qua economische groei. Het land dat in 2008 failliet was, doet het nu beter dan GudjohnsenNederland. De oorzaken ? IJsland liet de banken gewoon failliet gaan en kon – dankzij de Krona – via devaluatie de export stimuleren. Nederland sukkelt voort met bailouts en de euro. Als land failliet gaan blijkt beter te zijn dan deelname in de euro.

De economie van IJsland groeide met 1,14% in 2014. Die van Nederland kromp met -0,3%. Dat is weliswaar beter dan Finland waar de economie terugging met maar liefst -5,2 % maar een bijzonder pover resultaat vergeleken met IJsland. Het land dat in de afgelopen jaren door extreme rampspoed werd getroffen.

De economie van IJsland was voor 2008 omgeturnd in één groot hedgefund dat met donderend geraas in elkaar stortte in 2008. In dat jaar was IJsland’s schuld een 50 miljard euro – 7x het BNP.  De activa van de drie grootste banken bedroeg meer dan 75 miljard euro – 11x het BNP.

Waar Nederland banken ging ‘redden’ met belastinggeld, liet IJsland haar drie grootste banken (Kaupthing, Landsbanki en Glitnir) failliet gaan. De aandeelhouders en buitenlandse schuldeisers werden de dupe en er volgde het Icesave dispuut waarin de EFTA besliste dat IJsland niet verplicht was om buitenlandse spaarders te vergoeden.

De IJslandse Krona verloor in die periode 60 % van haar waarde. Tussen 2009 en 2014 bezuinigde IJsland twee keer zoveel als Nederland en twaalf keer zoveel als Finland. Verder hadden de IJslanders hoge – persoonlijke – schulden en werden er kapitaalcontroles (in- en uitvoer) ingevoerd.

Ondanks dit verleden doet IJsland het beter dan Nederland en Finland. Dat komt omdat ze niet in de euro zitten én omdat het een klein land is waardoor politici zich duidelijk meer moeten verantwoorden dan hier. En dankzij de lage Krona kon IJsland zich een weg uit de ellende exporteren.

De euro doet echter het tegenovergestelde. Landen kunnen hun valuta niet devalueren, het renteinstrument niet gebruiken en hun begroting staat onder EU curatele. Het enige wat ze kunnen doen, is bezuinigen oftewel lastenverzwaringen voor de bevolking doorvoeren. De overheid zelf krimpt niet of nauwelijks maar bedrijven en burgers krijgen het hard te verduren en daardoor daalt de economie.

De dwangbuis van de euro zorgt in feite voor grote problemen waar dat niet nodig hoeft te zijn. IJsland versus Nederland is daar een goed voorbeeld van.

Bron: Washington Post