Stefan-GleasonVerschillende republikeinse presidentskandidaten spelen met de gedachte om de gouden standaard in enige vorm te herintroduceren, alhoewel geen van de kandidaten de details heeft uitgewerkt. Hoe zou een moderne gouden standaard eruit zien?

Het is een vraagstuk dat verder gaat dan slechts een beschouwing van het verleden gericht op een herintroductie van goud ondersteund geld. Er moet ook worden nagedacht hoe de beginselen van een harde valuta kunnen worden aangepast aan de huidige en toekomstige behoeftes van een dynamische digitale economie.

Laat het duidelijk zijn dat de lange geschiedenis van het gebruik van goud en zilver vanaf de oudheid tot op heden nog steeds waarde heeft. De grondslagen van een gezond geldpolitiek zijn tijdsloos. Computers mogen het scheppen van digitale fiat valuta hoeveelheden voor de centrale banken gemakkelijker maken dan ooit. Maar gemak staat niet gelijk aan eerlijkheid.

goud gedekte dollar
Hoe je het ook wendt of keert, de digitale revolutie blijft. En het kan vooral goed uitpakken. Er is niets inherent oneerlijk aan e-commerce of smartphone betalingen. En er is geen enkele reden waarom goud en zilver niet met deze en toekomstige systemen kunnen samen gaan.

Sterker nog, de digitale economie opent een hele schakering van kansen voor alternatieve vrije markt valuta’s. Alternatieve valuta’s en alternatieve banksystemen die door fysiek edelmetaal worden ondersteund kunnen mogelijk de grootste bedreiging blijken voor het fiat valuta stelsel van de Federal Reserve.

Voorstanders van de klinkende munt zouden open moeten staan voor nieuwe toepassingen van de uitgangspunten van een gedegen geldpolitiek. Als we dat verzaken dan zal onze beweging worden gezien als irrealistisch, terugkijkende en achterhaald. Hoe sterk we de voordelen van een goud gedekte valuta ook naar voren brengen, als mensen harde valuta slechts associëren met het verleden, dan zullen ze het niet als noodzakelijk of levensvatbaar voor het heden gaan beschouwen.

Iedereen die de mening is toegedaan dat hard geld altijd de directe uitwisseling vereist van gouden en zilveren munten heeft het mis. Zelfs gedurende het hoogtepunt van de Amerikaanse gouden standaard aan het einde van de 19de eeuw werden gouden munten eerder aangehouden als spaarmiddel, dan dat ze werden gebruikt voor de dagelijkse transacties. Men betaalde goederen en diensten vooral met zilveren munten en in goud converteerbare bankbiljetten.

Goud en zilver kunnen gemakkelijk electronisch verhandeld worden.

 

Een dollar gebaseerd op goud is mogelijk waarin alle dollars bestaan uit digitale of papieren certificaten. Zo lang als de houder van de dollar, in welke vorm ook, de mogelijkheid heeft om deze uit te laten betalen in goud, zijn ze goed als goud.

Het is zeker denkbaar dat munten geslagen in goud of zilver nooit meer grootschalig als transactie valuta dienst doen. Ze zullen nog steeds worden opgepot als spaarmiddel en worden gespaard om te worden gebruikt als geld gedurende noodgevallen.

Er zijn voordelen aan het indirecte uitwisselen van goud en zilver. Als je ooit een zak zilveren munten hebt gekocht weet je hoe zilveren munten in de loop der tijd kunnen slijten. Dit is geen probleem voor beleggers die grootschalig zilver kopen voor het zilvergehalte (rekening houdende met de slijtage). Maar het kan een probleem zijn voor transacties waar een munt niet langer haar volledige intrinsieke waarde bezit. (De “coinage act” uit 1792 definieerde een dollar als 371,25 grein zilver). Een debet kaart saldo of een crypto valuta eenheid gelinkt aan een specifieke hoeveelheid zilver opgeslagen in een veilige kluis lost dit probleem op.

Het lost meteen het probleem op dat conventionele rekeningsaldi inherent waardeloos zijn. Bitcoin is uiteindelijk nergens door gedekt, terwijl bankrekeningen slechts schuldbewijzen zijn gedekt dan niets anders dan de kredietwaardigheid van de banken en de Amerikaanse overheid.

Het is het denkbeeldige vertrouwen in een centrale autoriteit dat achterhaald is. Centrale planning is de ware “foute afgod” van de twintigste eeuw.

Heden ten dage is er bijna geen enkele professionele econoom die gelooft dat een Sovjet model van centrale planning kan werken. Echter, hoewel de Sovjet Unie meer dan twee decennia geleden in elkaar is gestort, overleeft het centrale planning model tot de dag van vandaag als het om valuta en rentepercentages gaat. Centrale bankiers krijgen nog steeds de macht om rentetarieven vast te stellen voor de gehele economie, alhoewel ze op zijn best gezien onbedreven zijn geweest (en vaak totaal onkundig) als het gaat om economische cycli te voorspellen en financiële bubbles te voorkomen.

Screenshot 2016-01-12 at 22.52.50

Vanaf 2009 heeft het destructieve centrale banken systeem biljoenen fiat dollars in het bank systeem en Wall Street gepomt, waarmeee een enorme overdracht van rijkdom heeft plaatsgevonden welke de wereldwijde geloofwaardigheid van de dollar in gevaar heeft gebracht.

Steve Forbes en Elizabeth Ames stellen in hun in 2014 verschenen boek “Money: How the Destruction of the Dollar Threatens the Global Economy — and What We Can Do About It” een aangepaste gouden standaard voor. Ze schrijven: “De gouden standaard van de 21-ste eeuw zal de dollar volgens een vaste prijs aan goud koppelen…. De Federal Reserve zal als middelen vooral de open markt operaties gebruiken om de waarde van de dollar aan die verhouding met goud gekoppeld te houden”

Dit hybride monetaire systeem houdt in dat de centrale bankiers de macht behouden maar herstelt goud als een beperking aan hun inflatoire capaciteit. Alhoewel het voorstel van Forbes niet het ideale vrije markt monetair systeem is, kan het wel dienen als een model om het huidige systeem te hervormen – en eventueel te geraken tot een oplossing die de Federal Reserve helemaal overbodig maakt.

Het afschaffen van de Fed zou betekenen dat een nieuwe gouden en zilveren standaard wordt ingevoerd (mogelijk volgens een amendement op de grondwet dat de dollar in waarde vast stelt ten opzichte van goud en / of zilver).

Een goud standaard kan ook worden gerealiseerd door het begrip wettig betaal middel te elimineren, en de vrije markt valuta’s de vrije hand geven (waarvan sommige inwisselbaar kunnen zijn in edelmetaal en anderen niet).

Electronische zilver en goud betalingen middels innovaties als BitGold en de Gold Standard Society’s Digital Gold 2.0 zouden kunnen bewijzen dat in de toekomst vrije markt gebaseerd geld toepasbaar is voor dagelijkse transacties. Alles wat nodig is het recht om direct met de US Dollar als wettig betaalmiddel te mogen concurreren.

Met dank aan Stefan Gleason

Stefan-GleasonStefan Gleason is voorzitter van de Sound Money Defense League, een landelijke lobby organisatie die streeft naar het herstellen van zilver en goud in hun historische rol als Amerika’s wettelijjke valuta. Hij geeft ook leiding aan Money Metals Exchange, een landelijke edelmetaal handesmaatschappij met meer dan 50000 klanten.  Gleason heeft veelvuldig opgetreden in landelijke media, waaronder CNN, FoxNews, & CNBC, & zijn artikelen zijn verschenen in honderden publicaties waaronder the Wall Street Journal,TheStreet.com, Seeking Alpha, Detroit News, Washington Times, & National Review. (en nu dus ook op de Vrijspreker!)

Stefan-Gleason

3 REACTIES

 1. Mooi. Maar waar haal je het goud vandaan?
  Azerbeidzjan heeft meer goud dan Nederland (las ik ergens).
  We roffelen ons altijd op de borst, als we het over Rusland hebben, en hoe slecht het er gaat door de sancties.
  Zij kopen echter wel tonnen goud in elke paar maanden.
  Als je hier je goud verkoopt, als je het nog hebt, dan gaat dat bijna linea recta naar China of Rusland.
  Als je straks geen goud hebt als land, dan ben je gewoon niks meer dan een derdewereldland / continent.
  Het volk daarvoor wordt al geïmporteerd.

  “Goud is waard wat de gek ervoor geeft”, toch?

  Kunnen ze het huidige systeem weer omschakelen.
  Geen macht meer voor centrale banken, want geld uit dunne lucht drukken zou dan afgelopen moeten zijn.
  Zoals ik het zie, proberen ze uit alle macht het oude systeem weer nieuw leven in te blazen.
  Daarom is het ook zo belangrijk dat de huizenmarkt aantrekt.
  De burger moet weer geld lenen, en waarvoor leen je nou meer geld dan een huis?
  Dat sommigen erin vliegen, en niet zien hoe ze genaaid worden, snap ik niet.

 2. Interessante kwestie. Als alle dollars tegen al het Amerikaanse goud afgezet worden, wat zou je dan voor goudprijs krijgen? Het betekent een grote devaluatie van de dollar tegenover landen als China en Zwitserland. Het zou de wereld op zijn kop zetten. Dus dat gaat niet gebeuren. Maar hoe dan.

 3. Goud heeft waarde, door zijn schaars aanwezig zijn, als materiaal.

  Het zou veel beter zijn geld te koppelen aan een bedrag,
  dat in samenhang met geboorten en dood, voor elk persoon
  gelijk, beschikbaar te stellen.
  Dat door werk te verdienen is.

  Door deze koppeling ontstaat er een stabiel systeem van
  geldwaarden.

  Bij geboorten word het aan gemaakt.
  Na overlijden word het verdeelt onder rechthebbenden
  tot het maximale bedrag, van mogelijk bezit per persoon.
  Zoals, in de wet ge regelt is.

  Niemand kan meer bezitten dan het maximale vermogen.

  Ik heb het al eens eerder uitgelegd.

Comments are closed.