk op te vatten.
  Ik vroeg me af waarom toch steeds dat woordje “von” i.p.v. “van” (of ver-). Gezien het systematisch gebeurt, door zowel u als anderen, denk ik niet dat het een toevallige typo betreft.
  Dan zou er immers af en toe iets staan als Vin Baalen of Cerhofstadt.
  Ik vermoed dus dat middels dat “Von” er een connotatie met Duitsland (of specifiek met Duitse adel?) gelegd wordt. Maar waarom de burgers uit ons productieve en spaarzame buurland willen linken aan dubieuze figuren van het allooi van Verhofstadt en co?
  Heeft u soms iets tegen Duitsers? Indien ja, hoe komt dit?
  Zelf heb ik me wel eens aan een individuele Duitser gestoord (net als aan enkele individuele Vlamingen, Nederlanders, Chinezen, Argentijnen, Uruguayanen etc.) maar zomaar blindweg een heel volk over een kam scheren lijkt me nogal collectivistisch, niet?
  Maar collectivisme is iets waar ik Hub Jongen, boegbeeld van het libertarisme in de lage landen, nou net niet van verdenk.
  Dus misschien kan u me toelichten waarom u zo graag Duitsers lijkt te beledigen door de namen van Belgisch en Nederlands uitschot systematisch Duits te willen laten klinken?

  IIS [12] reageerde op deze reactie.
  Henkie Hengelooo [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Scrutinizer [11]:

  Voelt de bevolking zich niet verraden en beledigd als een paar EU clowns afreizen naar Kiev en daar het volk opruien en het fascistische regiem aldaar, die een door Washington geïnitieerde coup d’état pleegden, een hart onder de riem steken? Von of van? Ik denk dat “von” meer op z’n plaats is om te verwijzen naar het verleden waarin soortgelijke idioten leefden en het voor elkaar kregen half Europa in as te leggen. En de Duitsers hoeven zich niet beledigd te voelen, tenminste als ze hebben geleerd van het verleden en hopelijk begrijpen hoe de geschiedenis zich herhaalt en welke nieuwbakken fascisten aan de touwtjes trekken. Alleen jammer dat er nog miljoenen goedgelovige burgers achter dergelijk ‘mensen’ aanlopen en een soort van stormfront vormen tegen de vrede.

  Scrutinizer [14] reageerde op deze reactie.
  BSN [16] reageerde op deze reactie.

 10. @Scrutinizer [11]:

  Zou het kunnen zijn dat Hub refereert aan Duitse nazi’s van weleer, dewelken zich bijkans eendere gedragingen aanmaten als de subjecten in kwestie ?

  Jouw aanname dat Hub refereert aan Duitsers in het algemeen is uiteraard net zo willekeurig als mijn aanname. We kunnen immers niet in Hub z’n hoofd kijken. Vandaar dat je vraag ook wel goed is, dat dan weer wél.

  Het woord is aan Hub..

 11. @IIS [12]: Von is wel Duits maar niet specifiek nazistisch. En gezien het merendeel der Duitsers helemaal geen nazi’s waren, lijkt het me uit libertarisch oogpunt nogal raar om Duitsers zomaar blindweg met nazisme te associeren. Weet verder dat zowel in NL als B er ook een hoop sympathisanten waren.
  Dus wil je Van Baalen graag expliciet associeren met zijn verderfelijke gedachtengoed, noem hem dan Rost van Baalen of zo. De associatie met een (Nederlands) fout persoon van soortgelijke ideologie is dan duidelijk, maar je schoffeert niet meteen een heel volk, waarvan de overgrote meerderheid helemaal niets te verwijten valt (toen reeds en nu 2 a 3 generaties verder nog meer).
  Rest ons nog iets spitsvondig te vinden voor Verhofstadt, liefst een connotatie met een of andere foute Vlaming. Er zijn er genoeg, maar levende figuren als Van Rompuy zijn ongeschikt omdat het tot te grote verwarring zou leiden.

  IIS [18] reageerde op deze reactie.
  BSN [19] reageerde op deze reactie.

 12. @IIS [12]:

  “Ik denk dat “von” meer op z’n plaats is om te verwijzen naar het verleden waarin soortgelijke idioten leefden en het voor elkaar kregen half Europa in as te leggen. En de Duitsers hoeven zich niet beledigd te voelen,…”

  Nee, nogal wiedes, waarom zouden de Duitsers zich beledigd moeten voelen? Alsof zij verantwoordelijk zijn voor het half Europa in as te leggen.

  Hoewel ik ze niet steun is het wel begrijpelijk dat er veel neo-nazi’s in Oekraine zijn. Voor Oekraine waren de nazi’s bevrijders, remember? Dat zij nu voor het karretje van de aartsvijanden van de nazi’s gespannen worden doet daar niks aan af. Zij vergeten dat het Rusland van nu niet de Sovjet Unie van toen was en dat zij minder te vrezen hebben van hen dan van de NATO & Co.

  IIS [23] reageerde op deze reactie.

 13. @IIS [10]: Maar ISS, probeer je nu te zeggen dat dit dan ook gespeeld is?
  https://www.youtube.com/watch?v=Gf69__UFjSg

  Kijk, zodra je het over ‘de regie’ hebt en ‘de grote belangen’, dan zijn we het (denk ik) snel eens. Ook dat je de meest simpele geesten het allergemakkelijkst voor je karretje kunt spannen. Maar dat de feitelijke omstandigheden daardoor in scene gezet zullen zijn? De Twin Towers staan er ook niet meer, zelf gezien…

  IIS [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Scrutinizer [14]:

  Ik denk dat de Duitse bevolking slim genoeg is om te begrijpen, zouden ze al notie hebben genomen van éne “von’ Baalen”, wat er wordt bedoeld en zij zich werkelijk niet voelen aangesproken, maar wel heel goed begrijpen hoe dit dient te worden uitgelegd. Nederlanders lijken daar wat minder slim.

  Ongeacht de politieke kleur, want het had iedere politieke clown kunnen zijn die daar een populistische optreden had verzorgd, maar Von Baalen en zijn medegangers hadden uit fatsoen en vooral uit piëteit voor de onschuldigen die in en door deze staatsgreep zijn omgekomen (en nog zouden omkomen, wat hij kon weten, tenminste als je beschikt over weldenkend verstand) en zeker uit oogpunt van professionaliteit en nog enige schijn van neutraliteit opwekkende thuis moeten blijven, maar wellicht dacht de man hier snel een paar punten te kunnen scoren. Nu omschrijf ik het nog netjes, maar als je me op de man afvraagt; het leek wel alsof ze ergens de deuren van een gekkenhuis hadden opengegooid en de meest lastige patiënten als eerste hebben laten gaan en deze per ongeluk in Kiev waren terechtgekomen. Over verwarde mensen gesproken.

 15. @Scrutinizer [14]:

  “Weet verder dat zowel in NL als B er ook een hoop sympathisanten waren.”

  Niet alleen in NL en B. In heel Europa en niet zo weinig ook. Terecht ook. Het ging in die tijd om de keus tussen zelfbehoud en bolshevisme. De miljoenen doden welke het bolshevisme ook in die tijd al op z’n geweten had vormde geen enkel bezwaar voor de geallieerden het te verkiezen als bondgenoot juist tegen degene die Europa en de wereld hiervoor wilde behoeden en dit ultieme kwaad wilde bestrijden en vernietigen. Dankzij de ‘goede’ geallieerden heeft het laatste overwonnen. In Oost Europa in de vorm van decennia lange terreur puppet regimes en in West Europa het zachtere sociaal democratische model waarmee we langzaamaan zijn uitverkocht aan Wall Street en leeggezogen zijn door de Federal Reserve. Way to go, boys! Hadden de geallieerden gekozen om Hitler te steunen dan was Oost Europa een decennialange nachtmerrie bespaard gebleven en waren er bv ook geen 3 miljoen Vietnamezen vermoord door de zogenaamde strijd tegen het communisme om maar eens wat te noemen.

  Maar verder bent u bent een goed modelburger en conformist.

  Scrutinizer [40] reageerde op deze reactie.

 16. @Sander [17]:

  Wat ik zeg is dat mensen goed moeten nadenken wie aan de touwtjes trekken en waarom er soms/vaak dingen worden geregisseerd of gewoon helemaal niet kloppen, al lijkt het nog zo echt. Evenzo goed worden er mensen opgeofferd, evenzo goed niet! All is Fair in Love and War, en oorlog is ’t en dit gaat alleen maar erger, maar vooral al duidelijker worden. Een wereldoorlog komt in stappen, niet zomaar in één keer uit de blauwe hemel vallen, daar is tijd voor nodig en laat men de oorlogmachine heel langzaam op gang komen en warm draaien, ander loopt ie vast.

  Tja, en als mensen dat nu nog niet begrijpen dat laat maar, maar één ding is zeker dat men bezig is een hetze te voeren tegen mensen waar ik me helemaal niet mee wil inlaten, van beide kanten niet. Ze knokken hun oorlogen maar uit, ze vechten maar en geven hun enige leven of dat van hun kinderen of geliefden maar, maar laat mij/ons erbuiten.

  IIS [21] reageerde op deze reactie.
  pcrs [39] reageerde op deze reactie.

 17. @IIS [20]:

  Wat heeft een doorsnee mens te winnen met oorlog? Maar wat heeft een creme de là creme elite met landje pik en puissant rijken der oorlogindustrie te winnen? Zoveel, dat men alle middelen die tot hun beschikking staan zullen gebruiken. Gespeeld of niet, mensen opofferen of niet, het zal ze worst zijn, zolang de kassa maar rinkelt. Ik geloof alles en ik geloof niets van al wat de elite en mainstream ons vertellen of laten zien en horen. Deze hele wereld en al zijn grote dappere jongens en meisjes is en zijn totaal knotsknettergek geworden en ook dat zal alleen maar toenemen. Het leven is een slalom parcour geworden en het slalommen wordt steeds moeilijker omdat er steeds meer en steeds absurdere obstakels komen.

  Sander [22] reageerde op deze reactie.

 18. @BSN [16]:

  Mag toch aannemen dat je begrijpt wie de echte machthebbers zijn en wie de aanstichters/regisseurs/financiers zijn van oorlogen en conflicten. Dus met die kennis mag het duidelijk zijn wie en waarom er een derde wereldoorlog zal komen, het is alleen nog de vraag waar en of er een nieuwe marionet nodig zal zijn die ons naar het licht zal führen!

  BSN [30] reageerde op deze reactie.

 19. @Sander [22]:

  Misschien zijn de leiders en politici nog erger dan psychopaten, zou dat kunnen? Misschien zijn het mensen met een overtuiging net als religieuzen die geloven uit naam van ‘iets’ te handelen en zijn die niet fanatieker dan psychopaten die alleen maar gedreven worden door een bepaalde afwijking en zijn mensen met een overtuiging, een overtuiging dat oorlog vrede brengt en mensen geen individueel recht hebben en ondergeschikt moeten zijn aan de heersende macht of religie nog gevaarlijker dan menig psychopaat. Misschien zijn mensen met overtuiging of religie de club en de psychopaten hun leiders.

  Alles is mogelijk en niets is wat het lijkt.

  Sander [25] reageerde op deze reactie.

 20. @IIS [24]: Inderdaad. En het is natuurlijk ook nog eens zo dat als je een script zou moeten schrijven waarbij je maximaal zorg moet dragen voor haat t.o.v. bevolkingsgroepen onder elkaar (autochtoon – buitenlander), dan moet je een script schrijven PRECIES zoals het nu loopt…

  Dat vind ikzelf altijd nog het meest treffend.

 21. Bondsrepubliek Duitsland bestaat helemaal niet , en is infacto niets meer of minder dan een G.M.B.H. , welke staat ingeschreven bij de kamer van koophandel te Frankfurt ( am Mainz) , met een ingelegd vermogen van 25.000 DM.
  Met een momenteel negatief saldo van 1,5 BILJOEN pleuri , maar ze hebben nog wel een drievoudige AAA waardering.

  Verder staat het territorium van het voormalige Duitse Rijk , per 8 mei 1945 , onder bevel van SHAEF ( Supreme Headquarter Allied Expet Forces ) , dat zijn : VS , UK , China ( ja echt ).
  Rusland heeft zich in 1990 , met een afkoopsom van 30 miljard USD uit deze constructie teruggetrokken , op voorwaarde dat er vanaf de Oder Neise grens geen westerse politieke en militaire expansie zou plaatsvinden.

  Merkel is een zetbaasje niet meer.

 22. Vroege Middeleeuwen

  Ten gevolge van de Grote Volksverhuizing kwam er een einde aan het West-Romeinse Rijk. Verschillende Germaanse stammen doorbraken de rijksgrenzen en vestigden zich binnen de grenzen van het rijk. Gedurende de derde en zevende eeuw bekeerden de meeste van deze Germaanse volkeren zich tot het christendom.

  Nu?

  Ten gevolge van de Grote Volksverhuizing kwam er een einde aan West-Europa. Verschillende buitenlandse stammen doorbraken de rijksgrenzen van de EU en vestigden zich binnen de grenzen van het rijk. Gedurende de 20e en 21e eeuw bekeerden de meeste van deze Europese volkeren zich tot de islam.

  (met knipoog)

 23. Wie weet hoeveel mensen deze piloot met zijn massa vernietigingswapens (bommen) heeft laten lijden. We worden enorm gehersenspoeld door de propaganda media. Er schijnen slechte en goede verbrandingen, aanslagen, bommen en ophangingen te zijn. Volgens mij maakt het niet uit. Wat wel belangrijk is dat de ISIS tot nu toe gericht op zijn slachtoffers werkt terwijl de NAVO en zijn slaven het met ongerichte massa vernietigingswapens doen.

 24. @IIS [23]:

  O, wie de puppetmasters zijn probeer ik hier al enige weken aan te kaarten. Met weinig succes overigens, maar daar ging ik ook niet van uit. Decennia staatsprogrammering – waaruit ik gelukkig ben ontwaakt – krijg je er ook zo maar niet uit. Dit voorkomt namelijk dat mensen überhaupt eens in deze materie willen duiken. Dan ben je immers niet fatsoenlijk. Die ‘marionet’ waaraan jij refereert voldeed allesbehalve aan die beschrijving. Niet om nationaal socialisme te promoten of zo – ik denk nationalistisch maar ben beslist geen socialist – maar hij was the real deal en een van de grootste Europese leiders van de afgelopen eeuwen. In grote delen van de wereld wordt hij helemaal niet als monster beschouwd, dat is eigenlijk alleen in het westen omdat westerlingen compleet geprogrammeerd zijn. Anyway als je hem als marionet beschouwd geloof je de counter-intelligence onzin verhalen waarvan er vele al 80 jaar de ronde doen. Helaas heeft zijn eigen soort zich tegen hem gekeerd ten gunste van die puppetmasters waar hij tegen streed en welke hij voorgoed Europa uit wilde jagen, zoals zij al talloze keren overal weggejaagd zijn millennia lang. En weet je wat nou het meest frappante is? Dat de werkelijke gang van de geschiedenis gewoon uit de mainstream geschiedschrijving te halen is. Het is er allemaal, recht voor je ogen. Maar hoe groter de leugen, hoe makkelijker mensen er voor vallen. En geen grotere experts in bedrog en leugens dan de puppetmasters welke ons programmeren met hun MSM en Hollywood fantasieën en leegzuigen met hun vampierbankenstelsel.

  Ondanks dat we nu al zo’n 2 decennia internet hebben zijn de meeste ‘alternatievelingen’ en ‘vrijdenkers’ nog steeds op dezelfde bladzijde als voor die tijd. Men wil er gewoon niet aan, bewijs of juist een gebrek aan bewijzen of niet. Wel leuteren over de ‘grote leugens’ over de geschiedenis e.d. maar niet door hebben hoezeer hun programmering nog steeds hun werkelijkheid voorschrijft.

  Wat ik al zei, ik ga er niet vanuit dat er hier velen zijn die dit zelfs in de verste verte ook maar overwegen. Maar ik doe dit om de inconsistenties bloot te leggen in de perceptie van vele ‘alternatieve vrijdenkers’. Bv dat de nazi’s eigenlijk toch gewonnen hebben. Gewoon absurd hoe iemand dat kan denken als je ziet wat er van Europa is geworden. De zwarten stromen met miljoenen binnen, openlijke en staatsgesubsidieerde promotie van rassenvermenging, criminelen hebben vrij spel, homohuwelijken, en nog slechts een paar decennia en Europeanen zullen een minderheid zijn in hun eigen land. Ja, echt Hitlers droom. Ook de holocaust ontkennen is op de vrijspreker ketterij. Maar aan de ene kant is Hitler dan fake, maar tegelijkertijd is de holocaust wel historisch feit. Ja, wat is het nou? Totally insane! Precies zoals de puppetmasters willen dat je redeneert, totaal tegenstrijdig zodat je uiteindelijk overal neutraal in bent.

  Dan heb je nog het idiote dogmatische idee van de libertariërs dat een staat per definitie niet deugt. Want, zo redeneren zij, staten/overheden hebben veel leed veroorzaakt, conclusie; er bestaat geen goede staat en die heeft er ook ooit bestaan en zal ook nooit kunnen bestaan. Dat is hetzelfde als zeggen; een aantal directeuren hebben met wanbeleid hun bedrijven failliet laten gaan, ergo er bestaan per definitie geen goede directeuren en die hebben ook nooit bestaan en die zullen ook ooit bestaan. En hoewel je hier gewoon geen speld tussen krijgt zullen de libertariërs dit absurde standpunt nooit opgeven. Ooit dacht ik er ook wel wat in te zien, maar als je door denkt zie je al gauw de inconsistenties die dit met zich meebrengt. En dan nog, men komt niet verder dan wat geklaag over dat die stoute overheid weer eens wat gemeens heeft gedaan, boehoehoe :-(. Die dekselse rebelse tegendraadse libertariërs toch, echt een factor waar de macht wakker van ligt 🙂

  BSN [31] reageerde op deze reactie.
  IIS [33] reageerde op deze reactie.
  pcrs [39] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.