voluntarist in kievGezien de recente belangstelling van Nederlanders voor de ontwikkelingen in Oekraine, doe ik dit jaar verslag van mijn ervaringen als inwoner van Kiev. Ik zal onderwerpen alsMaidan’, MH17, bureaucratie & corruptie, fiat geld & economie, onderwijs, etc. belichten vanuit een voluntaristisch perspectief. Tot voor kort zou ik libertarisch perspectief hebben gezegd, maar omdat inmiddels allerlei rare figuren zich voordoen als libertariers en het tevensminarchismebehelst, dekt deze vlag de lading niet.

Als eerste gezondheidszorg, een onderwerp dat iedereen na aan het hart ligt, maar mij in het bijzonder aangezien mijn dochter in Kiev geboren is. Dat was een enerverende ervaring. Niet alleen omdat ik voor het eerst vader werd maar ook door de wondere wereld van de Oekrainse gezondheidszorg. Geheel terzijde: een zware sneeuwstorm waardoor alle wegen onbegaanbaar waren op de dag dat ze was uitgerekend droeg ook niet bepaald bij aan mijn gemoedsrust.

Het goede nieuws is dat je kunt kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen en met welke arts. Dus wat ziekenhuizen bezocht met exotische namen alsNummer 5’. Een beetje transparantie zoals een rating systeem op internet was/is er (nog) niet. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat gezondheidszorg wordt geacht ‘gratis’ en uniform te zijn, maar dat helemaal niet is. Een overheid die iets belooft en niet waar maakt. Je verwacht het niet. Wij moesten de arts 1000$ onder de tafel betalen en verder alle benodigdheden zelf meenemen. Luiers, schone handdoeken, zeep, medicijnen, injectienaalden, tot aan het beddengoed toe.

De gemiddelde Nederlander heeft nu mogelijk eentweedeling in de zorg!’ reflex. Wellicht dat de 1e klas passagiers faciliteiten mogelijk maken voor de mensen met een wat kleiner budget. Moeilijk te zeggen, maar ik constateer dat de overheid iets gemonopoliseerd heeft dat daardoor zo slecht is dat mensen extra – naast het belastinggeld dat voor het grootste deel in de bureaucratie blijft hangenmoeten betalen om iets van basale service te krijgen. Ter vergelijking, de overheid bemoeit zich nauwelijks met telefonie en zelfs de grootste armoedzaaier loopt hier met een mobieltje. En het is maar goed dat de overheid te incompetent is om het grijze circuit te onderdrukken, want dat kan in dit geval het verschil zijn tussen leven en dood. Oekrainers hebben na decennia communisme wel geleerd hoe ze de Staat moeten negeren om te overleven. Bekende grap uit die tijd: “We pretend to work, and they pretend to pay us”.

Het niet alles kommer en kwel. Ik heb een slecht functionerende schildklier en las laatst over een mogelijk tekort aan medicijn in Nederland door productie problemen. Kleine kans dat dat effect heeft in Kiev, maar toch maar even naar de lokale apotheek hier (24/7 open, vrijheid!) gelopen om wat te hamsteren. Kon zoveel kopen als ik wilde zonder doktersrecept (vrijheid!) voor een fractie van de kosten tov Nederland (vrije markt!). Verder kun je hier allerlei scans (MRI, Xray, ultrasound etc) laten doen voor een paar knaken en zonder verwijzing. In Nederland is dat verboten! Voor die vrijheid moet je ironisch genoeg naar Duitsland.

Wat mijn haren echter werkelijk ten berge deed rijzen was een bezoek aan een ‘arts’ vanwege een complicatie na twee maanden zwangerschap. Deze dame presteerde het om medicijnen voor te schrijven die alleen in het uiterste geval gebruikt mogen worden en NIMMER in het eerste trimester. Als ik denk aan de mogelijke gevolgen voor mijn dochter als ik die rommel niet in de prullenbak had gegooid, krijg ik 3 jaar na dato nog steeds gewelddadige neigingen.

Van een goede kennis hoorde ik dat ze een operatie had ondergaan in een ziekenhuis in Kiev en ze had er ook extra voor betaald. Na een maand ging ze voor een second opinion naar een prive kliniek in Israel waar men erachter kwam dat de ingreep helemaal niet had plaatsgevonden! En dit ging niet over een ingegroeide teennagel maar een potentieel zeer ernstige aandoening.

Indirect draagt de overheid ook bij aan deze praktijken. Het Staatsonderwijs is zo slecht dat na jaren verplicht in de schoolbanken mensen nog steeds zeer weinig weten over gezondheid, biologie, chemie etc. Ik gok dat de helft denkt dat antibiotica helpt tegen een verkoudheid virus. Je ziet hier op TV ook de meest stupide reclames voor allerlei pillen en zalfjes. En nee, de oplossing daarvoor is niet een reclame code commissie maar een beter rechtssysteem (zie hieronder) zodat valse claims aangepakt kunnen worden. Wat mensen hier wel leren op school is respect voor autoriteit. Dus als je een witte jas aantrekt en imposant uitziende diploma’s op je muur spijkert dan slikken de meeste Oekrainers bijna alles. Ik heb vernomen datanaloog aan rijbewijzen – je een doctorstitel kan kopen bij een Staatsuniversiteit. Verhip, nog een disfunctionerend monopolie. Zou er een verband zijn?

Dat brengt me bij de grootste boosdoener en – uiteraard ook Staatsmonopolie, het rechtssysteem. Als iemand de voornoemde ‘arts’ bijvoorbeeld zou willen aanklagen voor haar Mengele praktijken zodat A) zij nooit meer schade kan berokkenen B) de slachtoffers gecompenseerd worden en C) andere slagers zich niet meer voor zullen doen als artsen vanwege het risico op represailles D) universiteiten die deze diplomas afgeven geen studenten meer krijgen E) verzekeringsmaatschappijen aan kwaliteitscontrole gaan doen etc , dan lukt dat waarschijnlijk alleen als de gelaedeerde heel rijk is. Dan kun je hier namelijk de rechter omkopen om een uitspraak te doen ten detrimente van zijn werkgever, de overheid. Maar iemand met genoeg middelen die peinst er niet eens over om in de buurt te komen van kwakzalvers, die gaat naar een land waar de overheid zich verre houdt van de gezondheidszorg. Dus verandert er voorlopig niets. Wellicht ten overvloede, maar een corrupte ambtenaar omkopen is geen marktwerking in het rechtssysteem.

obamacare-1

“It is amazing that people who think we cannot afford to pay for doctors, hospitals, and medication somehow think that we can afford to pay for doctors, hospitals, medication and a government bureaucracy to administer it” – Thomas Sowell

mr. drs. ing. Peter Dijkstra

8 REACTIES

 1. Mechanismen voor erkenning en toelating van medici openen allerlei mogelijkheden voor misbruik. Economische belangen staan dan vaak centraal.

  Effectieve maar niet erkende of niet toegelaten geneeswijzen worden zo geblokkeerd.

  Wie door de toegangspoort is gekomen kan zijn prijs flink opschroeven. Als het in samenspraak met collega’s gaat (kartelvorming) nog meer.

  Er kunnen nieuwe verplichtingen aan de toegangspoort (tevens uitgangsdeur) gekoppeld worden. Dit is hoe via wetgeving m.b.t. erkenning en beroepsuitoefening de bureaucratie haar intrede kon doen en medische dossiers meegelezen worden door bureaucraten. Waar is dan privacy gebleven?

  Kwakzalverij kan heel goed middels een gezonde marktwerking bestreden worden.

  Misschien wel de grootste boosdoener is dat mensen denken dat gezondheidszorg te koop is, ze bang zijn voor hun leven en dat men daardoor zo eenvoudig manipuleerbaar is. Wie als patiënt niet voldoet aan voorwaarden (verzekering, eigen bijdragen, steekpenningen) weet immers dat hem dan uiteindelijk slechts de dood wacht. Angst voor de dood. Een machtig drukmiddel.

 2. Ook wij hebben zo onze ervaringen met de gezondheidszorg, die verworden is tot weinig meer is dan een op winst gerichte fabriek.

  Alles samenvattende wat we in een aantal landen hebben meegemaakt; er kan door toedoen van medici schade toegebracht worden of onnodig onstaan waarvoor geen vergoeding of straf ooit hoog genoeg kan zijn. Immers, een mensenlichaam kan bepaalde schade niet meer herstellen. De gevolgen draag je dus levenslang met je mee als herinnering aan de onbetrouwbaarheid van mensen die geacht worden betrouwbaar zijn.

 3. @Sander [2]: Ja, dan kunnen we ons dus opnieuw gaan afvragen of het HIV virus ook een bewust toegepaste ‘medische vinding’ was?

  Maar kan in dat geval de tabakswaar ook niet beter in het basispakket van de Zorgverzekering?

 4. uit de tekst..Wellicht dat de 1e klas passagiers faciliteiten mogelijk maken voor de mensen met een wat kleiner budget….

  Andersom, de gemiddelde paardenlul betaalt de infrastructuur middels de afgedwongen zorg afdracht en bij gebruik betaald men nogmaals..o ja…wel in netto eurotjes.

 5. Het is dan toch overduidelijk dat deze Oekraïne een land is met een bodemloze put waarmee je echt NIET moet associeren.
  Duidelijk noodzakelijk om bok het REFERENDUM op 6 april te zorgen voor een duidelijk NEEN.

 6. Dit stukje pretendeert dat het staats-medisch systeem in NL beter zou zijn dan in een oud sovjet staat wat ik zeer betwijfel. De ziekenhuizen en de hotelfaciliteiten zijn wel veel beter in NL. De artsen en de middelen die de staat ter beschikking stelt zeer waarschijnlijk niet.
  Verder kan ik nog steeds niet begrijpen dat Nederlanders, de uitzonderlijk hoge lasten die de staat van je vraagt, geen corruptie vind. Ik betaal liever een euro aan een agent of ambtenaar om iets gedaan te krijgen dan 1000 Euro aan het systeem waar je lang moet wachten op een antwoord dat ja of nee kan zijn al naar gelang het gemoed van de ambtenaar die ook graag gesmeerd zou worden.

 7. Het hele door big pharma aangestuurde en gedomineerde health systeem waar ook ter wereld is één corrupte organisatie waarin ik mij al jaren niet meer veilig voel. Daarom richt ik mij inmiddels altijd tot de (inmiddels zeer professionele) alternatieve ARTSEN.

Comments are closed.