Criminelen en terroristen kunnen vrij gemakkelijk aan wapens komen om dood en verderf te pistool_ronzaaien. De brave burgers fungeren dan als schietschijf en moeten netjes wachten tot de politie op komt dagen om de buurt met lintjes af te zetten. Een logische oplossing is om de wapenwet van Tsjechië over te nemen om dit soort onnodige drama’s te voorkomen. Sinds enkele weken heeft Jasper de Groot Vrij Wapenbezit Nederland opgericht om de zelfverdediging van burgers te stimuleren én mogelijk te maken. Want ook  je veiligheid is een kwestie van eigen verantwoording en vrijwillige samenwerking. Van WhatsApp buurtpreventie tot Krav Maga en wapenbezit.

21 REACTIES

 1. Een belangrijke taak van de overheid is het waarborgen van de veiligheid van haar burgers. Het is een justificatie voor belastingbetalen. Als de overheid deze taak niet waarmaakt, is het logisch dat de burgers weer het recht in eigen hand willen nemen. Helaas zien we dat de overheid absoluut niet het belang van de burger centraal stelt. Nee, eigen carrière eerst.

  Nico [3] reageerde op deze reactie.
  Eagle_Eye [8] reageerde op deze reactie.

 2. Toen we in Tsjechië woonden hadden we inderdaad ook een vuurwapen. Klein kaliber weliswaar, maar zonder dat er een vergunning voor noodzakelijk was en voldoende om (hopelijk) voldoende gaten in indringers te kunnen maken om ze afdoende te ontmoedigen. We hebben het ding nooit hoeven te gebruiken gelukkig.

  Het lastige met wapens is dat iemand minimaal over zelfbeheersing moet beschikken. Een wapen is een leuk speeltje of een rekwisiet totdat het daadwerkelijk ingezet wordt ter bescherming. Daar zitten allerlei haken en ogen aan, want een aanval komt – als de agressors enigszins slim zijn – onverwacht. Maar er kunnen ook ongelukken mee gebeuren (een wapen dat ongewenst afgaat) en iemand zonder voldoende zelfbeheersing kan er allerlei schade mee aanrichten. Maar ja, dat geldt ook voor een gemiddeld keukenmes.

  In een eerdere discussie op deze website over burgerwachten heb ik gewacht tot iemand met een bepaald idee op de proppen kwam. Dat is tot op heden niet gebeurd. Dus daarom nu maar, alsnog. Gezien het bovenstaande artikel.

  Sommige mannen kunnen hun (voor bescherming noodzakelijke) agressie niet goed temperen of doseren. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als vuurwapens bewust aan vrouwen worden verstrekt. Want iemand moet het wel heel erg bont maken voor een vrouw de trekker overhaalt. Dan heeft de betrokkene het ook echt verdiend, of kan het echt niet anders.

  Een voorwaarde tot daadwerkelijke beschaving (het ontbreken van dwang) is dat vrouwen krachtig kunnen en mogen zijn en hen toegestaan wordt om op te bloeien. Zonder een krachtige en weerbare vrouw kan beschaving niet bestaan!

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Hoeder [1]: Een overheidsmachine heeft slechts één primair belang; net als een slavenhouder de onderdanen exploiteren. Veiligheid is een manier om toekomstig inkomsten veilig te stellen. Vandaar dat economische delicten zwaarder worden bestraft dan bijvoorbeeld een verkrachting. De toekomstige opbrengst is belangrijker dan menswaardigheid.

  Het recht in eigen hand hebben (of terugnemen) is de natuurlijke situatie. Een mens is van nature geroepen om natuurwetten te eerbiedigen, morele normen te respecteren en natuurrecht te spreken. Wat voor slaven of burgers uiteraard verboden en afgestraft wordt. Wie vrij is handelt op grond van vrijwilligheid en als het liefst naastenliefde. Wie onderworpen is handelt (niet) op grond van dwang – om iets te doen, te laten of te dulden. Een slaaf of burger wordt gedwongen om iets te laten, namelijk recht spreken en recht handhaven. En hij wordt gedwongen om iets te dulden, namelijk dat anderen dat op een verknipte manier voor hem doen. Of juist niet.

 4. @Nico [2]: Disclaimer: Wanneer ik denk aan een vrouw die een vuurwapen beschikbaar heeft, dan denk ik aan een ‘echte vrouw’. Iemand die weet wat het betekent om daadwerkelijk vrouw te zijn. Waarbij ik denk aan mijn eigen vrouw als goed voorbeeld.

  Bij een vrouw die voor een organisatie gaat werken wordt vrouwelijkheid afgebroken. Ze wordt dan als ondergeschikte langzamerhand een besluiteloze ordervolger of als manager/bestuurder een kille bitch. Organisaties misvormen vrouwen tot leugenachtige, manipulatieve wezens. Gelukkig zijn er ook vrouwen waarbij dat corrumperende proces niet al te ver is gevorderd. En dat is de categorie die ik bedoelde.

 5. Gaat er nooit komen dat vrije wapenbezit, tenzij er totale chaos is.
  En die komt er! En dan is het te laat!
  Onder strenge voorwaarden zou dat kunnen, eerst ervaring opdoen met het vuistvuurwapen, dan een kluis thuis en het wapen en de ammo apart opgeborgen.
  Maar dat is er al…………………….
  Je hebt schietclubs, waar je onder steeds strengere eisen lid van kunt worden.
  Ga er heen, laat je voorlichten, en schiet er een aantal bullets.
  En als je lid wil worden word je ook ff doorgelicht.
  Nee niet onder een MRI scanner…. 😉

 6. Hoewel ik erg voor vrijheid ben, aarzel ik toch bij het vrijgeven van vuurwapens. Er zijn de laatste tijd zoveel “verwarde mensen” Stel nou eens dat die allemaal een vuurwapen zouden hebben en jouw dochter afknallen, zomaar, omdat het kan. Da’s toch een tikje storend lijkt me. En mag ik dan als vader mijn dochter wreken en de verwarde man afknallen? Hoe ga je daarmee om? Voor mij liggen daar toch wel wat vraagstukken die ik nog niet zomaar heb beantwoord.
  Bovendien gaat een vuurwapen voor mijn gevoel in tegen het NAP waar ik een groot voorstander van ben. Een wapen op mijn heup? Zou het me helpen me veiliger te voelen? Ik weet het niet. Ik ben niet echt overtuigd van het nut van vrij wapen bezit.
  Tenzij je een zakmes ook als wapen ziet, maar daar open ik alleen enveloppen mee en ik moet er niet aan denken om dit in iemands nek of oog te prikken.

  Pendragon [7] reageerde op deze reactie.
  Twoefer [9] reageerde op deze reactie.
  Rien [11] reageerde op deze reactie.
  KlaasDH [16] reageerde op deze reactie.
  Klaas1234 [17] reageerde op deze reactie.
  geel plantje [20] reageerde op deze reactie.

 7. @Pendragon [6]: Toch maar weer even nuanceren… Wanneer je als prive persson in een levensbedreigende situatie zou komen door bijvoorbeeld een clubje malloten die in een bioscoopzaal kalashnikovs staan leeg te schieten, dan zou het wel prettig zijn om die knapen in de nieren te schieten. Of ergens anders, als het maar flink veel schade aanricht.

 8. @Pendragon [6]: Pendragon! er komt niet veel zinnigs uit je elke keer nadat jij je weer even lekker hebt afgetrokken bij het lezen van het Vrijmetselaars handboek!?
  ***Bericht van de moderator***
  Waarschuwing. Uw inhoudsloze reactie slaat werkelijk nergens op. U reageert inhoudelijk…, of niet. Een poging de discussie naar vrijmetselarij (of welk off-topic onderwerp dan ook) om te leiden, wordt NIET gewaardeerd.
  ***Einde bericht van de moderator***

  Pendragon [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Eagle_Eye [8]: Uw correctie is helemaal correct. 🙂

  Verder juich ik het initiatief van VWN van harte toe. Ik leef liever met de paar nadelen van vrij wapenbezit, dan zonder wapen de volledige slaafsheid te moeten ondergaan.

  Ik vind het een basisrecht om mijzelf te kunnen verdedigen, in mijn eigen huis, tussen mijn geliefden en vruchten van MIJN arbeid.
  De criminelen (boeventuig, import-hoog-opgeleiden en ambtenaren) komen wél aan wapens. Normaal weldenkende mensen niet. Vreemd.

  Voor degenen die zich toch minstens een beetje willen verdedigen: een pistool-model kruisboog valt (nog) onder sportartikelen. En zo’n pijltje komt vermoedelijk dodelijk hard aan, als ik zie hoe ver dit in een plank hout doordringt wanneer ik een beetje oefen met mijn sportartikel. 😉

 10. @Pendragon [6]:

  Vrij wapenbezit? Nu?
  Daar zit hem de kneep denk ik: “Nu”.

  In een samenleving waar men geen remmingen heeft opgebouwd omdat toch niemand gewapend is is het vrijgeven van wapenbezit een garantie voor -ten minste kortstondig- een flinke piek in het aantal moorden.

  Na verloop van tijd zijn de agressievelingen die de wapens misbruiken wel verdwenen… :-0

  Pendragon [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Twoefer [9]:Stel dat ik vrijmetselaar ben en dat er een “handboek vrijmetselaar” bestaat. Zou daar dan een hoofdstuk over masturberen in staan? Ik waag het te betwijfelen met reden dat ik redelijk goed onderzoek heb gedaan naar die vrijmetselarij.
  Uw reactie is werkelijk beneden alle peil en een volwassen mens onwaardig.

 12. @Rien [11]: Daarom twijfel ik ook zo bij het vrije wapenbezit. Enerzijds zeg ik: Doen, iemand moet zelf de vrijheid hebben om een wapen aan te schaffen en te bezitten. Anderzijds krijg ik visioenen van “The Purge” voor mijn geestesoog. Maar dan niet één dag per jaar, maar het hele jaar door.
  En dat is waar ik dan bang voor ben. Iemand met een wapen kan zomaar besluiten om katholieken overhoop te schieten, of de buurman omdat ie de heg niet goed gesnoeid heeft. In het kader van het beperken van bevolkingsaanwas is vrij wapenbezit wel een aardig hulpmiddel lijkt me.

  Rien [14] reageerde op deze reactie.

 13. @Pendragon [13]: Ik ben er zelf eigenlijk niet zo bang voor. Veel van de dingen die je noemt zijn ook nu al mogelijk. Daar heb je geen vrij wapenbezit voor nodig.

 14. Het simpele feit dat iedereen om me heen een wapen zou kunnen dragen houdt de impulsieve, maar ook geplande aggressieveling aardig in toom. Ik voel me beschermd door de impliciete dreiging die uit gaat van al mijn medemensen, zelfs al heb ik zelf geen wapen op zak!

  De bezwaren van tegenstanders (meer geweld, meer dodelijke ruzies en ongelukken) worden door de statistieken weersproken (zie oa wikipedia gun law czech). De enige reden echter dat wapens verboden zijn is dat we dan een gevaar vormen voor de staat.

  Nederland heeft geen wapencultuur en weinig besef dat we voor onszelf moeten opkomen. We zijn gewend dat alles voor ons wordt geregeld. Zelfs de de voorzitter van de KNSA ziet niets in wapenbezit voor zelfverdediging. Terwijl de schietclubs nota bene ontstaan zijn uit burgerwachten. Ik hoopte in de KNSA een medestander te vinden voor vrij wapenbezit, maar ben daarin teleurgesteld.

 15. @Pendragon [6]:
  Het idee van vrij wapenbezit is voor een groot deel ook het verbinden van afschrikkende consequenties aan het gebruik ervan

  Als de malloot in jouw voorbeeld een wapen trekt en op je dochter begint te schieten is de kans zeer groot dat hij het zelf ook niet overleeft omdat een omstander zal kunnen ingrijpen.

  Dat is in de meeste gevallen voldoende motivatie om het maar helemaal niet te doen.

  Indien het iemand betreft die toch al van plan was om het niet te overleven, zal een verbod op wapens hem ook niet tegen houden.

 16. @Pendragon [6]:
  Het idee van vrij wapenbezit is voor een groot deel ook het verbinden van afschrikkende consequenties aan het gebruik ervan

  Als de malloot in jouw voorbeeld een wapen trekt en op je dochter begint te schieten is de kans zeer groot dat hij het zelf ook niet overleeft omdat een omstander zal kunnen ingrijpen.

  Dat is in de meeste gevallen voldoende motivatie om het maar helemaal niet te doen.

  Indien het iemand betreft die toch al van plan was om het niet te overleven, zal een verbod op wapens hem ook niet tegen houden.

 17. Sorry voor de dubbele reactie, ik krijg steeds de melding dat er een dubbele reactie is gedetecteerd, zelfs als het om de eerste reactie gaat. Daardoor had ik het idee dat hij niet geplaatst was .. nogmaals excuus

 18. Het schijn dat een hoge Japanse generaal in WOII een invasie van het vaste land van de VS heeft afgeraden met als argument “dat er achter elke graspriet een geweer zou kunnen liggen”.

  Zo ongeveer dezelde reden waarom de neutraliteit van de zwitsers wel werd gerespecteerd, en de nederlandse niet.

 19. @Pendragon [6]: Ooh dus jij claimt erg voor vrijheid te zijn.. jajaa, jouw eigen vrijheid zul je bedoelen!! Als anderen er een andere mening op nahouden dan de jouwe dan ben je ineens niet meer zo voor de vrijheid. Dat blijkt namelijk uit al jouw commentaar zodra er iemand een andere mening heeft dan de jouwe. Je bent gewoon een ordinaire hypocriet.

 20. Vrij wapen bezit op eigen terrein moet worden toegestaan om de simpele reden dat de politie altijd achteraf na een misdrijf komt en mij niet kan verdedigen!

Comments are closed.