hubEerder gepubliceerd in 2007: Vandaag bij het nieuws gehoord van het overlijden van Erik Hazelhoff Roelfzema. Dit bleef de hele dag door mijn hoofd spelen en ik vroeg me af waarom eigenlijk.

Steeds maar weer kwam die gedachte over de strijd tegen de Duitse bezetters. Het “onvrijheidgevoel” van die periode bleek nog ergens in mijn achterhoofd te zitten.
Maar ook het feest van de bevrijding en de gedachte van “Dit nooit meer!”

Toen kwam het besef dat de huidige generatie het land weer opnieuw in onderdrukking brengt door soevereiniteit vrijwillig over te geven aan de superstaat EU.
Verbazingwekkend is hoe weinig het volk protesteert tegen de politici die dit bekokstoven. Hoe die politici een duidelijke afkeuring van het volk door het referendum over de EU-Grondwet negeren met de truc het stuk een andere naam te geven en wat cosmetische kleinigheidjes uit te halen: Haal onbelangrijke dingen zoals het liedje en het vlaggetje er uit, en je hebt een “nieuw verdrag”.
En asjeblief geen nieuw referendum! Stel je voor dat het volk het begrijpt en NEE stemt. Wat moeten ze dan aan hun vriendjes in Brussel vertellen!

Erik Hazelhoff en veel anderen vochten tegen een vijand die met geweld Nederland binnenviel en die elke inwoner onderdrukte.
Nu is er (nog) geen gewelddadige inval. Nu geeft het volk zich gewoon over en volgt apathisch wat de politici hen vertellen. De meesten zelfs zonder maar enig besef te hebben wat ze doen, en nog minder wat de gevolgen zullen zijn. Zelf denken schijnt er niet meer bij te zijn.

Vandaag heb ik hetzelfde gevoel als Vaclav Klaus, de Tsjechische President, die zei dat hij niet kon begrijpen dat een volk (het Tsjechische) dat zo lang onder buitenlandse, communistische druk geleefd had, en dat eindelijk vrij was, zich nu weer vrijwillig onder de dictatuur van de EU liet plaatsen. *)

Zou het tij nog te keren zijn? Ik hoop het en hoor graag ideeën. Maar zoals de algemene houding nu (nog?) is, vrees ik dat we over een aantal jaren kunnen zeggen: “Jammer, maar je was gewaarschuwd.”
—————————————–
*) ZIE ook een vroeger artikel: www.vrijspreker.nl