Peter Thiel is bekend als oprichter van PayPal en durfinvesteerder. Hij bitcoinschreef vorig jaar het boek Zero To One en is omstreden in de libertarische hoek vanwege zijn Bilderbergdeelname en Palantir (data en security). Tijdens de ButtonWood Gathering in New York gaf hij zijn mening over Bitcoin.

Peter Thiel probeerde zelf een Bitcoin-achtige online valuta op te zetten. Dat was 10 jaar voordat Satoshi Nakamoto Bitcoin lanceerde. Thiel’s poging mislukte maar hij hield er PayPal aan over. Dat is nu één van de grootste internationale betaalsystemen.

‘PayPal was in feite een poging om een nieuwe valuta te creëren. Daarin mislukten we maar we vonden een nieuw betalingssysteem uit. Ik denk dat Bitcoin geslaagd is op het niveau van een nieuwe valuta maar het betaalsysteem mist een en ander. Het is moeilijk om te gebruiken en dat is de grote uitdaging voor Bitcoin om dat te verbeteren.’

Zijn visie op Bitcoin als een mogelijke vervanging voor een fiatmunt als de dollar is erg simpel en pragmatisch:

‘Zo lang als je dollars nodig hebt om je belasting te betalen, blijft de dollar. Als je geen dollars hebt, komen er mensen met geweren om je op te sluiten. Je kan Bitcoin dus alleen op een indirecte manier gebruiken door ze in te ruilen voor dollars. Bitcoin is op dat niveau geen bedreiging voor de dollar, die totaal gedekt is door het militaire en wetgevende machtsapparaat.

Bitcoin zou kunnen werken voor een klein land op die manier. Maar ik zie het meer zo: Bitcoin is niet hier om de dollar te vervangen maar om die te verdringen zoals het internet dat doet met kranten bijvoorbeeld. Kleinere landen als Ecuador zijn wat betreft het implementeren van Bitcoin in hun monetaire systeem verder.

Meer en meer landen worstelen met de vele fouten in het fiat valutasysteem, waaronder een gigantische schuldenlast. Deze landen zien een non-schuld gebaseerd systeem zoals Bitcoin als een uitweg uit de schuldengevangenis. Als zij hun kaarten goed spelen, is Bitcoin er ook voor overheden die daarmee gelijk hun economisch leiderschap en inzicht tonen.’

Met PayPal kwam er een alternatief voor de staatsmunt. Maar het volgende grote bedrijf dat Thiel oprichtte, was Palantir dat ingeweven is in de nationale veiligheidsstaat en de mogelijkheid vergroot om de bevolking effectief in de gaten te houden. Hoe kan het dat het ene bedrijf de staat uitdaagt en het andere de staat helpt om zijn fundamentele monopolie te handhaven ?

‘Allereerst is er een diepe technologische link tussen de twee bedrijven. We hadden een fraudeprobleem bij PayPal. Er waren teams van 20 man continue bezig om te zoeken naar de spelden in de hooiberg. Maar dat ging niet op een totaal van miljoenen transacties. We losten dit op door het te automatiseren en realiseerden ons toen dat deze technologie ook in anti-terrorisme context kon werken.

Als een burger libertariër vind ik het belangrijk om terroristische aanvallen te voorkomen. Maar ik was verbaasd over zoiets extreems als de Patriot Act. Burgerrechten zijn altijd de verliezende partij na zo’n aanval. Ze worden vervangen door zaken die privé-indringend en low tech zijn.

Ik definieer technologie als meer doen met minder. In het geval van veiligheid en privacy geeft een technologische oplossing je meer veiligheid zonder meer privacy op te offeren. Of meer veiligheid en privacy tegelijkertijd. Een niet-technologische oplossing is er één waarbij je meer veiligheid en minder privacy krijgt.  Ik denk dat het alternatief voor iets als Palantir een wereld is waar we gedwongen worden om dit soort zeer onplezierige ruilhandel te doen. En uiteindelijk verliezen libertariërs deze ruilhandeloorlog.’

 

5 REACTIES

 1. Klinkt een beetje als het slap verweer van Piketty.

  Hij wou gewoon geld verdienen en schoof de ethiek dan maar ter zijde door met de mafia mee te heulen.
  Zijn high tech versus low tech argument is gewoon bull shit: een roverheid die 100% der burgers controleert (om belastingen te innen) zg. om 0,01% terroristen te vangen is gewoon fout. En hen helpen dit lekker efficient te doen (d.w.z. die gelegaliseerde roof te faciliteren), is gewoon zonder scrupules. Juist als je het hen makkelijk maakt, gaan ze het doen. In een low tech context zouden de rovers ervan afzien als monitoren van hun belastingvee 100 keer zo duur zou zijn.

  Michiel [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Scrutinizer [1]: Thiel is net part-time partner bij Y Combinator geworden en was de eerste investeerder van buitenaf in Facebook: 10,2 procent voor USD 500.000.

  Hier
  http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/2g4g95/peter_thiel_technology_entrepreneur_and_investorhttp://www.reddit.com/r/IAmA/comments/2g4g95/peter_thiel_technology_entrepreneur_and_investor
  zegt ie over Facebook

  Peter, what’s the worst investment you’ve ever made? What lessons did you learn from it?

  [–]PeterThiel[S] 147 punten 6 maanden geleden

  Biggest mistake ever was not to do the Series B round at Facebook.

  General lesson: Whenever a tech startup has a strong up round led by a top tier investor (Accel counts), it is generally still undervalued. The steeper the up round, the greater the undervaluation.

  Daarover gesproken: hoe gaat het nu met jouw beleggingen? Ik herinner me je als een behoorlijke goldbug, die veel succes had.

  Maar ook de edelmetaalbeleggers hebben het lid op hun neus gekregen.

  Daarbij ben ik erachter gekomen dat echte goldbugs ook vaak echte gelovigen zijn, een zeer sterke politieke mening hebben en hen dat belemmert om een goede keuze op de beurs te maken. Stokpicken op zich is natuurlijk al ontzettend moeilijk.

  Wat ben jij ervan gaan vinden? (Hoe) is je beleggingsbeleid veranderd?

  Michiel [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Michiel [2]: Dit is dus niet minachtend bedoeld. Jouw posts waren vaak erg doordacht, dat ik dacht: he, op die manier heb ik het nog nooit bekeken!

  (Wanneer komt dat boek nou eens)

 4. Ik kan me de tijd inderdaad nog wel herinneren dat Paypal als alternatieve valuta bedoeld was. In die tijd had je nog andere alternatieven zoals E-gold wat zelfs door fysiek goud gebacked werd.

 5. Thiel is niet de oprichter van Facebook, maar medeoprichter van Confinity, dat met Elon Musks X.com fuseerde tot PayPal.

Comments are closed.