Drie technologische ontwikkelingen gaan in de komende tijd de wereld ingrijpend veranderen. Die 442949-genedrie zijn Blockchain, CRISPR en machine learning. De Blockchaintechnologie kennen we via de digitale munt Bitcoin, CRISPR is een snellere, goedkopere en efficientere DNA cloontechniek. Machine learning is een soort kunstmatige intelligentie waardoor computers kunnen leren zonder daarvoor geprogrammeerd te zijn.

Een eenvoudige uitleg van blockchain is dat het een onafhankelijke, transparante en permanente database is die bestaat vanuit verschillende locaties en gedeeld wordt door een gemeenschap. Door haar eigenschappen en de directe methode lost blockchain het probleem van wantrouwen op omdat iedereen kan zien wat er afgesproken was en welke transacties er plaats gevonden hebben.

In o.a. het bankwezen, onroerend goed- en aandelenmarkt kan blockchain de functie van de zgn. derde partijen overnemen. Intermediairs worden zodoende overbodig. Transacties kunnen veilig betaald worden via de blockchainvaluta als bijvoorbeeld Bitcoin (stijgt momenteel naar $ 1.000 in waarde). Blockchain kan ingezet worden bij alle soorten van wettelijke documenten als een testament, registratie, ondernemingscontracten e.d. Hoe breed blockchain is, blijkt door de nieuwe startup Publicism die blockchain anti-censuurmiddelen aan het ontwikkelen is.

CRISPR is ontstaan uit een bacterieel immuunsysteem waarin bacterieen zich weren tegen aanvallende virussen. Hieruit kwam een methode waarbij je genen kan wijzigen zoals woorden in een tekstprogramma. En dat gaat sneller, goedkoper en beter dan ooit daarvoor.

In China wordt CRISPR gebruikt om het immuunsysteem van longkankerpatienten te verhogen. De genwijzigingstechniek heeft succesvol het verouderingsproces in menselijke cellen omgekeerd. Op landbouwgebied is er tarwe ontwikkeld dat beschermd is tegen schimmel en komkommers die virussen afweren. Omdat er geen nieuwe genen toegevoegd of onttrokken worden, is dit heel wat anders dan de doorsnee bio-tech waar activisten tegen te hoop lopen. Via CRISPR kan de veestapel ziektevrij worden en kan er sekseselectie worden toegepast om bijvoorbeeld alleen vrouwelijke kippen (meer eieren) en meer mannelijke kalveren (meer vlees) te krijgen.

Verschillende machine-learning algoritmes worden ingezet als toenemende effectieve technieken om met de groeiende stroom en complexiteit van data om te gaan. Machine learning is een soort kunstmatige intelligentie die computers de bekwaamheid geeft om te leren zonder daarvoor expliciet geprogrammeerd te zijn.

In maart 2016 versloeg Google’s AlphaGo kunstmatig intelligentieprogramma de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Go spelen Lee Sedol. Wat bijzonder was dat AlphaGo strategieen en zetten deed die nooit eerder door mensen gedaan was. IBM gebruikt machine learning om haar Watson medisch diagnostisch programma te ontwikkelen die kanker en hartziekten opspoort. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s wordt ook vooruit geholpen door machine learning. Dankzij deze techniek is de universele vertaler niet ver weg meer. Amazon, Google en Microsoft democratiseren machine learning door het als een service aan te bieden via hun cloud data platforms.

 

Bron: Reason

5 REACTIES

 1. zeer interessant. dank voor vertalen.

  wat ik me altijd afvraag is hoe dit zich gaat vertalen in meer of minder vrijheid. technologie is meestal een double edged sword. roverheden kunnen het gebruiken om onderdanen verder te onderdrukken en onderdanen kunnen het gebruiken om het juk af te werpen.

  blockchain ( of eigenlijk ‘ blockchina’ als je kijkt naar de stromen) is mooi, maar semi transparant, dus interessant voor roverheden. bitcoin wordt verboden in sommige landen en het OM is NL is al bezig met het vervolgen van ‘ bitcoin witwassers’ . men wil het nu op de lijst krijgen van verdachte handelingen zodat rechercheurs meteen een onderzoek kunnen starten. uiteraard geeft dat weer meer anonieme cryptocurrencies een zet en is het de vraag wie dat gaat winnen.

  Ik hoop dat AI mensen meer libertarisch gaat maken aangezien je ziet dat libertariers vaak logische mensen zijn (veel ITers etc) die oorzaak en gevolg redelijk snappen. een ‘ AI enhanced’ human zou dan eenvoudiger door de leugens en de irrationaliteit van de Staat moeten kunnen snijden.

  we zullen het zien, in ieder geval mooi begin van het jaar dit soort ontwikkelingen.

  “The internet is uncontrollable. And if the internet is uncontrollable, freedom will win. It’s as simple as that.” — Ai Weiwei

  Easymoney [2] reageerde op deze reactie.
  DzVzTkM [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Easymoney [2]:

  We moeten af van het idee dat er leiders nodig zijn.
  Er moet meer overleg komen.
  Zonder politiek gekonkel.

  ER MOET EEN CULTUUR, VAN DE BESTE AANPAK KOMEN!

  HET IS EENVOUDIG, alleen het beste, van alles is goed.

 3. @The Red Pill [1]:
  And if the internet is uncontrollable……..maar uw ip-adress niet! De schemas liggen al klaar om u te kunnen afsluiten in het geval dat ……..

 4. Wij mensheid kunnen mee evolueren. Het zal een strijd van de sterktsen of rijksten zijn. Toch…is internet niet daarvoor bedoelt..Denk ik. Het gaat om persoonlijkheid en passie. Intensieve doelen en overleven op één planeet met ons allen met steeds afnemende middelen..die dus duurder worden.

Comments are closed.