Uranium wordt wereldwijd veel gevraagd als brandstof voor kerncentrales. Volgens het Duitse Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (BGR) is Kazachstan de grootste producent van het radioactieve metaal. Die produceerden 24.600 ton uranium – ofwel 40 % van de globale productie – in 2016. Kazachstan heeft plannen om volgend jaar zelf een kerncentrale te bouwen.
Australië staat op de derde plaats met 6.300 ton. Qua totale reserves zou dit land het meeste uranium hebben: een ingeschatte 1,1 miljoen ton hoewel niet alles tegen redelijke kosten ontgonnen zou kunnen worden.De tot nu toe bekende reserves in de wereld zou een 3,5 miljoen ton bedragen dus er is voorlopig geen schaarste aan de grondstof.
De Verenigde Staten is de grootste gebruiker van uranium. Een 18.200 ton in 2016. China nam in dat zelfde jaar een 5.300 ton af. Maar de Chinese vraag naar uranium zal snel toenemen omdat er 21 kerncentrales in China bijkomen. In 15 landen komen er binnenkort 61 kerncentrales bij. In Namibië is het Chinese mijnbedrijf Husab begonnen met de grootste uraniumproductie ter wereld.
Kernenergie is de op drie na grootste leverancier van electriciteit in India. In 2016 had India 22 nucleaire reactoren in operatie in 8 kerncentrales met een totale capaciteit van 6.780 MW. Nucleair produceerde een 35.000 GWh aan electriciteit in 2016. Er zijn 6 reactoren in aanbouw met een gezamelijke capaciteit van 4.300 MW.
India heeft ook vooruitgang geboekt met thorium kernenergie. Er is een prototype reactor ontwikkeld die thorium en laagverrijkt uranium gebruikt. Dit als belangrijk onderdeel van India’s drie-fasen-nucleair energie programma.
Bron: Statista