we are changeOp 9 maart 2015 zette de ECB de geldpersen aan. Een uniek moment in de Europese geschiedenis. We Are Change sprak Ewald Engelen hierover op 10 maart 2015 in Kriterion in Amsterdam.

Ik kan niet echt achter het verhaal van vraaguitval staan. Wat er is gebeurd is dat door het fractioneel reserve bankieren en de huizen bubble een enorme vermogensoverdracht heeft plaats gevonden naar de banken. De focus is daardoor verlegd van productieve investeringen naar financiele manipulaties.

De toename van het krediet ging niet hand in hand met een corresponderende toename in productie middelen. Er wordt dus niet meer geproduceerd. Maar er is wel meer schuld. In plaats van renderende investeringen in productie middelen is het geld gaan zitten in het bestaande onroerend goed. Dat is waar we een decennium mee hebben verpest. Na de verzorgingsstaat die gebaseerd is op inkomsten overdrachten is het herverdelen een stap verder gegaan. Productieve investeringen moesten het afleggen tegen financiele producten en stijgende onroerend goed prijzen. Waardoor de banksector veel sterker kon groeien dan in een normale situatie gebruikelijk zou zijn.

6 REACTIES

 1. Over lulkoek gesproken. Oh, wat gaat het geweldig in de VS. Nou geloof het maar niet. Ook daar komt de rekening. Verder weer zo’n econoom die zijn heil zoekt in vergroting van de staatsschuld. Kijk eens wat er voor een huis in bijv. Amsterdam betaald wordt. Normaal gesproken zou de bouw nu moeten floreren, maar de overheid vertikt het grond tegen landbouwprijzen ter beschikking te stellen. Verder zal het erg moeilijk worden de verzorgingsmaatschappij in stand te houden. We leven in dat opzicht gewoon boven onze stand. Het kan niet en en zijn. Hij ziet verder ook niet dat de hele maakindustrie naar elders is vertrokken. Of dat geen consequenties heeft. Overigens heeft hij wel gelijk dat QE nergens toe leidt. Nou ja, tot ellende.

 2. Piketti heeft ook al uitspraken gedaan , dat het niet nodig is dat de economie zo nodig moet groeien

 3. Piketti heeft ook al uitspraken gedaan , dat het niet nodig is dat de economie zo nodig moet groeien
  Ze hebben zeker niet van overproductie, oververhitting,mn NOOIT OVER VERVUILING gehoord—> een ongezonde economie, dat krijg daardoor

 4. Hij spreekt zichzelf behoorlijk tegen en niemand heeft het in de gaten:

  1. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kennen groei en de Eurozone nauwelijks tot niet.
  2. De VS hebben ‘kwantitatieve verruiming’ toegepast; de daaropvolgende groei heeft er alles mee te maken.
  3. De Eurozone past die nu ook toe, maar het midden- en kleinbedrijf profiteert er niet van; het blijft in het financiële systeem hangen.
  4. Er is geen enkele reden aan te nemen, dat het bij ons anders werkt dan in de VS.

  Nu kunnen er twee mogelijke conclusies getrokken worden:

  1. In de VS is het niet in het financiële systeem blijven hangen en heeft de reële economie ervan geprofiteerd. Dan werkt het wel anders bij ons dan in de VS.
  2. In de VS is het wel in het financiële systeem blijven hangen, maar is er desondanks groei geweest.

Comments are closed.