Home Van alles wat Mises voorjaarscursus (3 zaterdagen)

Mises voorjaarscursus (3 zaterdagen)

0
77

logo-misesnlHet publieke debat is doorspekt met economische vooroordelen, misvattingen en platitudes. Denk aan vragen als, Wat is handel en wat is ‘eerlijke’ handel? Moet geld rollen? Gaat rijkdom ten koste van de armen? Vrijhandel of terug naar de DAF? Wat is een ‘duurzame’ economie en hoe komen we daar? Wordt de economie geplaagd door ‘vraaguitval’ en moet de vraag naar producten gestimuleerd worden? Leidt speculatie tot prijsopdrijving?  Hoe functioneert ‘macht’ in de economie?

Maar hoe onderscheiden we waarheid van fictie?

Het Ludwig von Mises Instituut Nederland organiseert een nieuwe voorjaarscursus waarin basale vragen over economisch handelen worden beantwoord vanuit het perspectief van klassieke economen (Smith, Ricardo, Say, Bastiat) en economen uit de Oostenrijkse School (Mises, Rothbard, Hayek).

In drie bijeenkomsten gaan we in op onder meer de volgende onderwerpen:
– Economische waarde, handelen, produceren en handel.
– Het ontstaan en de economische betekenis van geld, banken en krediet.
– Economische conjunctuur en de belangrijkste visies daarop.
– De rol van de diverse productiefactoren en winst in het creëren van welvaart en welzijn.
– De rol van politiek en bestuur in de economie, visies van de ‘Nieuwe Politieke Economie’ en de Oostenrijkse School.

Wanneer?
De zaterdagen van 4 maart, 18 maart en 1 april, steeds van 10 – 17 uur.

Waar?
Restaurant en vergadercentrum ‘Se7en’, Utrecht. De cursusruimte bevindt zich op loopafstand van Utrecht CS.

Voor wie?
De Mises voorjaarscursus is voor iedereen die zich willen verdiepen in de economische en politiek-economische theorieën van de Oostenrijkse School. Enige kennis van het vak economie is handig, maar niet noodzakelijk.

Tijdens de voorjaarscursus wordt dieper ingegaan op de materie dan tijdens de zomercursus.

Docenten

Dr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS
Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in Talanton Valuation Services te Amsterdam.

Dion Reijnders MSc
In februari 2014 behaalde Dion Reijnders zijn bul aan de Universiteit van Maastricht middels een studie Financial Economics. Samen met Olav Dirkmaat is hij de vertaler van het in het voorjaar verschenen ‘Het menselijk handelen: een economische verhandeling’ van Ludwig von Mises. Hij is beleidsmedewerker bij de Nederlandse Bank.

Ger van Gils
Ger van Gils is historicus en werkzaam als beleidsonderzoeker. Hij verdiept zich graag in de Oostenrijkse School, Public Choice en de theorie en praktijk van rentseeking, vooral wanneer de historische dimensies van deze vakgebieden aan bod komen.

Kosten
De kosten voor studenten bedragen 95 euro. Niet-studenten betalen 125 euro. Deze prijzen zijn inclusief lunches, koffie/thee en na afloop een borrel (17 -18 uur). Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus.

Aanmelden
Aanmelden kan eenvoudig via: http://mises.nl/voorjaarscursus2017

– Het aantal plaatsen is beperkt.
– De aanmelding is pas definitief als de betaling gedaan is via een bankoverschrijving. ABN-AMRO: rekeningnummer: NL95ABNA0614992915 t.n.v. Mises Instituut te Amsterdam o.v.v. Voorjaarscursus 2017.
– Na ontvangst van uw betaling krijgt u een inschrijvingsbevestiging.
– Ca. 2 weken voor aanvang van de cursus ontvangt u verdere informatie (routebeschrijving, eventuele cursusmaterialen).

Meer info
Heeft u vragen? Mailen kan naar summerschool@mises.nl.