zaterdag, 28 januari 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Hoe gezonde financiele uitgangspunten je prive situatie kunnen verbeteren

canadian-silver-maple-leaf-coin-picGezonde geldpolitiek kan de economie helpen groeien en de overheid in toom houden. De politieke elitie echter wil zich niet aan banden leggen. Washington is verslaafd aan de vrije geldpolitiek die haar in staat stelde om 20 biljoen nationale schuld op te bouwen en tientallen biljoenen aan ongedekte verplichtingen aan te gaan.

Zelfs een nieuwe en onconventionele republikeinse president, die belooft om verspilling en bureaucratie aan te pakken, zal de ingebakken autonome groei van bestaand beleid zorgen dat de overheidsfinanciën niet in evenwicht zullen zijn. De schuld zal blijven groeien, en waarschijnlijk harder dan de economie. Daarom zal de politieke wenselijkheid voor kunstmatig lage rentevoeten en de opkoopprogramma’s van staatsschuld door de Fed blijven bestaan.

Afgezien van een mogelijke valuta crisis die een monetaire revolutie inluidt, zal de hervorming naar gedegen geld in met kleine stapjes plaats vinden. Iedere fundamentele verandering – zoals geldgroei koppelen aan goud en zilver voorraden – zal op enorme weerstand van zowel het congres als  de Federal Reserve en zijn deelnemende instellingen, kunnen rekenen. Een op edelmetaal gebaseerde standaard zal vierkant door Wall Street worden gedwarsboomd.

Je hoeft niet te wachten tot de politiek in actie komt

Zelfs als het huidige monetaire systeem te vastgeroest blijkt om tijdens je leven te worden vervangen, dan nog kunnen gedegen financiële beginselen jou en je familie van dienst zijn. Pas oude wijsheden toe op je prive financiën en je zult gevaarlijke valkuilen kunnen vermijden, terwijl je je vermogen beschermd en doet toenemen.

Onhoudbare groei van schulden, is een symptoom van een verrot monetair systeem. Politici, ondernemers en consumenten nemen aan dat dollars steeds minder waard zullen worden, dus lenen ze meer en meer.
En dat is niet eens irrationeel. Een hefboomwerking pakt goed uit zolang als de onderliggende waarde (belasting inkomsten, onroerend goed, etc) blijft toenemen in nominale waarde terwijl de valuta haar waarde verliest. Maar aan iedere zeepbel komt een einde, zelfs als er een trendmatige inflatie is.

Terwijl de puinhopen van de volgende financiële catastrofe de Fed met zijn geldpers de instellingen die “too big to fail” zijn mogelijk zal redden, moet de burger daar niet op rekenen. Vertrouw er ook niet op dat inflatie je schulden zal uithollen.
In een goudstandaard situatie zal de hoeveelheid van papier en digitaal geld in omloop beperkt zijn door de hoeveelheid onderliggend edelmetaal. Laat je schulden niet je aflossingspotentieel overstijgen.

Inflatie mag dan wel zijn ingebakken in het systeem, maar welke activa gelijk of harder stijgen dan de inflatie, en welke niet, is niets meer dan speculatie

Als je schuld gefinancierd onroerend goed bezit dan speculeer je tegen een devaluerende valuta

Ongedekt geld maakt speculatie met hefboomwerking schijnbaar aantrekkelijk. Lage rentevoeten zullen je verleiden om te lenen en meer risico te nemen dan je anderszins zou doen. Een duurzame afname van valuta waarde, inflatie, zal je spaarzaamheid afstraffen, en je verleiden om short te gaan op je valuta.

De meeste huishoudens hebben al een forse short positie ingenomen tegenover de dollar met de hypotheek op hun huis. Maar huizen zijn verre van liquide. Onroerend goed kan een goede lange termijn belegging zijn, maar het kan ook een financiële valkuil zijn voor diegenen die gedwongen zijn om tijdens een lokale prijsdaling te verkopen.

Er is geen alternatief om over echt geld te beschikken. Tegelijkertijd is het noodzaak om je spaargelden te diversificeren en de in waarde afnemende dollars (en euro’s, opmerking van de vertaler), de rug toe te keren teneinde de inflatie te ontlopen. Dat is waar hard geld – fysiek goud en zilver – in beeld komen. (zie link of onze adverteerders)

Je kan het zelfs handig vinden om je vermogen in gewichtseenheden edelmetaal te meten in plaats van in dollars. De dollar / euro is geen harde valuta die een constante waarde houdt, Het is een fiat valuta die volgens de principes van de centrale bank ieder jaar in waarde moet afnemen.

De dollar is een twijfelachtige lange termijnmaatstaf voor welvaart. De koopkracht van de dollar is in honderd jaar met 97 procent afgenomen. Stel je eens voor dat de eenheden op een duimstok iedere eeuw met 97 procent afnemen. Het zou onzin zijn om te spreken over meters, in je geboorte jaar alsof ze dezelfde lengte inhielden als in 2017!

Een ideale meeteenheid is in tijd onveranderlijk 

Dit kan worden behaald met een edelmetaal standaard, waarbij de geldhoeveelheid in directe verhouding staat tot de groei van de economie. Onder de huidige situatie zijn de waarden van goud en zilver net zo volatiel als iedere andere grondstof.

Echter, als je de dagelijkse volatiliteit negeert, en zelfs de cyclische zeepbellen, dan wordt de echte waarde van goud als standaard van waarde duidelijk. Een ounce goud heeft ruwweg dezelfde koopkracht nu als dat deze een eeuw geleden had.

Goud is geen fossiel uit het verleden, maar blijft ook heden ten dage een essentiële rol spelen in de moderne handels en bankwereld. Centrale banken blijven goud accumuleren. Zelfs als de huidige centrale banken een goudstandaard afwijzen, beseffen ze nog steeds het feit dat goud is de universele ultieme valuta.

Juist vanwege deze rede, zelfs als je waarde in goud afneemt, zou je een privé spaarpotje moeten opbouwen met goud en zilver. Deze edelmetalen hebben een geschiedenis die veel verder teruggaat dan iedere fiatvaluta. Als al het andere faalt – de aandelenmarkt of het banksysteem of de dollar zelf – dan zal de intrinsieke waarde van goud en zilver in stand blijven en inwisselbaar zijn voor hulpbronnen.

———————————————————

Dit artikel is met toestemming overgenomen. Het is geschreven door Jp Cortez. Hij is bestuurder van “the Sound Money Defense League“, een instelling die streeft naar het herinvoeren van goud en zilver als het wettige betaalmiddel in de Verenigde Staten. Co auteur is Stefan Gleason. Stefan Gleason is voorzitter van de Sound Money Defense League, een landelijke lobby organisatie die streeft naar het herstellen van zilver en goud in hun historische rol als Amerika’s wettelijke valuta. Hij geeft ook leiding aan Money Metals Exchangeeen landelijke edelmetaal handelsmaatschappij met meer dan 50000 klanten. Gleason heeft veelvuldig opgetreden in landelijke media, waaronder CNN, FoxNews, & CNBC, & zijn artikelen zijn verschenen in honderden publicaties waaronder the Wall Street Journal,TheStreet.com, Seeking Alpha, Detroit News, Washington Times, National Review.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
  1. Nico schreef op : 1

    De prijzen van edelmetalen zijn afhankelijk van de marktsituatie; is er sprake van een bear market of een bull market?

    Gezonde uitgangspunten beginnen waarschijnlijk bij betrouwbaarheid en juiste inlichtingen.