zondag, 8 november 2015
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De waarheid over vrij wapenbezit

gale boetticherVrij vuurwapenbezit wekt bij de gemiddelde Nederlander negatieve associaties op: schietpartijen in Amerika, rednecks, burgeroorlogen, jeugdbendes, enzovoort. Dat is onterecht. Legalisering van vuurwapens heeft juist grote voordelen.

Het is in Nederland erg lastig om legaal aan een vuurwapen te komen. Als je eenmaal een vergunning hebt, dan mag je het wapen alleen gebruiken op een schietvereniging of bij de jacht. Verder moet het goed opgeborgen zitten in een kluis.

Weinig Nederlanders lijken ontevreden te zijn met die strenge regels. Af en toe pleit er wel eens een libertariër of conservatief voor het legaliseren van wapens, maar over het algemeen vindt die oproep weinig gehoor.

Een belangrijke reden voor dat gebrek aan populariteit is de vaak gemaakte vergelijking met de Verenigde Staten. In Amerika is er veel wapenbezit, maar de moordratio ligt er vijf keer hoger dan in Nederland, en dus zou vrij wapenbezit voor meer criminaliteit zorgen.

Die vergelijking gaat echter niet op. De VS zijn een compleet ander land. Een heel andere bevolking, grotere inkomensongelijkheid, slechter onderwijs, meer migratie, een oorlog tegen drugs en zo zijn er nog veel verschillen.

Bovendien zijn er grote verschillen tussen de staten binnen de VS. In grote, multiculturele metropolen als Chicago en Detroit vinden de meeste moorden plaats, terwijl daar zeer strenge wapenwetten gelden.

Juist in staten met vrije wapenwetten en een bevolking van Europese origine, zoals New Hampshire, Iowa en Maine, is de moordratio vergelijkbaar met die in Nederland.

Wat alle Amerikaanse staten wel met elkaar gemeen hebben, is dat de criminaliteit al twintig jaar lang flink daalt. In die periode is het aantal vuurwapens in privébezit verdubbeld. Het is daarom kortzichtig om op basis van het Amerikaanse voorbeeld te zeggen dat vrij wapenbezit tot meer criminaliteit leidt.

Sowieso is een vergelijking met een ander land problematisch. Doordat er altijd verschillen zijn is het lastig om aan te tonen of juist vrij vuurwapenbezit de factor is die tot minder of meer criminaliteit leidt.

Maar als er toch vergeleken wordt, doe dat dan in ieder geval met een land dat meer op Nederland lijkt dan de VS. En dat is Zwitserland, een Europees land met een vergelijkbare cultuur en bevolking.

In Zwitserland zijn enorm veel vuurwapens legaal in omloop. Schattingen lopen uiteen van 2,3 miljoen tot bijna 5 miljoen. Na de Verenigde Staten, Jemen en Servië is Zwitserland het land met relatief gezien de meeste vuurwapens ter wereld.

Iedereen die weleens in Zwitserland is geweest weet hoe ongelooflijk veilig het daar is. Zo ligt de moordratio nog een derde lager dan in Nederland. Er is erg weinig criminaliteit.

Zwitserland bewijst dat het onterecht is om grootschalig vuurwapenbezit gelijk te stellen aan chaos en onveiligheid. Het tegenovergestelde is juist waar. Dat is echter niet de enige reden om te pleiten voor legalisering.

Waarom lukte het Zwitserland in de Tweede Wereldoorlog wel om neutraal te blijven en Nederland niet? Er zijn daarvoor meerdere redenen, maar een belangrijke is dat Zwitserland zich wel goed kon en kan verdedigen.

Doordat miljoenen Zwitsers een vuurwapen bezitten en bereid zijn om daarmee hun land te verdedigen, zou een invasie zeer lastig zijn en heel lang duren. Nederland daarentegen was binnen vijf dagen verslagen.

Het is veel effectiever en goedkoper om gewapende burgermilities te hebben in plaats van een duur leger. Als het bezit van vuurwapens gelegaliseerd wordt, dan kunnen miljoenen Nederlanders helpen bij de verdediging van ons land.

Een andere reden voor vrij wapenbezit is dat het rechtvaardig is. In principe doe je met het hebben van een vuurwapen niemand kwaad, dus waarom zou dat strafbaar moeten zijn? Het is een typische slachtofferloze ‘misdaad’.

Door vuurwapens te legaliseren wordt Nederland veiliger, beter te verdedigen en rechtvaardiger. Hoe eerder we ermee beginnen, hoe beter.

Gale Boetticher

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Politiek, Rechten, Vrijheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Roy schreef op : 1

  Goed artikel. Ik pleit er vaker voor en voel me dan een roepende in de woestijn. Het is juist eng om een overheid het alleenrecht op wapenbezit te geven. Ik wil voor de veiligheid van mij en mijn gezin niet afhankelijk te zijn van de (ook nog slecht opgeleide) agentjes die 10 minuten verderop gevestigd zijn..

 2. dZvZtKm schreef op : 2

  het enige wat telt is dat wat er zich in uw bovenkamer afspeelt.

 3. Rien schreef op : 3

  “Het is in Nederland erg lastig om legaal aan een vuurwapen te komen”

  Dat is niet juist. Het duurt ca 2 jaar, maar lastig is het niet. Gewoon lid worden van een schietclub, en na twee jaar kan vrijwel iedere normale nederlander (zonder strafblad etc) een vuurwapen kopen.

  Het halen van een rijbewijs is veel lastiger.

 4. Pendragon schreef op : 4

  Als pleiter voor NAP ben ik een andere mening toegedaan. Waarom schaffen we wapens niet gewoon af? Wereldwijd dan wel. Elke vorm van geweld wordt dan opeens een stuk ingewikkelder. Immers je moet dan met je blote vuisten je buurman te lijf gaan. En dan loop je het risico dat de buurman sterker is dan jij. Je wordt dus gedwongen om met de buurman te kijken naar een oplossing van je conflict waar beiden mee kunnen leven, dialoog dus. En van een gesprek is nog nooit iemand dood gegaan.

  Dat gezegd hebbende… Ik heb wel begrip voor het betoog van Boeticher. Zelfs heb ik al gekeken naar een voor mij geschikt handvuurwapen. Nooit in mijn leven gedacht dat ik dat zou doen, maar de ontwikkelingen met massa immigratie en een toenemend gevoel van onveiligheid in het eens zo aangename 0031 heeft bij mij een latente behoefte ontwikkeld.

  Zo twijfel ik dus tussen mijn NAP en beschermende geest…

  John [6] reageerde op deze reactie.
  IIS [16] reageerde op deze reactie.
  KlaasDenHelder [33] reageerde op deze reactie.

 5. John schreef op : 5

  In Amerika heb je, as we speak, een grotere kans door de politie in je rug te worden geschoten, dan door een crimineel.
  Maar daar maakt niemand een probleem van.

 6. John schreef op : 6

  @Pendragon [4]:

  Zou dat lukken denk je? Alle wapens de wereld uit, inclusief die bij iemand in het nachtkastje liggen? Gewoon geen nieuwe meer maken, terwijl Nederland en Duitsland een van de grootste wapen exporterende landen van de EU zijn?
  Je kunt van wat huis tuin en keuken spul binnen 10 minuten een dodelijk wapen produceren, maar we gaan dus afspreken dat we dat niet meer doen.

  Waarom niet de dialoog aangaan met die asielzoekers?
  Of zouden zij minder in jou ‘geen wapens-politiek’ zien dan jij, en ben jij straks de enige zonder wapens.

  Pendragon [7] reageerde op deze reactie.

 7. Pendragon schreef op : 7

  @John [6]: Precies daarom John ben ik in twijfel. Ik zal mijn gezin tot mijn laatste druppel bloed beschermen. Overigens zou ik asielzoeker willen vervangen voor immigrant. Een asielzoeker is volgens mij iemand die huis en haar heeft moeten achterlaten vanwege geweld of ander politiek gedoe. Een Immigrant gokt er op dat hij elders een betere toekomst tegemoet gaat.

  Misschien John heb je wel gelijk en is het hebben van een verdedigingswapen de beste oplossing. Ik weet het gewoon nog niet kerel.

  Overigens… Een stijf opgerolde libelle die hard in je gebit wordt gestoten komt ook fors aan hoor… En dat duurt maar 10 seconden om te maken.

  John [10] reageerde op deze reactie.

 8. Raymond schreef op : 8

  De vraag moet eigenlijk zijn : geef jij je gewelds-mandaad af aan de “wetteloze ” , in fucto , de firma list en bedrog.

  Je moet eens ophouden alles te geloven wat dat “glazen altaar ” , ook wel bekend onder het begrip tele – visie , middels u oogbal , tracht in u denkcentrum te etsen.

  De waarheid is , dat 99,99% van het materiaal , u aangereikt middels het “glazen altaar ” , compleet fake is…., in scene gezet , met behulp van acteurs.

  Daarom ……jullie leven in Fantasia land , ga lekker wandelen in het sprookjesbos ( Efteling ) , neem broodjes mee , have fun.

 9. Sander schreef op : 9

  Onder normale omstandigheden, in vredestijd, zou ik voorstander van zo min mogelijk wapens zijn. (Minder auto’s, minder auto ongelukken) Maar we leven in pre-oorloggstijd en dat verandert de zaak.

  Die US-amerikanischen Okkupanten sind aktuell mal wieder dabei ihr blutverschmiertes Kriegsgerät durch Deutschland gen Osten zu karren. Das Videomaterial wurde am 17. Oktober 2015 im hessischen Gernsheim aufgenommen[1]. Wir werden inzwischen so oft von Nutzern auf derartige Transporte aufmerksam gemacht, dass wir beinah täglich derartige Bilder und Videos veröffentlichen könnten. Man möchte sich eigentlich gar nicht so genau vorstellen, welche Stückzahlen da in den vergangenen Monaten nach Osten geschafft wurden. Allgemein bekannt ist, dass an den Grenzen zu Russland mittlerweile mehr Panzer und schweres Kriegsgerät stationiert sind als zu Hochzeiten des Kalten Krieges. Zählt man mal zusammen, was allein durch offizielle Berichte an die Ostfront transportiert wurde, kommt man auf Stückzahlen von mehreren Tausend. Das was der Westen an Russlands Grenzen zusammenzieht ist keine Verteidigungsarmee, sondern eine gigantische Streitmacht, die den Zweck haben wird in absehbarer Zeit in Russland einzufallen.

  Zie film:
  www.facebook.com

  Dus begin wat mij betreft maar snel alle (autochtone) burgers te bewapenen.

  Raymond [13] reageerde op deze reactie.

 10. John schreef op : 10

  @Pendragon [7]:
  Ikzelf heb niks tegen wapens.
  Ik had er ooit illegaal. De techniek fascineert me, en het ermee omgaan ook. Je kan er zelfs een wetenschap van maken als je wil.
  Je moet er natuurlijk veilig mee omgaan. Dat is het eerste wat je moet leren. Er gebeuren al genoeg ongelukken daarmee.
  Ik respecteer alles wat leeft (ik vang zelfs muizen levend, om ze buiten los te laten), zolang zij mij met hetzelfde respect behandelen.
  Daarna is het bij mij heel snel voorbij.
  Nu heb ik nog enkele kruisbogen, en pijlen met ‘Broadheads’.
  Genoeg voor een kleine oorlog.

  Sander [11] reageerde op deze reactie.
  Pendragon [15] reageerde op deze reactie.

 11. Sander schreef op : 11

  @John [10]: Als ex-dienstplichtig militair heb ik genoeg wapens in mijn handen gehad, uit elkaar gehaald, geolied en teruggebouwd. UZI, FAL, .50. Bovendien was ik ‘tankchauffeur’. Ik denk dat al die kunstjes bij elkaar zometeen nog wel eens van pas kunnen gaan komen, anders dan de machthebber, toen, had gedacht.

  John [12] reageerde op deze reactie.

 12. John schreef op : 12

  @Sander [11]:
  Als je het principe kent is het heel makkelijk.
  Ik heb wel geen echte wapens in handen gehad, behalve enkele .22 halfauto geweren, maar heb er genoeg over gelezen om er genoeg vanaf te weten.
  Maar je moet het spul natuurlijk wel hebben.
  Jammer dat ik nu het geld niet meer heb om er aan te komen.

 13. Hub Jongen schreef op : 14
  Hub Jongen

  Ik denk ook dat een vrij wapenbezit het land veiliger kan maken.
  Maar ook dat als je dat deze week compleet vrij zou maken, dat het een chaos wordt.

  Daarom zal dit moeten via opleidingen (en diploma dat iemand er mee om kan gaan)
  Het realiseren als volgt: ???
  1.A.Wapenwet veranderen
  !.B.Opleidingen beschikbaar maken. Via schietclubs??
  2.A.Verkoop — Koop wapens mogelijk maken.

  –Andere wegen?
  –Wie gaat beginnen met het regelen van 1.A.???
  (Hoe ,?? en welke hulp kun je gebruiken??)

  KlaasDenHelder [34] reageerde op deze reactie.

 14. IIS schreef op : 16

  @Pendragon [4]:

  Je kunt wapens wereldwijd afschaffen, maar alleen dan als een/de overheid/politiek/banken zich niet gedragen als de meest grote vijand van iedere soevereine burger. Banken? Ja, banken vormen ook een groot gevaar voor onze veiligheid, die zijn namelijk als bezetenen bezig van iedere burger een gecontroleerde slaaf te maken, helemaal als ze het voor elkaar krijgen om contant geld af te schaffen of het in bezit hebben van fysiek edelmetaal te verbieden, waardoor iedere burger de perfecte slaaf wordt en gevangene wordt van een totaal corrupt, onderdrukkend en controlerend (nazi) systeem.

  Ik zou, zolang het nog steeds verder uitbreidende proces van de nazi macht verdort, adviseren dat iedere weldenkende burger een arsenaal aan wapens in huis zou moeten hebben. Liever zie ik ook vrede en dat we helemaal geen wapens nodig hebben, maar zolang de overheid c.s. een steeds grotere bedreiging vormt voor onze veiligheid, is je bewapenen dringend gewenst en een een steeds grotere noodzaak geworden om zo je eigendommen en vege lijf te kunnen redden.

  Pendragon [23] reageerde op deze reactie.

 15. Anoniem schreef op : 17

  Was het michael moore die de simpele koppeling maakte tussen welvaart en moord met vuurwapen? Canada die meer vuurwapens had pp dan amerika maar minder moorden. Zo simpel is het denk ik wel: heb je geen cent om uit te geven aan een brood (of nieuwe tv, welvaart is relatief), en kun je met een vuurwapen wel dat brood en de die tv bemachtigen???

  Zwitserland..,Was er uberhaupt iets te halen in die bergen, voor de duitsers ??? Oftewel whad zwitserland wel prioriteit ? En na de oorlog… met al dat nazi goud zal hef wbt welvaart wel goed zitten of niet ?
  Ik hoor weinig zielige verhalen over zwitserland.

  Kortom, volgens mij zijn er meer parameters die relevant zijn voor je beschouwing, die niet in het artikel zijn meegenomen. Voor nederland graag geen vrije vuurwapens. Ik denk dan dat ik bepaalde steden, stadsdelen zou gaan mijden en graag zal verhuizen naar een ander land.

  Als je echt geloofd in Nap… non aggression principle…. waarom heb je dan nog vuurwapens nodig, immers niemand zal je willen aanvallen. Daarmee geef je al aan dat een deel van de bevolking dus niet met dit mantra wil leven. Bee tje vreemd om dan maar het omgekeerde te willen… vrije vuurwapen handel.

  Vuurvogel [31] reageerde op deze reactie.

 16. Jacques schreef op : 18

  Er zijn 8 miljoen gevaarlijke wapens in Nederland. Weliswaar niet bedoeld om mee te doden. En meestal worden ze gelukkig voor andere doeleinden gebruikt, behalve op koninginnedag enige jaren geleden. Het is misschien niet direct duidelijk, maar eigenlijk zijn er genoeg wapens in Nederland. Voor de deur, in de keuken, in de gereedschapkist etc. Dan zijn er ook nog kruisbogen, pijl en bogen en allerlij soorten survival messen te koop. Ik denk echter dat de meeste Nederlanders geen interesse hebben in vuurwapens. Ze schrikken gewoon te veel af.

 17. IIS schreef op : 22

  @IIS [21]:

  ….Een bijbehorende reactie onder de video windt er geen doekjes om …. Overall good video, until the mention of Alex Jones’s, Infowars Fear Propoganda. Alex has stated he supports Isreal. Isreal aka ISIS and the plausible inside job at 911. GOOGLE: Mossad 911 and Rita Katz Mossad.

 18. Pendragon schreef op : 23

  @IIS [16]: Zou verhuizen naar Costa Rica helpen? Ik heb begrepen dat ze daar geen leger hebben omdat er toch niks te halen valt. Maar eerlijk… Ik voel me in een soort spagaat staan. Enerzijds ben ik een vredelievend mens die kijkt naar wat ons verbindt. Anderzijds ben ik een monster dat jou morgen voor een brood rustig zou opensnijden als ik daarmee mijn kinderen kan voeden.

  En is dat niet precies wat ieder mens is? Een moordmachien…

 19. Woudstra schreef op : 24

  Ik weet niet of Gale ooit in de VS is geweest of langdurig heeft verbleven.
  Alleen de konservatieven zijn voor het wapenbezit according to the second amendment met als enorme wapenlobby de Nat Rifle Assocation, NRA

  Wij hebben 2 x 3 jaar in de States gewoond en gewerkt en komen de meeste schietpartijen in Nederland niet eens aan bod. De konservatieven zeggen dat niet de wapens de mensen doden maar de vrouw/man erachter.

  Bovendien heb je geen training nodig, die sommige ‘gunsmits’ wel geven, maar moet je daar om vragen.

  Wapens in de privé sfeer moet je niet willen dat loopt verkeerd af als er een heethoofd tussen zit.

  Als oud militair en lange afstand schutter/scherpschutter bij de SF (Korps mariniers) heb ik de nodige ervaring.

  Bovendien, en dat mág gewoon in de States, mag je met een doorgeladen wapen lopen als het op de rsutpal, veiligheidspal, er op staat.

  We zien het in Nederland ook heel langzaam beginnen met likwidaties op straat en niet alleen onder kriminelen. Sommige idioten hebben op een of andere manier een wapen in hun zak, meestal een pistool, dat ze in een opwelling grijpen en dan ook nog echt schieten.

  Zelf ben ik lid van een schietvereniging om mijn ‘skills’ wat bij te houden al heeft dat niets te maken met datgene wat ik als militair deed. Daar komt heel wat anders om de hoek kijken

  John [28] reageerde op deze reactie.
  KlaasDenHelder [35] reageerde op deze reactie.

 20. Woudstra schreef op : 25

  Oh, nóg wat Gale,
  v.w.b. Zwitserland.
  Daar is bijna elke man militair en komt eens per jaar op voor een herhalingsoefening.
  De wapens krijgen ze in bruikleen en hebben ze ALTIJD thuis in een soort kluis.
  Er wordt geen misbruik gemaakt van het wapenbezit, ik heb er nooit van gehoord tenminste. Na zijn 45ste, dacht ik tenminste, is dat over, pakkie en wapen inleveren.

 21. John schreef op : 26

  @Pendragon [15]:

  In Duitsland kun je die vrij kopen.
  Zij versturen deze zonder problemen binnen de EU.

  Bogensportwelt.de

 22. Woudstra schreef op : 27

  Moet je in Nederland wel een wapenvergunning hebben. Wordt thuisbezorgd via ‘special delivery’.

 23. John schreef op : 28

  @Woudstra [24]:
  Hoeveel kans zou een heethoofd of andere idioot maken als iedereen een wapen op zak had.
  Het zonder reden tevoorschijn halen is reden genoeg dat ik dat van mij (en heel veel anderen met mij) ook tevoorschijn haal.
  Jij als ‘overheidsdienaar’ hebt vind ik een gekleurde kijk op deze dingen.
  Ik heb politiemensen serieus horen beweren dat zij voor een Nederland zijn met minder wapens onder de burgers.
  Alsof politie en militairen mensen zijn die zoveel beter zijn dan de normale burger. Trek hen een pakkie an, en geef hen een schietijzer, en ze voelen zich een hele pief.
  Maar als je hen belt om assistentie, omdat er een crimineel met een schietijzer voor de deur staat, hebben ze niet eens het lef om te komen.

 24. Woudstra schreef op : 29

  Enig idee wat voor een opleiding ze krijgen, al is de militaire opleiding v.w.b. wapenbeheersing natuurlijke en faktor 10 groter.

  Er wordt veel beter gelet op mentaal evenwicht omdat je als politie als niet militair het geweldsmonopolie hebt.

  De militaire opleiding in Nederland staat als een van de beste in de wereld te boek. En als SF wordt je binnenste buiten gekeerd en wordt je ook nog eens opgeleid in de koudweer- en jungle training. Als eenheid werd je geacht om je tien tot 12 dagen zelf te kunnen redden. Ik heb de elandbadge gehaald tot twee keer toe in Noorwegen bij temperaturen van -35º C

  Maar ook bij de politie, mijn dochter werkt nu bij de technise recherche als inspekteur maar heeft ook het ‘gewone’ werk gedaan, weet men van wanten en krijgen de meiden hetzelfde voor hun kiezen als de jochies.

  John [30] reageerde op deze reactie.

 25. John schreef op : 30

  @Woudstra [29]:

  Iedereen, letterlijk iedereen, kan bij de politie, als je geen strafblad hebt.
  Het moet ten slotte een afspiegeling zijn van de maatschappij.
  Hoeveel heethoofdige moslims zullen straks die pet ophebben?
  In het verleden is het al eens voorgekomen dat de pliessie even naar huis ging, en daar mevrouw in een ongemakkelijke situatie aantrof met de buurman, en dus zijn pistool gebruikte.
  Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat de politie beter met wapens om kan gaan dan de doorsnee burger, na een middag onderwijs op dat gebied, als deze een beetje zijn hersens op de goede plek heeft zitten.
  Verder heb ik geen enkel vertrouwen in de overheid (en hun lakeien) op zich. Wie dienen ze? Niet het volk in ieder geval.
  Daarvan zien we dagelijks voorbeelden.

  Ikzelf ken genoeg van wapenveiligheid en wapenbeheersing.
  Zo moeilijk is dat niet als je enkele regels in acht neemt.