Zoals ieder jaar in oktober is het een drukte van belang op de bijeenkomsten van het IMF in Washington, waar straatarme landen iedereen die wil luisteren enorme rentepercentages in het vooruitzicht stellen voor te lenen gelden.

De mooiste aanbieding dit jaar komt van Tajikistan dat, gewapend met grenzeloos optimisme, voor tien jaar 500 miljoen dollar wil lenen tegen betaling van een jaarlijkse rente van zeven procent. Deze 500 miljoen is het equivalent van zeven procent van het GDP.
Ook landen zoals Ivoorkust, Iraq, Mongolië, Sri Lanka en Nigeria hebben mooie aanbiedingen.

Het totaliter geleende bedrag nadert dit jaar de 150 miljard, het dubbele van hetgeen geleend werd in 2011.
Als entourage dient de traditionele bond jamboree van J.P.Morgan in de lobby van het Mayflower hotel in Washington, waar limousines van dignitarissen van derdewereldlanden af- en aanrijden.

Het bovenstaande ontleen ik aan de internationale editie van de New York Times van 19 oktober 2017.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Zeg dit maar niet tegen de EU en de ECB…. Voor je het weet willen zij ook meedoen en komt er een programma om de landen die om de EU heen liggen te steunen.

  Je hebt al DG NEAR. https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/about/directorate-general_en De missie: The mission of the Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations (DG NEAR) is to take forward the EU’s neighbourhood and enlargement policies

  De landen: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova and Ukraine.https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/neighbourhood/eastern-partnership_en
  Algeria, Egypt, Israel, Jordan, Lebanon, Libya, Morocco, Palestine*, Syria and Tunisia. https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/neighbourhood/southern-neighbourhood_en

 2. Zo ongeveer alles wat er in de New York Times staat is nepnieuws. Behalve misschien het weerbericht en de beurskoersen van gisteren.

  Het lijkt mij op zich wel grappig om rond te kijken. Zo’n feestje waar boeven uit de 3e wereld geld bedelen en corporate lamzakken uit het westen hen anderman’s geld beloven. Ik neem aan dat men elkaar niet alleen opzoekt om coke te snuiven en naar de hoeren te gaan?

 3. Los van de geopolitiek wat daar plaatsvindt. Als ik de kans krijg om een lening te verstrekken van 7% rente naar derde wereldlanden, zou ik dat doen.
  Maar, ik zou wel een risico analyse maken, betalen zij de hoofdsom terug, is de rentestand de juiste en wat is de kredietwaardigheid van dat land?
  Valt dit allemaal negatief uit, geen lening. Zelfs bij een rente van 10% ben ik voorzichtig. Wat heeft het voor zin om voor een paar jaar rente te krijgen, en daarna gaan zij default? Dan lijd ik verlies.
  Overheden en grote financiële instituten die leningen verstrekken, worden gedekt door de financiële wetgeving. Gaat het mis, mag de belastingbetaler bloeden.

 4. Het plaatje wat bij die mooie aanbiedingen hoort is schuldenlast. Dat heeft Hugo goed opgemerkt.

  Is het niet opvallend dat de maatschappelijke en sociale orde zodanig is geconstrueerd dat zo ongeveer iedereen wel ergens in de schuld staat, en dat een belasting is? Het ultieme doemscenario is dat er schuldeisers op de stoep verschijnen.

  Het is niet alleen zo dat straatarme landen zich in de schulden steken en zich een rente-verplichting op de hals halen. Ook gedrag dat ellende veroorzaakt veroorzaakt een schuld, hoewel dat niet in termen van poen is. Het ultieme doemscenario van immateriële schulden is dat er schuldeisers op de stoep verschijnen om de rekening te vereffenen. Wie ellende zaait is bang om ellende te oogsten, wat overigens geheel volgens natuurwetten is (karma is a bitch en zo).

  Wereldwijd zijn er allerlei rekeningen met tegoeden en schulden die her en der nog vereffend moeten worden. Een erfenis uit het verleden. Soms een zeer ver verleden, waarbij een schuld in de loop der generaties is aangegroeid en opgestapeld, rente op rente om het maar zo uit te drukken.

  Wat is nu de allermooiste aanbieding die op tafel kan verschijnen?

  Waarschijnlijk het voorstel dat een einde maakt aan de opeenstapeling van alle schulden en tegoeden wereldwijd; twee almaar groeiende bergen die onoverzichtelijk zijn geworden. Vergelijk het met de borsten van een vrouw; het is mooi als er wat groeit, maar het moet niet uit de hand lopen natuurlijk 😀

  Nico [6] reageerde op deze reactie.
  frits [7] reageerde op deze reactie.

 5. Zo’n conferentie vergt veel van de knappe koppen van het IMF. Je wilt arme landen financieel perspectief bieden. Maar dat mag niet ten koste gaan van de hoofdsom en de rente!

  IMF-topvrouw Christine Lagarde wordt op 1 januari 62. Een mooie leeftijd om het roer over te geven aan een nieuwe generatie. Jeroen Dijsselbloem heeft bewezen uitstekend te functioneren in de internationale politieke en financiële arena. Om met Rabobank-hoofdeconoom Menno Middeldorp te spreken: ‘One of the greatest’.

  Zou ie al gepolst zijn?

 6. @Nico [4]: De aandachtige lezer is misschien wel het plastic-gehalte van allerlei schulden en tegoeden opgevallen. Het lijkt wel wat, maar heeft geen waardevolle substantie. Vergelijkbaar met siliconen-borsten van een vrouw. In een vliegtuig schijnen die te ploffen, en ergens is dat (in de meeste gevalle) maar goed ook. Op eenzelfde manier kunnen financiële bubbels ook maar beter ploffen. Dan weet iedereen tenminste weer waar ‘ie aan toe is.

 7. @frits [7]: Dat begrijp ik 😉 Alleen… als er siliconen in zitten of ze worden enorm van omvang, dan is het niet natuurlijk meer. De definitie van het woord monster is o.a. een wanstaltig figuur. Onnatuurlijke vergroeiing.

  Men zegt wel; monsters bestaan niet. Maar dat is wel degelijk het geval. Gefrustreerde mensen hebben een misgroeid, monsterlijk karakter gekregen. Organisaties kunnen groeien tot monsterlijke proporties (te groot, scheefgegroeid etc.). Schuldenbergen en spaartegoeden kunnen monsterlijke proporties aannemen (te groot, te zwaar).

  Er zijn tal van voorbeelden van hedendaagse monsters.
  Tegelijk kunnen veel van die monsters door bijv. afslankoperaties teruggebracht worden tot gezonde gedaante.
  Voorbeelden:
  – Een opgeblazen organisatie met teveel vet (klaplopers) regelt een reorganisatie waarbij het mes met chirurgische precisie in het vet wordt gezet.
  – Iemand met scheefgegroeid karakter besluit aan zichzelf te gaan werken en traint zich erin zijn overgevoeligheden zodanig onder controle te brengen da anderen er niet langer last van hebben.

  Nico [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico [9]: Een kanttekening bij het voorgaande. Als je monsters bestrijdt dan moet je ervoor zorgen dat je zelf geen monster wordt.

  Dat betekent in de praktijk dat je jezelf soms als een monster moet gedragen, maar jezelf bewust moet zijn dat het een rol is waar je weer uit moet stappen. Sommige activiteiten vergen uiterste zelfbeheersing. Doseren betekent gas geven en gas terug kunnen nemen, anders vlieg je uit de bocht.

  frits [11] reageerde op deze reactie.

 9. @frits [11]: Dat vindt je waarschijnlijk terecht. Stel je een Sint Joris figuur voor die zich gedwongen ziet om een (bestuurlijke) draak te bestrijden. Die moet in de rol van monster kruipen om een ontspoorde draak lek te prikken, te onthoofden, de restanten te roosteren zodat de onwelriekende verbrandingslucht de dorpelingen in een feeststemming kan brengen.

  Het lijkt me best wel een toer om na die monsterlijke uitdaging het pantser (incusief meedogenloze karakterbepantsering) uit te trekken, niet op een voetstuk gezet te worden en gewoon weer in een moestuin (of zo) aan de slag te gaan.

  Dit, in de Engelse taal bekend als civic virtue, is het verhaal van Lucius Quinctius Cincinnatus. Deze Romeinse veldheer (een aristocraat) werd tijdelijk tot dictator benoemd en keerde direct na de overwinning, 16 dagen later, terug om zijn velden weer te gaan ploegen. Hij wordt kennelijk vaak genoemd als een voorbeeld van uitstekend leiderschap, dienstbaarheid aan ‘the greater good’ (het hogere goed), gebrek aan overmatige individuele ambitie en bescheidenheid.

  Wie zichzelf niet in de hand kan houden… staat aan allerlei verleidingen bloot die in feite uit hem- of haarzelf komen.

Comments are closed.