De weg van wijheid naar vrijheid is enkele decennia geleden geschreven door Henry Sturman. Het is nog steeds actueel. Vandaar deze herpublicatie. Vandaag het eenendertigste artikel, over het gehoorzamen van de wet. Een vrij kort artikel.

Welke wet zou je moeten gehoorzamen ? Een wet is alleen maar iets dat door een aantal mensen op een stuk papier is geschreven en beinvloedt niet rechtstreeks hoe mensen handelen. Een handeling van Klaas wordt niet immoreel, alleen maar doordat ik toevallig op een stuk papier schrijf dat die handeling verboden is.

Moet je je aanpassen aan de gemeenschap? Wie is de gemeenschap? Is Jan de gemeenschap? Of Piet? Of Rita? De politici? De meerderheid? Het is onmogelijk om je aan iedereen aan te passen, het enige wat je kunt doen is doen wat je zelf goed vindt. Iedereen is uniek en verschillend van alle anderen. Iedereen heeft ook zijn eigen persoonlijke moraliteit.

De meeste mensen doen alleen maar wat ze denken dat hun gelukkig maakt. Het heeft daarom ook geen zin om je te ergeren aan anderen die zich niet gedragen op een manier die jij goed vind. Het is irrationeel te denken dat een ander zich zou gedragen of door dezelfde motieven geleid zou worden als jij. Een postbode handelt op een wijze waar hij denkt gelukkig van te worden. En de bureaucraten en politici zijn ook allemaal alleen maar bezig met waar ze denken dat ze gelukkig van worden.

De enige wet die geldt is dat een individu de gevolgen van zijn eigen handelingen moet ondergaan. Om te beslissen of je een bepaald type handeling wilt verrichten, moet je je afvragen of je denkt dat de consequenties van die handeling je gelukkig maken of niet.

Het feit dat de staat een wet heeft gemaakt dat je je buurman niet mag bestelen is niet een goede reden om dat niet te doen. Als je denkt dat je door die handeling ongelukkig wordt, omdat je het niet leuk vindt voor je buurman dat hij iets kwijtraakt of omdat je misschien de politie achter je aan krijgt, dan is dat een goede reden om het niet te doen. Het is ook aan te raden om met je eigen verstand te denken en niet met dat van anderen. Handel op basis van je eigen denken en niet op basis van wat anderen je voorschrijven. Als iedereen wat meer zelfstandig zou denken in plaats van zijn denken te laten manipuleren door anderen, zou de wereld er beter uitzien. Vorm je eigen mening en durf daar voor uit te komen.

3 REACTIES

 1. Zelfstandig gaan nadenken is inderdaad het begin van alle inzicht en wijsheid.

  We kwamen iemand tegen die besloot om anderen te gaan behandelen zoals hij zelf behandeld wilde worden. Hij heeft er een aantal jaren over gedaan om de dubbele moraal uit zijn leven te krijgen. Hij wilde niet dat anderen tegen hem liegen, dus moest hij zelf ook stoppen met liegen. Enzovoort. Daarmee heeft hij zijn leven op een ander niveau gestild en de kwaliteit verhoogd.

  Wie zich laat aansturen door de eisen van anderen is in feite willoos en stuurloos. Neem je zelf het heft over je eigen leven in handen, dan maak je gebruik van je natuurlijke vrijheden die logischerwijs gepaard gaan met verantwoordelijkheden. Er is een groot verschil tussen gestraft worden omdat je een wet van anderen overtreden zou hebben, of de consequenties ondergaan van een onjuiste beslissing die je zelf hebt genomen – bijvoorbeeld vanwege de schending van natuurwetten of morele normen. Gepakt worden vanwege de overtreding van een wet is gewoon irritant. Op je bek gaan vanwege je eigen beslissingen is soms beschamend en oneervol. Proef je het verschil in smaak?

 2. @jhon [2]: Auto’s zijn een mooie metafoor voor mensenlevens. Toch is er een belangrijk verschil: Een auto kun je uitproberen en desnoods geheel demonteren om te zien in welke staat alle onderdelen verkeren.

  Dat werkt niet bij een mensenleven. Ook als je het helemaal sloopt, de ultieme gewelddadige psychische verkrachting, dan nog steeds is het buitengewoon moeilijk om te doorgronden hoe iemand feitelijk in elkaar zit.
  Iedere onderzoeker (zoals een rechercheur) weet: Reacties peilen en bezittingen bestuderen is wat anders dan doorgronden.

  Wetgeving dwingt mensen te reageren. Maar is ontoereikend om iemand te vormen. Werkelijke verandering komt van binnenuit. Vandaar dat de top-down benadering, gedrag afdwingen door regeringen, nooit de gewenste resultaten oplevert. Ook als er een klucht wordt opgevoerd met allerlei omgekeerde psychologie erin verwerkt, dan nog steeds reageren mensen daar heel verschillend op.

Comments are closed.