slaveHet vuurwerk van de algemene beschouwingen was het optreden van Geert Wilders. Hij heeft een nieuwe naam gegeven aan de kloof tussen politiek en burger, hij betitelde zichzelf en zijn collega’s als “nepparlement”. De kamer ontstak in woede. Is die woede terecht?

falen burger

Als we kijken naar de opkomst percentages van de Tweede Kamer verkiezingen dan is dat onterecht. Driekwart of meer van de burgers komt periodiek opdraven. Er is wel degelijk participatie van burgers.

falen parlement

In een functionerend parlement vindt discussie plaats. Deze wordt echter vermeden. Als er een besluit moet worden genomen dan is vaak al een compromis in de coulissen voorbereid. Partij discipline zorgt er vervolgens voor dat men in de Tweede Kamer de tong blauw kan praten, maar dat de uitkomst bij de belangrijke dossiers altijd al van te voren vast staat. Slechts heel zelden beseft een kamerlid dat hij gekozen is om zonder last en ruggespraak zich een persoonlijk oordeel te vormen. Dan is hij opeens een dissident kamerlid, terwijl hij juist  op dat moment de enige is die de democratie en het parlement probeert te laten functioneren zoals het bedoeld was. Als hij dan door de partij wordt geroyeerd, en hij blijft zitten, wordt hem vervolgens zetelroof verweten.

Hier eindigt het niet. Een slecht gebruik is de al decennia lange traditie van regeerakkoorden. Dit betekent dat de hoofdpunten van het beleid voor vier jaar in een aantal weken in een zaaltje zonder publiek worden bepaald. Het parlement wordt vervolgens geconfronteerd met een situatie waarin de belangrijke beslissingen voor de komende vier jaar vast staan. Ze kunnen praten wat ze wensen, maar de belangrijkste besluiten zijn zonder hun toezicht in een paar weken door een handvol mensen bepaald. Dat is hoe onze democratie functioneert. In combinatie met de partij discipline is dit de doodsteek van het parlementaire functioneren.

tussentijdse conclusie

De tussentijdse conclusie is dat de heer Wilders hier de spijker op de kop heeft geslagen. Het ligt niet aan de burgers, maar het verval van het parlement lijkt vooral te wijten aan de politieke partijen die regeerakkoorden sluiten en partij discipline afdwingen. Het parlement is in veel situaties niet meer dan klapvee geworden dat slechts afwisselend klapt, roffelt of met de telefoon speelt.

de EU

Er is echter meer. Men heeft de afgelopen jaren zichzelf in een hoek geschilderd. Er zijn veel internationale verdragen gesloten waardoor de soevereiniteit op de tocht is komen te staan. Met name de EU bepaalt thans veel van het beleid.

De invloed van de EU moge blijken uit ons begrotingsbeleid. De druk van Brussel was diverse begrotingen lang het leidende motief. Nu men onder de norm zit blijkt opeens dat men niet in staat is een fundamentele discussie te voeren over de wenselijkheid van een begrotingsevenwicht. De Tweede Kamer laat hier duidelijk gebrek aan visie zien. Doordat men weigert de handschoen op te pakken over belangrijke thema’s als het al dan niet streven naar een begrotingsevenwicht, bewijst men de stelling van de heer Wilders.

elitair machtsdenken

Tenslotte is er nog het elitaire machtsdenken. Het parlement beschouwt zich moreel te hoogstaand om de gevoelens van de samenleving te vertegenwoordigen. Dit bleek heel duidelijk met het verraad van Lissabon. Waarbij bijna twee derde van de Nederlanders aangaf de EU niet te pruimen. Maar wat er toch is doorgedrukt.

De angst voor de petitie van geenpeil aangaande het nieuwe EU referendum is ook zo’n uiting van misplaatste elitaire gevoelens. Wenst men de kloof tussen politiek en burger te dichten dan zouden alle partijen hierachter moeten staan. D66 en andere partijen zien deze manier om de kloof tussen burger en politiek te dichten echter niet zitten, ze zijn te bang voor de stem van het volk.

Het punt van Geert Wilders dat in de Tweede Kamer minder dan 10 procent van de leden voor het tegenhouden van migranten is, maar in de samenleving de helft of meer werd weggehoond. Het werd zelfs omgedraaid. Pechtold, wellicht de ultieme exponent van misplaatste morele autoriteit, verweet Wilders hoogmoed toen hij dit punt naar voren bracht.

 

De kloof tussen burger en politiek ligt aan de zogenaamde “niet populistische partijen”. En is de burger niet te verwijten. De burger. Die wil wanhopig gehoord worden. Slechts partijen die buitengesloten zijn van de banen carrousel zoals de SP en de PVV luisteren min of meer naar de burgers. Totdat de dag komt dat ook zij ooit het pluche ruiken. Dan komen de regeerakkoorden en partij discipline en zijn ze middels uitgedeelde baantjes opeens ook onderdeel van het netwerk.

NB: voor men mij wijst op het feit dat Wilders socialist is, die het sprookje verkondigt dat de verzorgingsstaat betaalbaar is als we wat linkse hobby’s afschaffen, doe ik dat bij deze zelf. Voor dit onderwerp geef ik de heer Wilders echter volkomen gelijk.

7 REACTIES

 1. De tweede kamer kan met recht een Mickey Mouse Parlement worden genoemd. Uitgaande van de NL bestuuscultuur zou het voor de hand liggen dat bij de volgende verkiezingen de leden worden benoemd door de koning (net als burgemeesters e.d.) en de burgers thuis kunnen blijven.

  Het Mickey Mouse Parlement heeft laten zien dat het meer loyaal is aan asiel-eisers, eurofielen en andere klaplopers, dan aan de NL kiezer en belastingbetaler. Wie nog gaat stemmen op dit zooitje is gek.

 2. Dit nepparlement legt iedere mening van het volk naast zich neer. Toch heb ik Geen Peil getekend en roep ik iedereen op om te tekenen. Al is het om de roverheid te demaskeren, iedere.keer.weer. Blijf ze op de huid zitten. Er moet een omslagpunt komen waarbij de bevolking gehoord moet worden.

 3. Wel beste vrinden , zo lang als u een standvastig geloof houd , in het geen uw “glazen altaar”, ten berde brengt .

  Tja , indien u daar vanaf wijkt , begint het riool stront terug te geven.

  Monty Python: Unique Housing Project & Mystico (and Janet)

  https://www.youtube.com/watch?v=LZiptY_ezTg

  Just by belief , it keeps it upricht .

 4. Wilders heeft natuurlijk groot gelijk dat dit parlement nep is, want de vertegenwoordiging is ver te zoeken. Of het nu de EU is, de euro, de Grondwet, de migranteninvasie, het lopen aan de leiband van het Amerikaanse regime, de hielenlikkerij ten aan zien van Merkel etc.

  Dat men kiest heeft meer te maken dat men nog denkt dat men het systeem kan veranderen op een vreedzame wijze spreekt meer voor het volk dan voor onze malaifide politieke partijen.

  Raymond [5] reageerde op deze reactie.

 5. Als de sociale zekerheid alleen aangewend word voor de mensen waar het oorspronkelijk voor bedoeld was is het gemakkelijk te betalen.

Comments are closed.