wapenDe overheid neemt de zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving op zich. De mensen die in verpleegtehuizen vertoeven, de mensen in psychiatrische klinieken. De bejaarde met een zorg indicatie. De dementerenden. Deze mochten onlangs bijgevoegde brief ontvangen. De eerste regel van effectief communiceren is dat de boodschap begrijpelijk moet zijn voor de doelgroep. Leest u mee?

snapt u deze briefKlik op brief voor grote afbeelding of klik hier. De strategisch mee gescande muntjes dienen ter bescherming van onze bron.

De boodschap

Er is kennelijk iets aangepast. De geldigheid van het indicatie besluit. Heeft u enig idee wat dat is? Deze term wordt niet uitgelegd terwijl de doelgroep mede bestaat uit dementerende bejaarden. Slordig. (een indicatie besluit bepaalt op wat voor zorg men recht heeft, dit wordt door het CIZ bepaald)

De ruis

Verder is de boodschap niet sluitend. Je kan een psychiatrische patiënt zijn die verblijft in een kleinschalige woonvorm. Waar val je dan onder? Daarnaast. Er wordt niet uitgelegd wat er aan de hand is met eenieder die langer dan een jaar is opgenomen in een psychiatrische kliniek maar die een indicatie heeft ontvangen na 31 dec 2014.

Wat ook een beetje vreemd is. Zorg met verblijf gaat volgens mij per definitie niet samen met zelfstandig wonen. Je hoort dan immers in een verpleeghuis te verblijven. Toch is het mogelijk dat je op een wachtlijst bent gekomen. De overheid heeft nu bepaald dat je mogelijk toch thuis dient te blijven wonen. Dit hangt af van het feit of je een hoge of een lage indicatie voor zorg met verblijf hebt ontvangen.

Het internet

In de brief wordt aan de thuiswonende zorgbehoeftige die eigenlijk niet thuis hoort te wonen, niet uitgelegd wat nu als hoog en lage indicatie geldt. Dat mag je als bejaarde of dementerende bejaarde, opzoeken op het internet…….. De verzender van deze brief leeft volgens mij helemaal in zijn eigen fantasie wereld en staat totaal los van de realiteit en mist ieder empathisch vermogen om zich in te leven in zijn doelgroep. En is dus per definitie ongeschikt voor zijn taak.

Toch maar het internet aangezwengeld. Die internet pagina herhaalt grotendeels wat er in de brief staat. Maar dan nog een graadje erger. Leest u ook hier even mee?

schande

Met taal als LVG-, SGLVG en VV9b zorgzwaarte pakketten raakt volgens mij iedereen het spoor bijster. Ook degene die de CIZ internet pagina van content heeft voorzien. Hij of zij is even van de leg geraakt en wist het ook niet meer. Zelfs de minimale eis van zorgvuldigheid van informatie voorziening wordt hierdoor met de voeten getreden. Onze dementerende bejaarden, die als ze bij een wonder surfen op het internet beheersen, lopen vast op een regel die begint met deze ambtenaren terminologie. En raakt net als de samensteller van de pagina het spoor kwijt met een zin als: “Dan wordt       Let dan op….”

Conclusie

Net voor kerst, vlak voordat de wijzigingen ingaan deze brief rondsturen. Een organisatie die het in zijn hoofd haalt op deze wijze en dit late tijdstip te communiceren met een heel kwetsbare en afhankelijke doelgroep hoort volgens mij te worden opgeheven. Want dat kan nooit meer wat worden. Helaas zal deze brief zoals zoveel zaken die ik als onrechtvaardig beleef waarschijnlijk door de reguliere media worden genegeerd. Mensen worden afhankelijk gemaakt van overheidszorg, hebben hun leven lang betaald, en worden dan als ze in een erg kwetsbare levensfase zijn op deze manier bejegend. Te ziek voor woorden.

7 REACTIES

 1. Inderdaad.
  Deze brief is de beste indicatie dat gezondheidszorg te belangrijk is om het organiseren hiervan aan de overheid over te laten.
  Door de overheidsbemoeienis kost al deze zorg een veelvoud van het bedrag dat bij een vrijemarktsituatie besteed zou worden.
  Laat de overheid zich niet meer met de medische sector bemoeien en tevens het hele diplomastelsel afschaffen.

 2. De overheid zorgt vooral goed voor zichzelf. Dat zal de trend blijven. Je blijft premies betalen in ruil voor een belofte die nooit hoeft te worden ingelost.

  En natuurlijk moeten al die geimporteerde apothekers, atoomgeleerden en dichters uit het Midden Oosten ook ergens van onderhouden worden. Bejaarden en patienten uit de instellingen, asieleisers er in.

 3. Ik herinner me nog goed een ervaring van ongeveer 19 jaar geleden toen ik vanuit Belgie weer in Nederland kwam wonen.
  Ik wilde toen weten hoe het zat en wat ik moest doen als ik dacht een dokterm ziekenhuis of iets dergelijks nodig te hebben.
  In het telefoonboek vond ik iets dat op Gemeentelijke voorlichting leek.
  Daar vertelde ik heel kort wie ik was en wat ik zocht, en haar eerste vraag/opmerking was letterlijk:
  “Mijnheer,hebt u een indicatie?
  Dat was de eerste keer dat ik dat woord hoorde en vroeg dus om uitleg.
  Toen was zij stomverbaasd, en kon mij nit goed uitleggen wat het betekende, en het eindigde met:
  “Vraag maar aan uw huisarts”.
  En nu? Nu heb ik, voor zover ik weet, nog steeds geen indicatie, of die moet bij de BVD liggen!

  Vilseledd [5] reageerde op deze reactie.

 4. ‘Onze’ communicatiedeskundigen denken, dat ze met het opknippen van de voorwaardelijke bijzinnen in een vraag en antwoord aan het taalniveau A2 voldaan hebben. Op een of andere manier heeft de idee postgevat, dat bijzinnen slecht voor het taalbegrip zijn. Dat er allerlei anders onbegrijpelijks in staat, schijnt ze niet te deren.

  “Met taal als LVG-, SGLVG en VV9b zorgzwaarte pakketten raakt volgens mij iedereen het spoor bijster.”

  Ik heb eens zo’n voorlichting bijgewoond. ‘Zorgzwaartepakket’ korten ze af tot ZZP, dus de verwarring is compleet, want de ZZP’er, hee, die kennen we toch ook. Als een Suske en Wiske met twee en later zelfs drie gemaskerden.

 5. @Hub Jongen [3]:

  Vreemd, dat had ze toch moeten kunnen uitleggen. Een indicatie is weinig anders dan een beschikking, dat je de gevraagde zorg nodig hebt. Ze zou het beter moeten weten dan de huisarts, want die moet zich met behandelen bezighouden en is er niet om de hiaten in de opleiding van een administratief medewerker te vullen.

 6. Leugens en de zoveelste zwendel.

  Wederom een witteboordenplannetje waar iemand heel veel centjes mee gaat verdienen over de ruggen van.

Comments are closed.