De Westerse militaire budgetten moeten snel opgetrokken worden als Armata-tankantwoord op het groeiende wapenarsenaal in Rusland. Dat is de tendens die in de media rondgaat. Het beeld is dat van de groeiende militaire almacht Rusland die de VS en China rechts inhaalt. Een onstopbare oorlogsmachinerie die dreigend uit het oosten opdoemt. 

Enkele cijfers. Het militaire budget voor de VS was 575 miljard dollar. Dat van China kwam op 131 miljard en Rusland volgde dit jaar met 83 miljard dollar. Engeland zit op 57 miljard en Japan op 51 miljard. Afhankelijk trouwens van wie je de cijfers betrekt; SIPRI, IHS of IISS.

Het Russische leger bestaat uit zo’n 766.000 soldaten – merendeels dienstplichtigen – die een gebied tussen China en Finland moeten verdedigen. De NATO beschikt over een potentieel van 3,3 miljoen man en de inschatting van het Chinese leger is 2,3 miljoen actief personeel volgens SIPRI.

Rusland besteedde in Q1 2015 9% van zijn Bruto Nationaal Product aan Defensie. Maar wie Rusland kent, weet dat er bij dergelijke bedragen minstens 20 tot 30 % van dat geld richting corruptie en fraude gaat.

De krijgsmacht van Rusland bestaat voor het overgrote deel uit verouderd Sovjetmaterieel dat hoognodig aan vervanging toe is. Daartoe werd dit voorjaar de nieuwe Armatatank (zie plaatje) en de JSF tegenhanger T-50 met veel bombarie gepresenteerd. Van deze Armatatank zijn er tot nu toe slechts 8 prototypes gebouwd en de productie van de T-50 is stil komen te liggen. Net als de bouw van nieuwe fregratten want de gasturbines daarvoor moesten uit de Oekraïne komen.

Voor de vernieuwing van het leger heeft Poetin jaren terug een budget van 400 miljard dollar gepresenteerd waarin er 2.300 nieuwe tanks, honderden vliegtuigen plus raketten en nieuwe marineschepen moesten komen. Dat was in de tijd dat het olie- en gasgeld in Rusland tegen de plinten klotste en Rusland overal zijn spullen kon kopen.

Inmiddels is de olieprijs flink gedaald en is Rusland getroffen door handelssancties. Die sancties omvatten ook militaire technologie. Volgens Jane’s Defence Weekly zou het erg moeilijk voor Rusland worden om die Westerse militaire knowhow te vervangen. ‘Ze vertrouwden op Westers subsystemen, electro optische systemen is een goed voorbeeld maar ook computerchips en high tech electronica. Rusland maakt die producten niet.’

De verstoorde relatie met de Oekraïne helpt de moderniseringsplannen ook niet. Wapenfabrieken in Oekraïne leverden van oudsher een groot assortiment aan wapens, helicopters en subsystemen aan Rusland. Om deze leveruitval te compenseren moet Rusland enorm investeren in haar eigen wapenindustrie of – beperkt – inkopen in Azië.

In de media en politiek is men zoals gebruikelijk weer druk met angst aanjagen om er een bepaalde agenda doorheen te jassen. Dat zie je bij het klimaat, terrorisme, energie, economie en de Russische dreiging.