IMG_0616Het heeft lang geduurd voordat ik de knoop doorhakte. Maar ik ben eruit: ik ben anti-faxist.

Ik weet, het is oud en achterhaald, maar ik heb er ook in de huidige eeuw nog jarenlang aan meegedaan: faxistische aktie. In kringen van faxisten ook wel kortweg ‘faxen’ genoemd.

Maar ik heb mijn leven gebeterd en de fax eruit getrokken. Met de opzegging van mijn faxnummer heb ik de laatste lijn die me nog met de faxisten verbond, doorgesneden. Radicaal. Rücksichtslos. Zoals het hoort.

Het is een opluchting. Ik kan nu iedereen recht in de ogen kijken.

Ook mijn oude faxapparaat bekijk ik nu met andere ogen. Jarenlang liefkoosde ik het ding. Een laserfax. Van HP natuurlijk, want het grootkapitaal zal er een keertje niet bij betrokken zijn.

Maar nu is het dus afgelopen. Faxistische aktie is zoooooo jaren tachtig en negentig. Echt iets van damals. En wie wil er nu met ‘damals’ geassocieerd worden? Niemand toch. Nee, zo’n bekering is het beste idee dat ik in jaren heb gehad.

Ik denk soms terug aan al dat papier en al die toner die ik heb verbruikt. Hoe kon het dat ik niet beter wist? Faxisme is niet communiceren, faxisme is een misdaad. Een milieumisdaad nog wel!

Wie me nu nog faxt krijgt een duidelijk antwoord: No Pasaran! Geen Gehoor! Als dat geen principiële opstelling is, dan weet ik het niet meer.

De strijd gaat door. Lang leve de anti-faxistische aktie!

Paul Verhaegh

PS Iemand interesse in mijn ‘fout’ HP laserfaxapparaat, tevens scanner, printer en copier? Hij (zie foto) is te koop.

11 REACTIES

 1. Ik beken, ik heb ook een faxistisch apparaat staan van HP. Een met vliegwielaandrijving en turboflaps. Ik durf er geen afscheid van te nemen. Niet dat ik ooit nog een faxistisch bericht krijg of verstuur hoor, dat niet, maar het idee he… Zomaar je faxistische identiteit opgeven… Moedig hoor Paul…

  Print jouw faxist nog wel gewoon? De mijne spuugt eerst een wit vel uit met een brabbelcode en gaat daarna vrolijk printen. Dubbelzijdig. Ongevraagd en bij alles wat ik wil, print ie dubbelzijdig. Instellingen doet ie niet meer aan. Stuurprogramma, mwaah, in ASCI wil ie nog wel wat pruimen, maar met tegenzin. En dan zijn voeding… Toners zijn goud waard… Ik klaag niet, ik heb er niets voor betaald, dus een gegeven paard en zo… Maar toch knaagt er wel eens iets van ergernis. Ach die lobbes kan er ook niks aan doen dat ie al op leeftijd is…

 2. Zo’n faxmachine staat mooi naast je T65, Remington tijpmachine en een potje Tippex. Met Phil Colins op de grammophoon: S-s-s-s-s-s-s-s (hoe heet dat kudt liedje ook al weer?) Dat is gewoon pure nostalgie anno 1988.

  Al kan een echte fax eigenlijk niets anders doen dan faxen en stinkt die naar dat vieze gelige thermische papier.

  Overigens zie ik die dingen nog steeds bij bedrijven in de fincanciele en juridische sfeer. Want zou kunnen dat een overheid iets wil sturen, en die doen dat nog per fax . . . (behalve wanneer het ze niet uit komt).

 3. # Paul, je wilt er wel geld voor hebben. Dat heb je dus nog niet afgeleerd

 4. @jan [8]:
  Onzin natuurlijk, faxen zijn wel degelijk af te tappen.

  genoeg eenvoudige manieren om in het geheim te communiceren, helaas wel omslachtig voor dagelijks gebruik.

 5. Grappig stuk. Maar ik heb juist onlangs een fax via marktplaats gekocht! Waarom?
  – Een fax versturen is veel goedkoper dan een brief versturen.
  – Bij een fax behoud je het origineel, je bespaart dus een kopietje
  – Een fax komt direct aan op de bestemming, een brief doet er 1 a 2 dagen over
  – Een fax die niet aankomt kun je nogmaals sturen, een brief die niet aankomt ben je kwijt.
  – Een verstuurde fax heeft dezelfde legale status als een aangetekende brief.
  Vriendelijke groet, een anti-antifaxist 🙂

 6. Zou een hacker vandaag de dag proberen om allerlei telefoonlijnen te hacken op zoek naar faxen met handtekeningen die ie dan vervolgens kan vervalsen (of gewoon kopieren) om je bank instructie te geven tot overschrijven naar zijn eigen rekening?
  Of zou ie je PC proberen te hacken en je inloggegevens van je online bank proberen te ontfutselen voor datzelfde doel?
  Ik bankier niet online.
  Ik telefoneer en bevestig het besprokene/geinstrueerde per fax om achteraf een iets in de hand te hebben.
  Maar banken weten dat dit alleen bevstigingen achteraf zijn en dat als ze “zomaar” een fax zouden ontvangen, ze me moeten contacteren ter verificatie.
  Lang leve de fax.

Comments are closed.