logo lpZet twee libertariërs bij elkaar en ze maken een nieuwsbrief, zet er een derde bij en je krijgt twee nieuwsbrieven. Dit oude grapje over libertariërs is niet heel ver bezijden de waarheid. Daarom is het zo mooi dat de LP de afgelopen jaren in staat is geweest om veel libertariërs te binden en de libertarische boodschap te verspreiden.

Het is niet altijd zo geweest. De LP verkeerde jarenlang in een soort van winterslaap. Een oude website, en als belangrijkste activiteit een maandelijkse bijeenkomst waar tussen de 2 en 20 man kwamen opdagen. Bijna twee decennia lang geen deelname aan een verkiezing. Toine kon met gemak alle leden uitnodigen op zijn verjaardag.

Enkele jaren geleden waren er een aantal mensen die een grote sprong voorwaarts wensten te maken. Deelname aan verkiezingen. Eventueel lokale afdelingen. Een nieuwe website. Deze grote sprong voorwaarts is gelukt. Toine kent niet langer iedereen bij naam, laat staan dat hij alle leden thuis kan uitnodigen. 

Deze groei is mogelijk gemaakt door een aantal leden die zich enorm hebben ingespannen. De vraag is nu hoe verder. Met de kandidaat van het bestuur, Matthei, hoopt het bestuur dat de LP wederom een grote sprong voorwaarts kan maken. Mag je daarbij je twijfels hebben? Ja natuurlijk. Die heb ik zelf ook.

Het risico van de grote sprong voorwaarts is dat je in de sloot belandt. Of in de vangrail. Zoals Toine ooit een paar decennia geleden letterlijk met zijn auto uit de bocht vloog. Vol vuur verkondigde hij aan een journalist de libertarische boodschap, daardoor te laat in de gaten hebbende dat er een bocht in de weg aan zat te komen. 

Wat wellicht onvoldoende wordt erkend door het bestuur is dat de partij gegroeid is. Even samen zitten met een kandidaat voorzitter, en vervolgens niet alles communiceren, dat is hoe het vroeger kon gaan. In een situatie met honderden betalende leden is het anders. Als je dan als bestuur het gevoel hebt dat de boodschap niet overkomt. Wel dat is omdat de zender van de boodschap wellicht niet het hele verhaal heeft verteld, of niet op tijd. Professionalisering begint bij de communicatie. Juist vanuit het bestuur. Top down werkt niet bij libertariërs. Professionalisering betekent ook het kennen van je leden en weten wat er leeft.

Het ongelukkige rijgedrag van Toine was indertijd aanleiding voor een bestuurscrisis. Wat er nu speelt binnen de LP is een crisis tussen een aantal leden en het bestuur. Wellicht is het bestuur hier uit de bocht gevlogen door teveel top down te handelen en te geloven dat het op de ALV wel allemaal kon worden uitgelegd. En geven een aantal leden het bestuur niet het krediet dat ze de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Wellicht dat het debat te fel is gevoerd.

Ach, ik kan het ook fout zien. Wat kan ik als buitenstaander betekenen? Weinig. Vrijspreker staat los van de LP. Ik zelf ben niet eens lid van de LP. Ik betreur het dat mensen die zoveel gedaan hebben voor de verspreiding van de libertarische gedachte thans het bijltje erbij neer willen gooien. Rene, Kim, Mario, Harry en Toine. Jullie hebben volgens mij veel mensen in contact gebracht met het libertarisme. Jammer dat jullie ermee willen ophouden. Ik kan slechts machteloos aan de zijlijn staan en hopen dat men elkaar op 9 mei weet te vinden. En dat de LP niet wederom in een toestand van hibernatie geraakt. Maar ik heb er een hard hoofd in.

7 REACTIES

 1. Ik heb meer informatie nodig om er over te kunnen meepraten. Wordt de oude garde er uit gewerkt? Omwille van een nieuwe generatie? Of juist niet? En dat terwijl de LP nog nergens een zetel heeft weten te winnen…

  Ik weet al jaren van het bestaan van de LP maar heb er geen lid van willen worden. Dat zou ook wel een beetje raar zijn voor een anarchist.

  M.W. Hampton [3] reageerde op deze reactie.

 2. Ik kan de gevoelens helemaal begrijpen. Ik, als wel betalend lid en gewezen kandidaat namens de LP in de afgelopen Provinciale Staten verkiezing, denk dat het niet zo’n vaart zal lopen. Er is een gedegen tegenkandidaat die een logisch vervolg visie heeft op de afgelopen 3 jaar. De visie van het beetuurskandidaat is simpelweg een brug te ver op dit moment. De LP moet de groei en binding van leden voortzetten en doorgaan met de ingeslagen pad van professionalisering voordat er aan grootse campagnes wordt begonnen. De LP verkeert nu in een fragiele toestand maar kan door deze woelige tijden heenkomen als Matthaei wordt weggestuurd en het tegenkandidaat verkozen wordt.

 3. @Naam * [1]: Niemand wordt weggewerkt. De emoties zijn hoog opgelopen en een aantal mensen lijken te willen vertrekken. Dat zou jammer zijn want iedereen is nodig om aan de toekomst te werken.

 4. Mensen komen en mensen gaan. De groep die de kar heeft getrokken gaan nu iets anders doen. Of moeten zij de rest van hun leven de kar blijven trekken, omdat de rest moeite heeft met veranderingen?
  Zelf ben ik ook lid, en ik probeer in mijn omgeving mensen wakker te schudden. Het is niet makkelijk. Vooral als de hersenen geconditioneerd zijn, om een bepaald denkpatroon te volgen. Ik heb ook geleerd geduldig te zijn. Het nieuwe bestuur moet gewoon zijn kans krijgen.
  En LP-ers zijn nu eenmaal lastige mensen. En dat heb je met een rechtlijnige denkwijze wat dit gedachtegoed representeert. So what, of wil je het kadaver discipline hebben zoals de rest?

 5. Ik ben wel blij met de goede reacties 1 t/m 4 die nuchter reëel zijn als ik gehoopt had.
  Inderdaad moeten nu of op de ALV alle feiten open op tafel komen, en pas dat kan er geoordeeld worden. Hoe eerder hoe beter. Nu maar hopen, of meewerken, dat dit lukt.
  Als onafhankelijke organisatie werkt Libertarisch Centrum /Vrijspreker graag mee om in de libertarische wereld onderlinge problemen te voorkomen. Met gewoon eerlijkheid en openheid kom je een heel eind.

 6. De discussie volgend, ontgaat mij inmiddels het doel van de LP

  Is de LP opgericht om bewustwording te creëren? Wel, dat is dan heel goed gelukt afgelopen jaren.

  Is de LP een partij die anarchisten, klassiek liberalen en minarchisten een gezamenlijk podium te geven? Ook dat lijkt me geslaagd. Stem niet of stem LP. Velen zijn over de streep getrokken om te gaan stemmen en een veel groter percentage potentiële stemmers zijn best warm te krijgen nu de eerste schapen over de dam zijn.

  Is de LP een organisatie die tot dus ver financieel effectief sociale media en forums weet te benutten, zoals facebook en vrijspreker? Zeer zeker!

  Waar nu voor gewaakt moet worden, is wat goed gaat niet wordt afgebroken.

  Er wordt gesproken over professionaliseren, oké, maar op welk vlak zou dat dan zijn?
  Moet de LP net zoals andere partijen worden, leden, bestuur, zetels, kas zijn belangrijker dan de bewustwording, verbinding en de stemmers op LP die inmiddels zijn opgebouwd?

  De onrust op zich, lijkt voor mij als buitenstaander (lees: potentiële stemmer) niet de juiste inzet van professionaliteit.

  Ik twijfel dan ook nog: stem ik de volgende keer LP – of stem ik überhaupt.

  Ik wens het bestuur en de leden dan ook veel wijsheid toe komende tijd.

 7. Het lijkt mij dat libertarisme gebaat is bij een bottom-up opbouw. In het kader daarvan denk ik dat politiek in eerste instantie zo klein mogelijk bedreven moet worden, dat wil dus zeggen vanuit de lokale (plaatselijke) politiek. Centrale aansturing zou niet volgens centrale richtlijnen moeten gebeuren maar uitsluitend op ideologisch vlak; o.a. via een centraal platform kunnen de lokale partijen onderling over en weer afstemmen. Op het moment dat het idee aanslaat komen 2e kamerzetels vanzelf binnen bereik.

  Ik zou me voor kunnen stellen, dat de ultieme politiekelingen zich gaan groeperen in één gemeente a la FSP http://www.freestateproject.org om dan vervolgens het lokale bestuur zoveel mogelijk te libertariseren zogezegd. (Bonaire ?)

  Ik ben geen lid van de LP en ik stem ook niet overigens.

Comments are closed.