Finland zou weleens eerder de eurozone kunnen verlaten dan Griekenland volgens Regions_in_Finland.svgthe Telegraph. Het land zakt steeds dieper in een economische depressie en zit door de euro muurvast. De crisis hakt er harder in dan de Grote Depressie van 1930 of de post Sovjet crash begin 1990. Finland staat dankzij de euro met de rug tegen de muur.

De Finse economie heeft een aantal flinke klappen gehad in de afgelopen jaren. De bosbouw (hout- en papiermarkt) gaat bergafwaarts, voormalig hi-tech kampioen Nokia is ingestort en de handel met Rusland is – mede door de EU sancties – tot stilstand gekomen.

De recessie die al drie jaar duurt, gaat over in het vierde jaar. Industriële orders daalden met 31 % afgelopen september en een kwart van de Finse industrie is al verdwenen.

Een uitweg is er niet want het land zit gevangen in een vaste eurowisselkoers en het keurslijf van het Europese Stabiliteitspact. Wat rest is bezuinigen totdat de bevolking woedend de straten opgaat.

Buurland Zweden zit niet in de euro en kon in de afgelopen 10 jaar haar valuta als economisch instrument gebruiken. Het verschil in BNP groei is dan ook duidelijk:

 

Het Finse parlement bespreekt volgend jaar een mogelijke uittreding uit de euro (Fixit) en terugkeer naar de Markka. Paavo Väyrynen, europarlementariër en voormalig minister heeft de Fixitdiscussie afgedwongen via een referendum. Hij zegt: ‘De eurozone is geen optimaal valutainstrument en de bevolking wordt zich bewust van de echte redenen voor onze crisis. We zitten in een soortgelijke situatie als Italië.’

In Zweden en Denemarken heeft de bevolking haar regeringen geblokkeerd om in de euro te stappen en is de nationale valuta gebleven. In Finland  is het door de strot geduwd met bangmakerij voor Rusland als ‘een nationale veiligheidskwestie’. En dat terwijl Finland niet eens in de NAVO zit.

Als er in het Finse parlement dezelfde EU ja-knikkers zitten als in Nederland dan heeft de discussie weinig zin. Maar dat ligt daar toch anders want in de Finse regering zitten de Ware Finnen en de Centrum Partij.

De partij Ware Finnen staat bekend om hun eurokritische houding. Deze partij kreeg 19,1% van de stemmen bij de verkiezingen van 2011. In 2014 ging zij van 3,1 % naar 12,9 % bij de Europese Verkiezingen. Dit jaar kreeg de partij 17,7% van de stemmen en maakt nu deel uit van de Finse regering. Oprichter en leider Timo Soini is nu vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Soini staat internationaal bekend als een criticus van bailouts en stabiliteitsmechanismen.

Finland heeft niet echt een warme band met andere eurozonelanden. Het handelt veel met buurlanden maar Rusland noch Zweden zitten in de euro. Ook is de structuur van de Finse politiek anders dan in andere EU landen. Zo kan je Syriza (GR) bestempelen als radicaal links en het Nationaal Front (F) als radicaal rechts. Beide partijen zijn anti-EU. Maar Finland’s Centrum Partij – die samen met de Ware Finnen en de Nationale Coalitie Partij de regering vormen – is een ouderwetse en respectabele kleinburgerlijke middenpartij. Deze Centrum Partij is op zijn minst eurosceptisch te noemen.

De kans lijkt dus aannemelijk dat Finland inderdaad de eurozone volgend jaar zou kunnen verlaten. Dat zou de zet zijn om het EU dominospel te laten beginnen.

12 REACTIES

 1. Ik vraag me altijd af hoe “real” die GDP growth is.
  Wat is de bron?
  Hoe zijn de 2 lijntjes berekend?
  Wat is er in gelaten?
  Wat is er buiten gelaten?
  Wat is de doelgroep?
  je hebt “Lies, damn lies and statistics”.

  Seneca [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Jantje [1]: Ik maal ook niet erg om GDP cijfers maar het geeft in dit geval duidelijk het verschil aan tussen nationale munt (Zweedse Kroon) en de Finnen met de euro. Beter de grote lijnen in het oog houden dan je te verliezen in rekenmethodes.

 3. @Hijseenberg [3]:
  Daar heeft u een goed punt, de EU volgt dezelfde politiek als Zimbabwe, daarom is het noodzakelijk er zo snel mogelijk uit te stappen.

 4. ik val in herhaling …….helaas !
  De Euro en de EU gaan dezelfde weg op als alle imperiums die de geschiedenis gekend heeft:
  m.a.w…..ooit spatten ze gewoon uit elkaar ! hoe eerder hoe liever
  Zelfs, Tsjechoslovakije en Yougoslavië ontploften
  Die grootheidswaanzin , à la Napoleon , Stalin , Hitler etc … moet maar eens ophouden .
  Zwitserland ,Ijsland , Noorwegen ,moeten een voorbeeld zijn voor allen !
  Small is beautifull … en op mensen-maat !
  Weg met de globalisatie …
  Weg met de gedachten-politie
  Weg met de multikulm
  Terug naar onze vertrouwde HEIMAT !
  Daarin voelen we ons goed en gerust
  Ik hoef niet alle culturen van de wereld in mijn straatje …
  of die religie van de vrede ? NEIN DANKE !

 5. halleluja en dat van een atheïst I have a dream an its commimg true

 6. “Buurland Zweden zit niet in de euro en kon in de afgelopen 10 jaar haar valuta als economisch instrument gebruiken.”

  De Zweedse kroon is sinds jaar en dag 11 eurocent waard; dat valuta-instrument is bij mijn weten na begin jaren negentig nooit meer gebruikt. Er is een afspraak met de EU, dat Zweden, Noorwegen en Denemarken min of meer vaste wisselkoersen met de euro aanhouden. Daarom zijn die landen ook zo duur voor ons.

 7. @pcrs [9]:
  In contrast, Finland’s economy today more closely resembles that of France than Sweden. Its public spending and tax revenues account for an eye-watering 59% and 56% of GDP respectively, higher even than France’s. Its labor market is one of the most rigid in the world, ranked 103rd out of 144 countries for labor flexibility in 2015 by the World Economic Forum. That explains why labor costs continued to soar even as the economy dived and productivity tanked; Finnish unit labor costs are now 20% higher than those of Germany. And thanks to Finland’s highly generous benefits system, the proportion of the working-age population that is economically active is five percentage points below that in Sweden—a serious problem for a country whose workforce is already shrinking as a result of having the worst demographic profile in the EU.

Comments are closed.