Edin Mujagic – bekend van Geldmoord – schreef de monetaire geschiedenis van de gulden in zijn Boeiend en geboeidnieuwste boek Boeiend en geboeid. Met de introductie van de euro lijkt de geschiedenis van de gulden welhaast uitgewist en het sluiten van het Geldmuseum in Utrecht is daar een veeg teken van. Zo min mogelijk historisch besef lijkt het motto van journalisten, politici en economen.

Met de opeenstapeling van schulden, de onmogelijke constructie en gebrek aan dekking van de euro en het uit elkaar vallen van de EU kan de gulden in aanmerking komen voor een rentree. De gulden is in de geschiedenis ooit de wereldmunt geweest maar media en politiek houden zich liever politiek correct bezig met ‘ons’ slavernijverleden dan dat ze lessen uit de monetaire geschiedenis trekken.

Met zijn nieuwste boek wil Edin het monetaire geheugen opknappen en bijdragen aan het maatschappelijke debat over geld. Na de Franse bezetting werd in 1814 het Koninkrijk der Nederlanden en DNB opgericht. In 1815 kwamen de eerste bankbiljetten op de markt en via de Muntwet uit 1816 werd de gulden uiteindelijk het enige wettelijke betaalmiddel in Nederland. In hoofdstuk twee en drie wordt de waardeontwikkeling van de gulden over 200 jaar bekeken net als de toenmalige wisselkoers.

Naast historie komen ook de recente geschiedenis en de actualiteit aan bod. De periode waarin de euro zijn intrede deed, de wetten die een einde maakten aan de gulden en een overzicht van de verschillende centrale bankiers. Plus het toepassen van de lessen uit de monetaire geschiedenis van Nederland op de economische en monetaire ontwikkelingen van vandaag.

Boeiend en geboeid, een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/16 kan via Edin zijn website besteld worden,

 

2 REACTIES

  1. Het woord gulden is gerelateerd aan goud. Een edelmetaal. Als je kijkt naar spreekwoorden en gezegden dan staat goud voor zacht, mysterieus (geheimen bewaren, gerelateerd aan wijsheid en macht). Het laatste is mogelijk de reden waarom het waardevol geacht.

    Goud staat ook voor een ‘gouden karakter’. Er is niet alleen sprake van geldontwaarding, maar ook van inflatie van karakter en waarden. We zien om ons heen dat mensen daar steeds minder van vertegenwoordigen, steeds minder substantie hebben. Dus waar staan mensen eigenlijk voor? Wat zijn zij of hun leven waard?

  2. Spreekwoord: Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.

    Variant: Als iemand met ondeugdelijk karakter overvloedig geld ontvangt, ontstaat daarmee de kans om uitgebreider te demonstreren hoe verdorven zijn karakter wel niet is. Mensen met een goed karakter doen in die situatie namelijk goede dingen met ‘hun’ geld. Aan de vruchten herken je de boom. Soms moet je een boom eerst water geven voordat je goed ziet welke vruchten er gaan groeien.

Comments are closed.