avatar MMAP 110x110Jawel, in hoofdletters zodat het lekker, vooroordelend Duits hard wordt uitgesproken.  Natuurlijk een grapje, maar inhoudelijk is het dat niet. Want per 1 januari 2016 gaat de tolheffing op de Duitse snelwegen daadwerkelijk een feit worden. President (?) Joachim Gauck heeft de boel afgelopen week ondertekend.

Wéér een heffing erbij. Wéér een vorm van belasting. Nota bene om buitenlanders belasting te laten betalen.

Bijvoorbeeld Nederlanders die door Duitsland rijden om op hun vakantiebestemming te komen. Of Poolse werknemers die in Nederland werken. Of Roemenen, Italianen, Zwitsers, Oostenrijkers en noem nog maar een paar anden op die meer geld kwijt zijn, alvorens zij hun vakantie aan de Nederlandse of Belgische kust kunnen doorbrengen. Duitsland is daarbij nog een pokke-groot land waar je lastig even omheen rijdt omdat het zo centraal in West-Europa ligt.

Wat zouden de gevolgen kunnen zijn? Zouden mensen Duitsland gaan mijden? Of toch zoveel mogelijk? Geen dagtripjes of weekendje-weg meer in Duitsland? Minder boodschappen/tanken in Duitsland?

Ik voorzie een vermindering aan inkomsten voor een groot deel van de Duitse middenstand. Het plan van tolheffing levert dan mogelijk de geschatte  500 miljoen euro op, maar die is direct voor “verkwister nummer 1”, ofwel de roverheid. De Duitse burger en/of ondernemer gaat daar geen cent van zien.

En heeft de Duitse staat in haar inschatting van de opbrengst ook meegenomen, dat de verminderde bestedingen (door minder bestedende reizigers) minder belastingen oplevert op winst uit ondernemingen en BTW, op den duur weer een beetje meer werkeloosheid wat weer meer uitkeringen kost, enz?

En wat kunnen “wij” er aan doen? Zelf ook een immorele heffing invoeren om de Duitse vakantiegangers (en vlak het aantal werkenden niet uit) te laten betalen voor onze wegen? Afgezien van het “oog om oog, tand om tand” idee hiervan is en blijft het roven van geld onder staatsdwang. Dus immoreel.

Als ik het collectieve “wij” even uitschakel en individueel kijk, zal ik zeker Duitsland mijden. Ik koop daar vaak (en veel) accijnsgoederen, om in ieder geval de roverij in Nederland dwars te zitten (en het beter is voor mijn eigen portemonnee), maar dat zal ik niet meer doen. Gelukkig hoef ik voor vakanties niet door Duitsland te rijden. Ik mis daardoor wel enkele andere leuke tripjes (beursbezoek, die regelmatige tripjes naar winkels) die ik jaarlijks in Duitsland doe, maar ja: principes zijn principes en soms moet je daar ook zelf onder lijden.

En u? Prevaleren bij u ook de principes? Of gaat u toch maar weer met de schaapsmeute braaf betalen om uw leventje niet te beperken? Het is een keuze, en zeker niet aan mij om die te veroordelen.

22 REACTIES

 1. De tol geldt toch alleen voor snelwegen? Of is dat intussen gewijzigd? Als die ook voor provinciale wegen geldt dan zullen de grenssteden een stuk rustiger worden.

  En voor de principielen hier, hoe zat het ook alweer met die milieu-zegels die veel Duitse steden eisen (volgens een verhaal dat ik hoorde)?

  dZvZtKm [5] reageerde op deze reactie.

 2. Nu het zo ver is via de EU een kastje verplicht stellen
  Jij tol dan jij bij mij ook tol.
  of te wel oog om oog tand om tand is dit nu zo moeilijk

 3. Duitsers krijgen korting op hun wegenbelasting als compensatie. Ik ook?

 4. Dat zullen ze in Vaals leuk gaan vinden, wanneer men de Maastrichterlaan als sluiproute gaat gebruiken.

 5. Ik weet nog dat jaren geleden de tol voor vrachtauto’s ingevoerd werd.
  Sinds de start ervan heeft Duitsland 40 miljard aan tolgeld hiermee geëind.
  Natuurlijk werd in het begin gezegd dat dit helemaal ten goede zou komen aan de wegen. In de praktijk zie je hier helemaal niks van.
  Het geld verdwijnt gewoon in de pot Algemene Middelen.

  De kosten van het systeem zullen de opbrengsten overschrijden. As Always.

 6. @Hub Jongen [8]:

  ‘Zoll’ en ‘tol’ zijn verwante woorden en douanes waren in het begin vooral geïnteresseerd in goederen, dus dit lijkt weer een begin van grenzen. Voor ons is overigens de voordeur al sinds 2005 de grens, want zonder paspoort mag je niet eens de straat op.

 7. MMAP, ik heb de onfrisse praktijken van Seneca toegelicht in het topic over de afschaffing van de slavernij.

  Woorden als roverheid en roverij doen afbreuk aan uw betoog. Als u gewoon overheid schrijft, maakt u een volwassener indruk.

  MMAP [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Michiel [10]: Dat is uw mening. Ik blijf gewoon roverheid schrijven. U hoeft het niet te lezen als het u stoort.

  En uw opmerking over uw mening over Seneca zijn hier totaal off-topic. Dat maat uw reacties ook niet volwassener, eerder kinderachtig drammerig. We houden het hier graag on-topic.

  Michiel [12] reageerde op deze reactie.

 9. @MMAP [11]: U moet schrijven wat u wilt, alleen wordt u wat serieuzer genomen als u zich wat neutraler uitdrukt. Mijn reacties over Seneca zijn niet offtopic. U had immers nog niet in het andere topic gereageerd. Dan wijs ik u er graag op dat ik daar inhoudelijk gereageerd heb. En wat doet u? U gaat inhoudelijk niet in op mijn punten, doet die af als offtopic en gaat als een ontevreden klein kind lopen jengelen om de moderator. Ook met dat gedrag maakt u geen serieuze indruk.

  Scrutinizer [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Michiel [12]: Michiel, de succesvolste mafiabende (u weet wel: degene die zowat alle 7 miljhoen gezinnen in het land afperst, haar eigen wetten schrijft en toekomstige slachtoffers van jongsaf 12 jaar verplicht naar indoctrinatiekampen stuurt) doet niets anders dan middels taalmanipulatie de werkelijkheid te verdoezelen, waardoor hun gebrainwashte slachtoffers niet in de gaten hebben dat bv. belasting = afpersing, militair = huurling, etc.

  Het is de verdienste van libertariers om middels onverbloemd vocabulair de zaken weer bij naam te noemen en de toehooerders alzo de ogen te openen.

  Zolang je de taal van de onderdrukker spreekt, hebben zij alvast 1 punt voor.
  Het is juist essentieel om een kat een kat te noemen.
  Het is juist een blijk van analystische vermogens dat iemand niet probeert om ergens toch voorzichtig en zelf enigzins twijfelend iets in vraag te stellen, doch om juist glashelder diefstal diefstal te noemen en dus de bende die dit doet als roversbende te bestempelen.
  Het is een blijk van intelligentie, verlichte geest en taalvaardigheid.

  Michiel [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Hub Jongen [8]: Hub, Seneca, MMAP, Ratio en de moderator spelen onder 1 hoedje. Ze verwijderen feitelijk juiste reacties als die hen niet aanstaan.

 12. Heeft iemand weer eens vergeten om de deur van het trøllenhøk op slot te doen? Niet voeren A.U.B.

 13. Ik heb de reacties hierboven zitten lezen… Roverheid of overheid… Het resultaat van de instantie is gelijk. Afgezien daarvan gaat het om het taalgebruik. Cynisme is het eerste woord dat bij mij opkomt als ik het over de roverheid heb. Overheid heeft voor mij iets dienstbaars, iets dat goed doet voor haar onderdanen. Ik moet helaas constateren dat de overheid voor het collectief niet echt lekker bezig is. Dit gezegd hebbende houd ik het dus maar op roverheid.

  Michiel, wees blij dat er een plek is waar je je vrij mag uiten. Waar je mag zeggen wat je wilt. Wees ook dankbaar voor het feit dat je het grondig oneens mag zijn met wat het NAP voorstaat. Toon echter ook begrip dat er mensen op deze plek het hartgrondig oneens met jou zullen zijn.

  MMAP, Hub, Moderators en andere liefhebbers van NAP… Wees dankbaar dat mensen zoals Michiel hun mening geven. Zolang dit inhoudelijk is en oprecht gemeend, geeft het iedere deelnemer de ruimte om van elkaar te kunnen leren.
  Met wederzijds respect.

  Wees lief voor uw dierbaren

  Pendragon

  Vilseledd [19] reageerde op deze reactie.

 14. @Pendragon [18]:

  Als de overheid als een vader zou zijn, zou ze zich als schuldeiser niet zo’n fijne positie toegedicht hebben: preferent boven particuliere schuldeisers, met bepaalde schulden niet in de WSNP, je eigen deurwaarder mogen spelen en als de schuld wel de WSNP in kan, het dubbele percentage van de andere schuldeisers eisen. Let wel: hierdoor moet Wehkamp, dat tenminste nog iets fysieks geleverd heeft, extra bloeden, want de dubbele percentage komt er alleen als de anderen wat inleveren.
  Een echte vader vindt het belangrijk, dat je je vriendje, broertje of zusje eerst hebt afbetaald en aan het einde komt pap zelf nog wel.

  Pendragon [20] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.