Toen Cody Wilson in 2012 zijn eerste 3D geprinte wapen onthulde, was dat 3d-printed-gunwereldnieuws. Dit compleet nieuwe concept ondermijnde de controle die de overheid van oudsher op wapens had. Sinds die tijd heeft de ontwikkeling niet stilgestaan maar lijkt het nieuws over 3D wapens onder de radar te zijn. Hoe komt dat ?

3D printing is als industrie meer mainstream geworden en het publiek raakt langzaamaan gewend aan de mogelijkheden. Op het gebied van 3D geprinte wapens komt PrintedFirearm.com met een geprinte AR-10. Die kan zwaardere kalibers aan dan haar voorgangers. Daarbij is het de eerste die via een goedkopere middenklasse 3D printer geprint kan worden.

De in 3D wapens gespecialiseerde Defense Distributed brengt diverse innovaties zoals ’s werelds eerste 3D geprinte metalen pistool en een semi-automatisch wapen naar een Ruger 10/22 geweer. Zoals ze zelf zeggen: “If you take my gun, I’ll just print another one.”

De open-source aanpak van 3D printing maakt iedere wapenwetgeving op zijn zachtst gezegd moeizaam. En voor diegenen die geloven dat 3D printen zelf beperkt kan worden; Ray Kurzweill (Google) meldde onlangs dat een 3D printer binnenkort een 3D printer kan printen.

Maar het echte nieuws is wel dat het produceren van een wapen vanuit je eigen huis blijkbaar gewoon is geworden. De massamedia brengt deze ontwikkeling niet met grote koppen en de boodschap: verbieden en aanpakken ! Het lijkt er op alsof zij zich ook realiseren dat dit eenvoudigweg niet te stoppen of reguleren valt.

Naast alle andere 3D mogelijkheden staan we dus op de drempel van een tijdperk van decentrale wapenproductie. En dat wil zeggen dat het veel moeilijker voor wetgevers gaat worden om wapens te verbieden. De laatste ontwikkelingen op 3D wapengebied betekenen een grotere toegankelijkheid voor meer mensen en die trend zal doorzetten.

Als een technologie zo verweven wordt met de maatschappij is het zo goed als onmogelijk om die te verwijderen. Als uiteindelijk miljoenen mensen decentraal wapens uitprinten, kan er geen controle en verbod meer mogelijk zijn.

Dat is dus de grote stap in 3D printing die waarschijnlijk in de toekomst vergeten zal zijn. In het licht van het verzekeren van het recht op zelfverdediging voor de massa is dit het beste wat kon gebeuren.

 

14 REACTIES

 1. Weer een bewijs dat dwang, geweld van overheden toch wordt tegengewerkt ontkracht. Door het menselijk verstand wil de mens roch vtij zijn en hij zal dat bereiken.
  De strijd voor de vrijheid zal echter op de eerste plaats op het morele vlak gevoerd moeten worden. Zelfs al gaat dat (te) langzaam.

 2. Iedereen kan dus straks, thuis, een wapen maken. De goede en de slechte mensen.
  Het zal mij niet verbazen dat het volgend zwaar beperkt wordt of verboden:
  – verspreiden van digitale wapentekeningen
  – de fabrikanten worden gedwongen hun machines te beperken of
  – op afstand kan de overheid inkijken wat je print.
  Of nog eenvoudiger, het zwaar reguleren van de productie en verkoop van kogels.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  Seneca [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Easymoney [2]: 3D printing is niet alleen voor wapens dus een beperking op de machines zie ik niet snel komen. Canalys verkocht in het derde kwartaal 2014 al zo’n 33.000 printers en EOS heeft zo’n 1.600 systemen geinstalleerd waarvan 40% metaalprinters. HP komt dit jaar met Sprout by HP (in samenwerking met Microsoft). De wapens kan je in delen printen waardoor het lastig wordt om – van afstand – te zien wat en waar je print.

 4. Vergeet ook niet dat overheden zich steeds dieper in het financiële moeras zinken. Er is simpelweg geen geld meer om van alles en nog wat te gaan controleren. En dat is veelbelovend voor vrijheidslievende mensen.

  “We win”.

 5. iedereen zn eigen wapen printen? haha
  wie zal t zeggen.
  god wat zijn we bang voor ons lijf

  laten we n baretta printen…
  tsjonge het gaat nergens meer over

 6. @Hub Jongen [3]: Het bezit van munitie is nu alreeds strafbaar. Het zou wel mooi zijn als we straks ook de munitie zouden kunnen 3D printen want je kunt wel een vuurwapen printen, hoe kom je aan de munitie ervoor ?

  En kunnen we ook al handgranaten, RPG’s en antitankmijnen printen ?

 7. Je kunt je er druk om maken. Bij een grote sportzaak zag ik laatst bogen en pijlen in alle prijsklassen. Ook die zijn levensgevaarlijk in de handen van de verkeerde. Misschien moeten we er maar aan wennen dat leven risicos met zich mee brengt. En dat auto’s gevaarlijk kunnen zijn werd een aantal jaar geleden op 30 april bewezen.

 8. Niet het gehele wapen wordt geprint.
  Alleen het onderdeel dat je niet zomaar vrij kan kopen: De AR-10 ‘Lower’, in dit geval. Het is het een van de belangrijkste onderdelen, waar ook de trekkergroep inzit.
  De rest kun je zo krijgen in de US.
  Ook magazijnen zijn inmiddels aan regels gebonden in sommige staten (met name capaciteit), maar die kun je ook simpel printen.
  Het heeft dus nog weinig zin om alvast een 3D printer te halen, om even een AR-10 te printen, in NL.

  Sommigen hebben het zelfs al over munitie printen.

  Er zijn wel printers die metaal printen. Maar die zijn erg duur.
  Je kan er ongeveer alles mee maken wat je wil, van metaal.
  Zo is er al een compleet werkende Colt 1911 mee gemaakt.

 9. 3D printers printen al lang 3D printers.
  Op Ebay staan onderdelen om zelf je 3D printer te maken, die gemaakt zijn met een 3D printer.
  maar ze worden goedkoper, sneller, en nauwkeuriger.

 10. Goed nieuws!

  Groot kaliber luchtdrukgeweren schieten krachtiger dan sommige kleincaliber vuurwapens. Deze big bore luchtbuksen zijn in NL vrij te koop.

  Munitie voor vuurwapens zijn natuurlijk niet 3D-printbaar: dit gaat met hoge temperaturen (om het metaal/kunststof te smelten) en het kruit kan dan ontbranden.

  Wie een beetje handig is met een draaibank en freesmachine kan zelf een revolver maken. Een eenvoudig type heeft niet meer dan 10 verschillende onderdelen plus wat schroefjes. Maatvoering komt ook minder precies dan bij pistolen.

  Munitie: je kunt legaal een wapen aanschaffen (een jaar lid zijn van een schietvereniging), en met die vergunning munitie aanschaffen. Die kun je dan aanwenden in je 3D-geprinte wapen.

  Ik blijf wel vraagtekens hebben bij de accuratesse en duurzaamheid van 3D-geprint materiaal.

 11. Leuk, dadelijk kunnen we metalen muntjes printen met een fiatwaarde hoger dan de metaalwaarde…
  (Tot de markt zijn werking doet en er dus een evenwicht komt tussen beide maar toch leuk dat de overheid dan haar seniorage kwijt is)

Comments are closed.