Waarom worden landen als Libië, Irak, Afghanistan en nu Syrië kapot gemaakt? Noam Chomsky heeft een antwoord. Ze waren ongehoorzaam, en in de internationale politiek straf je ongehoorzame tegenstanders. Zondigen tegen de wil van de Verenigde Staten betekent volgens hem dat je land vernietigd wordt.

8 REACTIES

 1. De wereldorde betekent nog steeds ordening door de baas te spelen. De nationale orde trouwens ook. In gezinnen met slaven als voorouders wordt nog steeds met slaag gestraft, willen opgroeiende kinderen nog steeds de baas worden.

  Interessant toch dat ‘verlichte figuren’ eerst voorbeelden geven, denkwijzen inzaaien en vervolgens gaan klagen als dat voorspelbare resultaten oplevert.

 2. “Baas in eigen buik” lijkt overigens verdacht veel op “baas in eigen huis”, maar dat terzijde. Ook daar worden voorbeelden nagevolgd.

 3. @peter [3]: Amerikaans kolonialisme…compact verklaard, met niet alle info maar geeft een goed beeld waar het vandaan komt.

 4. Totale onzin van deze extreem-linkse figuur.
  In Syrie en Jemen bijvoorbeeld worden nieuwe rondes uitgevochten in de strijd tussen sjiieten en soennieten.
  Dat is al 1400 jaar aan de gang – veel langer dan de VS bestaan ….

  Ratio [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Awi Cohen [6]: Het klopt dat Noam Chomsky links is, erg links is, en een tegenstander is van het libertarisme dat deze site voorstaat. Echter, Jemen heb ik niet genoemd.

  In Syrie dreigde de VS overigens in te grijpen maar er was geen coalitie te vormen. Betere voorbeelden dat de stelling van Noam Chomsky niet klopt, of niet altijd opgaat, zouden landen zijn die in het verleden geflirt hebben met de Sovjet Unie. Zoals Egypte of Tanzania. Of Frankrijk dat soms ook tegen de wens van Amerika in gaat. Als je die naar voren had gebracht dan had je een punt gehad.

  Na de tweede wereldoorlog wisten Duitsland en Japan zich snel te herstellen, en werden niet door Amerika economisch klein gehouden zoals Engeland en Frankrijk wel deden met DLD na de eerste wereldoorlog. Ook dat zijn voorbeelden die de stelling van Noam Chomsky ontkrachten. (of bewijzen als je het vanuit de positie van de Engelsen bekijkt na WO 1)

 6. Hij ziet wel het maffia principe naar buiten toe, maar niet naar binnen toe. (binnen een “land”)

  Ik denk wel dat hij het ziet overigens maar het is zeer waarschijnlijk dat hij van de maffia afgeperst geld krijgt (via de universiteit) en daarom niets daarover zegt.

Comments are closed.