Europe_population_map_countriesWaar ging het mis met het Europese project?

Ik denk zelf op het moment dat de gemeenschappelijke markt werd “opgewaardeerd” tot een politieke en monetaire unie. Sindsdien zijn de ongekozen technocraten aan de macht.

Vaak wordt er snerend en denigrerend gedaan over het belang van markten. Dat gaat alleen maar over economie (lees: geld), hoor je dan. Maar er is zoveel meer. Dat laatste is waar, er is meer in het leven dan alleen maar de nering.

Maar markten zijn meer dan alleen maar plaatsen waar de nering centraal staat. Markten – en dus ook de Europese gemeenschappelijke markt – hebben belangrijke niet-monetaire neveneffecten. Door de instelling van een gemeenschappelijke markt worden internationale contacten makkelijker en dus frequenter. Internationale contacten – ook handelscontacten – leiden tot culturele uitwisseling en integratie, zij het dat deze processen geleidelijk gaan en de uitkomsten pas na verloop van tijd zichtbaar worden.

Handel kweekt dus verstandhouding tussen verschillende culturen en volkeren. En vrije markten scheppen vrije mensen, om Milton Friedman maar eens aan te halen.

De gemeenschappelijke markt is belangrijker voor de Europese integratie dan de politieke en monetaire unie, maar daar hebben politici natuurlijk niets aan. Zij willen iets waar ze zelf aan het stuur zitten, de hoofdrol kunnen spelen. Daarom zijn ze bezig de macht te centraliseren. Via de media wordt dat streven dan verkocht als werken aan de Europese integratie. Met passie voor de publieke zaak, en dat allemaal voor u, geachte kiezer. Dat soort opschepperij dus.

Zulke politici kunnen we laten voor wat ze zijn: carrièristen die overduidelijk zelf belang hebben bij meer centralisering van macht en geld. Niet serieus nemen dus, maar wel kritisch volgen en daar waar mogelijk ontmaskeren.

Ik denk dat ik deze zomer weer eens naar Duitsland of een ander naburig Europees land ga. Om de taal en de cultuur van die andere Europeanen te ervaren. Een politieke en monetaire unie heb ik daarbij niet nodig. Die kan mij gestolen worden, net als alle andere top-down dwangideetjes van de Europese Commissie. Europa is van ons, de burgers. Als ik in dat andere Europese land mensen ontmoet die er net zo over denken dan kan mijn zomervakantie nu al niet meer stuk. Lang leve Europa, lang leve de Europese diversiteit. Weg met de politieke en monetaire unie.

Paul Verhaegh

8 REACTIES

 1. Als je dan toch in Duitsland bent, vergeet dan niet om je auto vol te tanken en vol boodschappen te stoppen. Zo’n beetje alles is goedkoper daar. En voor de prijs van een Broodje Kapsones in NL, heb je in DE een complete maaltijd.

  Omgekeerd wordt Engeland knap duur. Met de complimenten van toverdokter Draghi die de geldpers op volle toeren heeft getoverd. De pond staat nu op 1.38 euro.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 2. @Handel kweekt dus verstandhouding tussen verschillende culturen en volkeren.

  Dit moet denk ik zijn: ‘kweekt enigszins verstandhouding tussen verschillende culturen en volkeren’.

  Het probleem vandaag inzake bovenstaande is m.i. dat bepaalde culturen helemaal niet in die mate gedesinteresseerd zijn in handel (geld-inkomen) dan wij. Culturen die geheel andere waarden als hoogste doel nastreven. En dat botst.

  Een anekdote uit eigen ervaring:

  Eens werd ik via mijn werkgever uitgezonden naar de Filepijnen. Het bedrijf leverde daar -min of meer- hightech machines, tegelijk moesten de Filipijnse fabrieksarbeiders door ons worden geïnstrueerd over het gebruik van die machines. Dit gebeurde in een soort van klassikaal verband waarvoor de arbeiders betaald kregen.

  Groot was dan ook onze verbazing om te ontdekken dat er steeds grote aantallen arbeiders ontbraken tijdens de instructielessen. Men was toch straatarm op de Filepijnen? Hoe kon dat nou?

  Wat bleek:

  De gemiddelde Filepijn die 3 instructiedagen uitbetaald had gekregen, ging eerst dit geld uitgeven en verscheen niet meer op de lessen. Zodra het geld op was kwam hij pas weer terug om zijn volgende 25 gulden verdienen. Waarna hij opnieuw weg bleef.

  En dan ga jij deze mentaliteit maar eens integreren. Veel succes gewenst!

  John [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Sander [2]:
  Waarom heeft een land waar de mensen alleen werken als ze geld nodig hebben high-tech machines nodig?
  Zo komen natuurlijk ook alleen werken als hun koelkast leeg is, als ze die al hebben.
  Als iemand zo wil leven is dat prima in orde.
  Het kan evengoed verstandhouding creëren.
  Zij zeggen daar misschien “Die Nederlanders werken zich kapot, en na 50 jaar werken, hebben ze nog niks.”.
  Moeten mensen gedwongen worden om te werken, zoals dat hier gebeurt?

  Sander [5] reageerde op deze reactie.

 4. @John [4]: Ik moet je eerlijkheidshalve zeggen dat ik wat dat betreft dan ook wel een beetje op een Filepijn lijk hoor. Maar misschien dat ik precies om die reden zelf dus ook al tientallen jaren moeite heb met integreren in Nederland?! Als autochtoon, begrijp je? Ha, ha, ha!!!!!

  Tja, eens kwamen deze mensen ook wel eens bij mij thuis, sommige waren immers in Nederland eerst kennis komen maken met het bedrijf. De reden dat ze me wel eens thuis kwamen bezoeken lag dan weer in het feit dat ik hen had gezegd over een heuse geluidsstudio te beschikken. En betekende 20 jaar geleden nog iets heel anders dan nu.

  De ogen van de Filipino’s rolde bijna uit de kassen: “Als jij deze apparatuur op de Filepijnen zou hebben, dan hoorde je daar bij de zeer welgestelde, lokale, top elite”.

  Tja, en als ik dan geen vrouw en kinderen gehad zou hebben…

  Ha, ha!!

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Naam * [1]:
  “De pond staat nu op 1.38 euro.”
  Is dat zakken van de euro al een gevolg van de toverij van Draghi?

  En de euro is op dit moment aan het zakken naar 1 dollar.
  Gaat de kant op € 1 = $ 1 = P 1

 6. @Sander [5]:
  “. . . .al tientallen jaren moeite heb met integreren in Nederland?! Als autochtoon, begrijp je? Ha, ha, ha!!!!!. . . . ”

  Begrijp ik na een aantal jaren wonen in België terugkomend in NL !!!

 7. In 1859 waarschuwde ik al in mijn essay ‘on liberty’, in vergelijking met hoe China destijds stilstond, voor een te weinig gevarieerd Europa, waar individualiteit op landsnivo is vernietigd:

  Bladzijde 66:
  A people, it appears, may be progressive for a certain length of
  time, and then stop: when does it stop? When it ceases to possess individuality. If a similar change should befall the nations of Europe, it will not be in exactly the same shape: the despotism of custom with which these nations are threatened is not precisely stationariness. It proscribes singularity, but it does not preclude change, provided all change together.

  Bladzijde 66/67:
  the contrary, they have become stationary—have remained so for thousands of years; and if they are ever to be farther improved, it must be by foreigners. They have succeeded beyond all hope in what English philanthropists are so industriously working at—in making a people all alike, all governing their thoughts and conduct by the same maxims and rules; and these are the fruits. The modern regime of public opinion is, in an unorganised form, what the Chinese educational and political systems are in an organised; and unless individuality shall be able successfully to assert itself against this yoke, Europe, notwithstanding its noble antecedents and its professed Christianity, will tend to become another China.

  Leren we het ooit?

Comments are closed.