Peter Alaric DeSimone heeft een 3D geprint dartpistool ontworpen dat 40 mmpoison-dart-gun2 dartpijlen schiet. Het duurt circa 12 uur om het wapen te bouwen c.q. printen. DeSimone’s dartpistool is geheel legaal en een directe reactie op voorgestelde wetgeving dat alle wapenblauwdrukken – 3D of traditioneel – illegaal qua distributie zou maken.

DeSimone: ‘Als Obama niet geprobeerd had om de vrije meningsuiting om zeep te helpen dan was ik met een ander project bezig gegaan. Maar nu moest ik reageren. Mijn kleine bijdrage bewijst verder de totale futiliteit om simpele mechanische objecten te verbieden en ongewenste meningen te begraven. Beiden zijn zeer on-Amerikaanse ideeën.’

In juni kwam de State Department – gesteund door Obama – met een nieuw wetsvoorstel dat het verspreiden van ieder wapengerelateerde technische data moet verbieden, inclusief schetsen, tekeningen, diagrammen en zelfs formaten. Vanuit de overheid gezien is het voorstel een manier om ITAR (International Traffic in Arms Regulations) uit te breiden en zo ‘de wapentechnologie en informatie uit de VS te beschermen’.

In de praktijk is het een ban op 3D geprinte wapens. Hoe de Amerikaanse overheid dit wil gaan handhaven, is natuurlijk een hele andere uitdaging. Voor wapeneigenaren is dit voorstel in ieder geval een schending van de Eerste en Tweede Grondwet. Als reactie op dit voorstel postte DeSimone een duidelijke – en humoristische – video op Youtube.

Luchtdrukwapens worden niet genoemd in de Undetectable Firearms Act uit 1988 en zijn daarmee uitgezonderd van alle wapenregelgeving. Door van deze maas in de wet gebruik te maken, blijft DeSimone legaal in zijn actie. Zijn wapen is ontworpen voor oefening binnen maar kan ongemerkt door metaaldetectors gaan en is – uitgerust met giftige pijlen – in theorie dodelijk.

De reactie van de – Amerikaanse – overheid op niet te stoppen ontwikkelingen als 3D printing is zeer voorspelbaar. Verbieden en strafbaar stellen om de macht en controle in handen te houden. Dat een dergelijke wet niet of nauwelijks te handhaven is, lijkt aan hen voorbij te gaan. Verbieden en het bestaat niet meer. Of het drugs, prostitutie, gokken of 3D geprinte wapens betreft.