Regelmatig zijn er particuliere initiatieven om een gemeenschap op te zetten zonder inmenging vanseasteading de overheid en gebaseerd op een echte vrije markt economie. Nieuws over die projecten zal je in de Nederlandse media niet snel lezen. Vandaar een shortlist met 5 meer en minder gevorderde vrijheidsplekken in de wereld. 

Gurgaon, India. Een half uur rijden vanaf New Dehli is er een stad van 2 miljoen inwoners op een oppervlakte van 730 km2. Gurgaon heeft al 40 jaar geen functionerende gemeentelijke overheid. Als er brand is, een weg aangelegd moet worden of vuilnis opgehaald dan komt het bedrijfsleven in actie. In de afgelopen 25 jaar is de stad met 1.600 % gegroeid en zij vormt een magneet voor de middenklasse in India.

Liberstad, Noorwegen. Momenteel wordt er hard gewerkt om Liberstad van de grond te krijgen. In juni is de grond gekocht om een particuliere anarcho-kapitalistische gemeenschap op te richten. Natuurlijk recht, het non-agressie-principe, particulier bezit en vrije markt gaan hier de boventoon voeren.

Floating City, Frans Polynesië. Het Seasteading Instituut werkt samen met de overheid van Frans Polynesië om een drijvende stad te ontwikkelen. Die stad zal een grote mate van politieke en economische vrijheid kennen. Begin 2018 moet de bouw beginnen en in 2020 moet de vrijhaven gerealiseerd zijn.

Fort Galt, Chili. In het zuiden van Chili is er een start-up stad voor ondernemers opgericht. Het terrein is opgedeeld in 60 individuele plekken die aangekocht konden worden. De plek is gericht op mensen die makkelijk online kunnen werken en graag onder verwante vrijheidsgezinde geesten zijn.

Sandy Springs, Georgia (VS). Een Amerikaanse stad die alle overheidsdiensten geprivatiseerd heeft en dan niet op de Nederlandse corporatistische manier. In 2005 is de omzetting van start gegaan. Sandy Springs is financieel gezond, haar inwoners zijn gelukkig en de service is excellent.

In het huidige verstikkende systeem is het een prestatie van formaat om een dergelijk initiatief op te zetten en succesvol uit te voeren. Daarnaast zijn deze projecten mooie voorbeelden van hoe je de samenleving anders kan inrichten. Dat kan goed van pas komen als de huidige structuur door haar hoeven gezakt is en mensen op zoek zijn naar alternatieven.

Bron: Daily Bell