vrijheid en democratie zijn communicerende vaten

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

8 REACTIES

 1. Je kan best democratie hebben, zelfs communisme kan werken.
  Echter is er één voorwaarde waaraan voldaan moet worden; het recht om uit te treden.
  Je moet de vrijheid kunnen hebben om te zeggen; ik doe niet meer mee.
  En dat lukt alleen met kleine landjes (gemeentes), niet met van die super overheden die we nu hebben,.

 2. Communicerende vaten?
  Soms, ja als tegelijk ook het NAP geldt. Zoals bij een schoonheidswedstrijd of bij de tennisvereniging.
  Maar nooit als er een overheid bij betrokken is. Dan komt de minderheid onder dwang!
  De stelling van Libje klopt dus niet. “Democratie” is een politiek begrip en in de huidige wereld gaat die gepaard met geweld, en dat is geen Vrijheid.

  In die vaten van Libje zit dus een lek of een verstopping.

  ratio [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [4]: Ik bedoelde het als volgt, je hebt twee emmers die van onderen met een slang met elkaar verbonden zijn (communicerende vaten). Ze zijn half gevuld met water en staan op de onderste traptrede. Het peil is evenhoog in beide emmers. Zet je er nu eentje wat hoger, een traptrede hoger bijvoorbeeld, dan zal deze leegstromen en de andere zal helemaal gevuld zijn. Een toename van democratie betekent een afname van vrijheid en omgekeerd, wat de ene emmer wint verliest de andere emmer.

  Zo bedoelde ik het.

  Dick [6] reageerde op deze reactie.
  Dick [7] reageerde op deze reactie.

 4. @ratio [5]: Je zal dus eerst bij deze stelling moeten definieren of je bij vrijheid en democratie als communicerende vaten het hebt over het verhogen van de verpakking van 1 van de 2 of van de inhoud ervan.
  Natuurkundig denk ik bij de theorie van de communicerende vaten over de inhoud ( water ) in twee oneindig hoge vaten die met elkaar verbonden zijn. Als je in de ene water bijvult, siijgt het peil ook in andere. In die sojl is mijn antwoord op de vraag in de stelling, NEE, niet bij absolute vrijheid. Immers als ik de vrijheid heb om een ander van zijn/haar vrijheid te beroven, draagt dat niet bij aan het peil van de democratie. Je zal dus eerst de vrijheid en de democratie beter moeten definieren.

  ratio [8] reageerde op deze reactie.

 5. @ratio [5]: In het andere geval van het verhogen van de verpakking geldt her definieren van de randvoorwaarden van de vrijheid en de democratie ditto.

 6. @Dick [6]: Ik heb het zoals ik heb aangegeven noch over de inhoud, noch over de hoogte van het vat. Een kenmerk van communicerende vaten is dat het waterpeil in beide vaten even hoog zal zijn, gemeten van bijvoorbeeld de grond. Stel, je hebt 2 vaten die op gelijke hoogte zijn en ieder gevuld zijn met 30 centimeter water. Als je de ene tien centimeter omhoog brengt en de andere tien centimeter omlaag dan zal het water van het ene naar het andere vat stromen. In het hoogste vat zal het water 10 centimeter lager staan en slechts 20 centimeter bedragen en in het andere vat zal het waterniveau tot 40 centimeter gestegen zijn. Het waterniveau is echter nog steeds even hoog (gemeten vanaf de grond) als dat je begonnen bent. Wat er in het ene vat bijkomt gaat er in het andere vat uit. Democratie verdrijft dus de vrijheid tot het water de burger aan de lippen staat. Dat is de vergelijking.

Comments are closed.