logo-misesnlHet Mises Instituut houdt 15 november een bijeenkomst, waarbij Maarten Berg zijn eerste deel van “Een studie over de slechtheid van de staat” presenteert. Iedere politieke stroming heeft dit soort boeken nodig. Ook het libertarisme in Nederland. Een boek dat alles behandelt.

Wees gerust, het is geen echte studie, maar een pleidooi. Een betoog waarin de standpunten die de staat legitimeren stuk voor stuk onderuit worden gehaald. Geen droge onderzoeksvraag en geen theoretische bespiegelingen. Het is veel eerder een consequente toetsing van de staat afgezet tegen het zelfbeschikkingsrecht van het individu. Driehonderd pagina’s lang. En daarna voorzien van 130 pagina’s aan noten en verwijzingen.

De notensectie is een doel op zich. Je hebt auteurs zoals Hoppe die de voetnoot tot kunstvorm hebben verheven. Zover is Maarten Berg nog niet. Maar de pareltjes van dit boek zijn vaak in de noten verborgen.

Voor de libertariër is het een feest van de herkenning. Natte herfstweekenden zijn een prima excuus om en keer een thuiswedstrijd te spelen. En een Nederlands libertarisch boek te lezen.

Socialisme is groot geworden door in te spelen op het gevoel van de massa. Dat doet dit boek niet. De niet libertarische lezer wordt onvoldoende verleid. Bij orgaandonatie (p48) leest hij bijvoorbeeld dat het onrechtvaardig is als de rijkere nierpatiënt het recht wordt ontzegd voor geld een nier te kopen. Hier valt geen speld tussen te krijgen. Maar er lijken me benaderingen mogelijk die recht doen aan de libertarische theorie en die de niet libertarische lezer beter weten te binden.

Voor liefhebbers van rationaliteit en logisch denken met een moreel kader gestoeld op het NAP is dit een heerlijk boek. Libertarische thuiswedstrijden zijn er nauwelijks, aanstaande dinsdag is er zo’n moment. U bent van harte welkom.

GEGEVENS: dinsdag 15 november, inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
Café Heffer, Oudeburgsteeg 7, Amsterdam (vlakbij het CS). Entree gratis, vol is helaas vol.

Het boek is te koop bij Bol.com voor 23 euro. Bevat 448 pagina’s. Tweede deel verschijnt volgend jaar.

slechthed-van-de-staat

4 REACTIES

  1. beste Kim Winkelaar [2]: parbleu, het gymnasium heb ik een paar decennia geleden verlaten. Heb de titel van het artikel gecorrigeerd. Dank voor de vriendelijk geformuleerde corrigerende tik…… Moet toch nog eens een keer wat aandacht besteden aan mijn weggezakte kennis van de oude taal.

Comments are closed.