De techindustrie in Europa was oorspronkelijk geconcentreerd in een paar grote hoofdsteden; keyboard-70506_1920Londen, Berlijn en Parijs. Maar sinds een aantal jaren zien we de sector groeien en verspreiden. Er komt een gedecentraliseerd netwerk op met een aantal kleinere steden die zich in verschillende marktsegmenten specialiseren. Deze techondernemingen kunnen de trekkers worden van de Europese economie in de komende jaren.

Atomico kwam vorig jaar met een rapport over de industrie waarbij er drie zaken opvielen. Een onstuimige groei in deep-tech startups, opkomende techsteden als Munchen, Zurich, Lissabon, Madrid en Kopenhagen plus dat tweederde van Europa’s grootste beursgenoteerde bedrijven direct investeren in techbedrijven.

Zelfs de overheden lijken geld en energie te steken in het aantrekken van deze bedrijfstak. In Portugal is er belastingvoordeel bij techinvesteringen en Estland biedt een digitaal paspoort. Om dit type bedrijven binnen te halen, worden vestigingsregels en eisen aangepast. Dat is altijd een goede zaak. De verscheidenheid aan Europese talen vormt niet echt een hindernis voor personeel of vestigingsplaats want Engels is meestal de werk- en voertaal.

De Europese manier van werken is meer gericht op het bereiken van kleine verbeteringen door continue te kijken hoe iets beter kan. Dat is een andere aanpak dan te streven naar de grote doorbraak zoals het in Silicon Valley meer de gewoonte is. Een voorbeeld van die stap-voor-stap aanpak is Booking.com. Opgericht in 1996 had dit Nederlandse bedrijf eind 2015 meer dan 21 miljoen hotelkamers in haar aanbod. Zij overvleugelde daarmee Airbnb dat in de media de boventoon voert.

Dezelfde filosofie zie je bij andere Europese techbedrijven terug. Om er maar een aantal te noemen: Soundcloud (Duitsland), Songkick (UK), TransferWise (Estland/UK), Nginx (Rusland), Badoo (UK), Zalando (Duitsland), Fon (Spanje) en Spartoo (Frankrijk).

Ook de financieringsmogelijkheden voor techbedrijven in Europa groeien sterk. Een Tech EU rapport laat zien dat de kapitalisatie in 2016 met 11,7 % toe nam en het aantal transacties met 32 %. Amerikaanse bedrijven investeren meer in Europese ondernemingen en tegelijk komen Europese investeringsmaatschappijen ook sterk op.

Het gedecentraliseerde netwerk met een sterke focus op internationaal zaken doen, geeft Europese technbedrijven en startups een goede uitgangspositie om te slagen. De concurrentie houdt iedereen scherp en hopelijk komen er mooie producten uit die de onafhankelijkheid van het individu verder versterken.

Bron: Venturebeat en Tech.eu