In Duitsland gaan ze iets nieuws beginnen. Na het keizerrijk (lang geleden alweer) en het verbranden van boeken (nog niet zo lang geleden), gaat het nu om het beheersen van het publieke debat. Ze hebben er zelfs een speciale minister voor.

In Duitsland zijn ze bang dat een vrije, publieke discussie over migratie tot de wederopstanding van het Nationaal-Socialisme zal leiden. Daarom probeert de huidige regering er alles aan te doen om het publieke debat onder controle te krijgen.

Sinds 1 januari jl. is daartoe een nieuwe wet in werking getreden: het Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG). Best een lang woord, maar dat is niet ongebruikelijk in de Duitse taal, lees maar eens hier.

Op basis van de nu ingezette policy bij onze Oosterburen zijn er nog tal van andere neue Wörter te verwachten. Wat dachten we van het volgende lijstje:
– Internetzsicherheitsbehörde;
– Internetzzugangsgenehmigung;
– Multikultiförderungsschutzleistung;
– Volksverhetzungstäterschutzhaft;

Het gaat vast een keer eindigen bij Volksverhetzungstäterschutzhaftlager. Want waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen. En waar men meningen wegsluit, daar zal men uiteindelijk ook mensen wegsluiten.

Het is niet de eerste keer dat de Duitsers zichzelf opbranden aan hun hartstocht. Deze keer is het een soort tegen-nazi hartstocht, maar ze zien niet dat ze nog steeds achter Adolf Hitler aanlopen. Deze keer door collectief zelfmoord te plegen, als volk. Jammer eigenlijk, want het Duitse volk heeft allerlei kwaliteiten die de wereld goed kan gebruiken.

Als dit zo doorgaat is er nog een ding dat ontbreekt, namelijk een aansprekende juichkreet. Wat dachten we van ‘Heya, Heyo, Heiko!’

Paul Verhaegh

43 REACTIES

 1. Huh? Het keizerrijk weg? Ik dacht dat Angela Merkel keizerin is van de Duitse deelstaten?

  De film Look who’s back (Er ist wieder da) over Hitler is best komisch. De wederopgestane Hitler had weer veel te vertellen wat raak is in de hedendaagse tijd, maar hing zijn boodschap weer eens op aan de kapstok van nationalisme. Het blijft donderen zolang tradities in stand worden gehouden, telkens weer geschiedenis herhalen…

  Waarom is het taboe verklaard om tradities te bekritiseren, of, god verhoede, tradities overboord te kieperen?

  Nieuwe tradities instellen kan iedereen. Zo stelden wij ooit de traditie in om iedere avond een lekkere beker warme chocolademelk te drinken 😉

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [2]: Nee nee nee… die béker was niet lekker, de inhoud.

  Warme melk bleek achteraf bezien een metafoor voor ‘onvervalste moedermelk’, ‘zuivere grondbeginselen’. Er was dus volledig intuïtief een gezonde traditie ontstaan, best grappig.

 3. Goed stuk, Paul, geeft licht op een enge tendens in duitsland. Dat de duitsers inderdaad een probleem aan het worden zijn is met de gelijkenissen met het verleden evident. Nu door censuur-fascisme om onder meer fascisme tegen te houden door een heiko-mit netzsutz en een afwezige publiek opinie. Die publieke opinie bestaat nauwelijks in duitsland omdat duitsers gepraegt (gelijkgeschakeld : woord dat Lou de Jong ook gebruikte) lijken te worden in een programmeerbare monotone kudde gut-empfinden. Dat gut-empfinden sluit natuurlijk aan bij wat de politieke heersers willen dat er gedacht wordt. Daarvoor is ard en zdf dan ook zustandig, waarvan dagelijks acte.
  De duitsers zijn geen volk, maar een kudde met kuddegedrag, met gelijkschakelinstrumenten, geen hartstocht mar regelgedrag, die ook nu weer worden ingezet. Daarom niet minder gevaarlijk. Haben wir dass jetzt immer noch nicht begriffen?

  Ratio [11] reageerde op deze reactie.

 4. Binnen een dag nadat die Heiko wet inging, werden de eerste twitteraars al aangeklaagd. Zo kan er best een gek zelfs dit artikel als aanstootgevend aanmelden en kan de titel van dit stukje ook”Letzte Wörter” heten En gaan we straks allemaal slapen onder de moreel juiste deken (van dat moment). Hoe lang mogen we dit hier op de Vrijspreker nog aan de kaak stellen?

  Nico [6] reageerde op deze reactie.
  Pijnvogel [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Overnight [5]: Maar wat nu als je Neue Wörter eens omdraait naar Alte Wörter? Oeroude zelfs?

  Het mooie daarvan is dat leugenaars niet bestand zijn tegen de waarheid. Ook al sputteren ze tegen.

  Voorbeeld:
  Christelijke vrouw verkoopt maagdelijkheid nadat ze door haar vriendje bedrogen werd.

  Een interessant bericht. Als je stevig genaaid bent, hoe kun je dan je maagdelijkheid nog verkopen?

  Als puurheid eenmaal geschaad is, kan zij niet meer volledig hersteld worden. Een operatie om een maagdenvlies te herstellen is een cosmetische ingreep. Cosmetische ingrepen zijn een vorm van boerenbedrog om buitenstaanders te misleiden.

  Beter is een cosmische ingreep, in je eigen belevingswereld. Die kun je namelijk reinigen en versterken. Vol gas de gezonde richting in, ruimteafval opruimen en je “Star wars” raketschild paraat houden om feestnummers die je belevingswereld zouden willen penetreren buiten te houden en liefst vernietigen.

  Tsja… dan moeten ze zich maar niet met stinkende zaakjes bezighouden hé? 😉

  Bertuz [7] reageerde op deze reactie.

 6. Dacht dat Joseph Goebbels dood was, maar foto boven lijkt toch echt van deze tijd.

 7. @js mill [4]: Na de oorlog heeft men fascisme verketterd, als bron van alle kwaad. Maar niet het onderliggende veel gevaarlijkere collectivistische fundament. Die totale dienstbaarheid en ondergeschiktheid aan het algemene belang is wat gevaarlijk is. Fascisme is er slechts een van de vele uitingen van.

  Thans leven we in een land waar je de helft van je inkomsten, en dus de helft van je arbeidstijd, kwijt bent aan het dienen van het algemene belang. Ook bedrijven dienen net als in de nat socialistische tijd het algemeen belang te dienen. Het fundament van het nazi tijdperk is niet zo verschillend als het fundament van de macht in het huidige tijdsgewricht. Inclusief rassenleer. Maar dan omgekeerd. Niet de kracht van het eigen volk en de eigen natie dienen te worden bevorderd, maar het dient te verdwijnen.

  Het fundament is dus nog steeds ondergeschiktheid van het individu aan het algemeen belang maar de ideologie is het vernietigen van het eigene, de eigen cultuur. De positie van de heersers wordt versterkt door zich af te zetten tegen iedereen die het voor de eigen cultuur opneemt en door die als gevaar weg te zetten. In naam van de vrijheid worden mensen die er anders over denken net als in de jaren 30 het zwijgen opgelegd.

  js mill [13] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [17] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [31] reageerde op deze reactie.

 8. Mag toch aannemen dat men niet is vergeten dat nationaal socialisme altijd nog een linkse hobby was van de Duitsers. Slim bekeken om dat achteraf te gooien onder rechts. Daarmee kreeg of gaf het nieuwe linkse denken zichzelf weer volop speelruimte. Ben benieuwd hoeveel nationaal linkse Gutmenschen in Duitsland worden aangepakt zodra ze hun brakke muiltjes open doen en de vuilspuiterij, haat en bedreigingen vrij laten stromen.

  Het scheppen van een multiculturele wereld is niet anders dan accepteren dat de overheid naast je poen afpersen en je mond snoeren, je een schop in de rug nageeft en dat je weet niets meer voor te stellen in je eigen totaal achterlijk geworden land.

  Nederlanders bijv. moeten daarom ook maar stoppen met jammeren, want de Nederlander gaat met toenemende kans in zijn ‘eigen’ land omgebracht, afgemaakt en geslacht worden met medewerking/toedoen van de overheid en politiek. Nederland is een moslimstaat geworden en daar moet men maar in berusten en zal men er aan moeten wennen dat het land failliet en kapot is gemaakt door landverraders die zich veelal voordeden als politici die opkwamen voor de belangen van de eigen bevolking. Sterkste staaltje van landverraad werd wel gepleegd door de extreem linkse partij, de VVD.

  Het gevoel dat je nog ergens recht op zou hebben of aanspraak op zou kunnen maken als bewoner van een (Europees) land is weg, wat er nu nog is zijn de laatste stuiptrekkingen van Nederland. Nederland is wat dat betreft al totaal verkracht en verneukt, en Nederlanders vinden het allemaal nog wel best ok, maar wat mij nog het meest verbaast is dat men heftig reageert zodra er weer iemand verkracht, overvallen, kapot geschoten of vermoord wordt en de identiteit in de meeste gevallen of alleen nog maar richting nieuwe toffe jongens gaat met hun gezegende en compleet heilige religie. Wat verwachten Nederlanders dan, dat volk met een compleet andere normbesef en compleet achterlijke religie (iedere religie) zo braaf en zoetsappig is als het eigen volk??

  Begrijp ook niet zo heel goed waarom er een censuur wet o.i.d. nodig is, want trekt een linkse fascistische overheid zich ook maar werkelijk nog iets aan van de mening van de burger? Die hebben toch compleet schijt aan iedereen en alles, behalve natuurlijk aan arme minderwaardige religieuze verkrachters en moordenaars. Hoe dan ook, de boel is eerst weer gered en opgeschaald door Mario in Frankfurt die duizenden miljarden in de multiculturele, links fascistische failliete boedel heeft laten stromen. De afrekening komt later.

  Mrbleusky [18] reageerde op deze reactie.

 9. @Ratio [11]: Ja, de totale dienstbaarheid en ondergeschiktheid aan het algemene belang is gevaarlijk. En duitsland heeft dat als geen enkel ander land in de regio uitgedragen in de opvoeding van haar bevolking. Desnoods via fascisme of Netzwerkdurchsetzungsgesetz.
  Het bestaan van landen kan op europees nivo voorkomen dat die totale dienstbaar- en ondergeschiktheid vorm kan krijgen. JS Mill schreef daarover toen hij de europese diversiteit aan landen afzette tegen de mono-cultuur in china en het verschil in productie en effectieve macht duidde tussen europese landen en china rond 1850. Het lijkt gunstig dat de andere inzichten dan het ‘brusselse’ inzicht hun werk blijven doen, zie UK, Hongarije, Polen. Hulde aan echte diversiteit.

 10. Op geenstijl ook vandaag een goed artikel over nepnieuws. Betreft helaas niet alleen Duitsland dat voor censuur kiest. Ook Macron in Frankrijk gaf aan dit te willen. Ook Nederland, bij monde van Ollongren, heeft al aangegeven censuurwetgeving te wensen. Wie volgt? Verontrustende ontwikkelingen. Zeker in combinatie met andere vrijheidsbeperkende maatregelen. Bijvoorbeeld de invoering van de permanente noodtoestand in Frankrijk en de sleepwet in Nederland. Wees gewaarschuwd! Iemand bekend met maatregelen aangaande de bestrijding van “nepnieuws” in andere Europese landen of overzee?

  Mrbleusky [20] reageerde op deze reactie.

 11. @Ratio [11]: Na de oorlog heeft men..Men? wie is men? staatspropaganda? Pardon, ik ga weer verder lezen..Je laatste zin is echt smerig vuil. Zeg ik hier even in naam van de vrijheid.

 12. @jhon [14]: Das dom. Dan maak je het zelf niet mee. Het gaat om leven in vrijheid, niet dood in vrijheid. Dood is vrij, je kan de rekeningen niet meer openscheuren.

 13. @Aariksu [15]: Er is geen nieuws, alles is al oud, de aarde is oud en al aardig vergiftigd, permacultuur wordt nieuws genoemd maar is ook al zo oud als onze geschiedenis. Inclusief de paradijselijke!

 14. In 2017 blijkt de wereld (geld) schuld met weer enige biljoenen te zijn gestegen tot een enorm bedrag. De vraag is dan wie zijn die schuldeisers? Die moeten wel heel veel macht hebben en zouden die misschien zelfs de politiek kunnen bepalen. Griezelich.

  Mrbleusky [26] reageerde op deze reactie.

 15. @mork [24]: Ze maken het et spannend met al die valse negatieve waarde, bitcoins verkopen als wiedergutmachungsschnitselll, kom lekker buiten spelen in de lente, waar de waarde groeit om de volgende winter door te komen!

 16. Even Duitsers zijn ook mensen, na de oorlog vaak en lang bij mijn oudste zusje gelogeert, die met een Duitse marine man was getrouwd net voor de oorlog, vrienden gemaakt Horst, Wolfgang, en een lief meisje Heidéde, andere taal, ander land, toch de zelfde kinderen, we speelden zwommen in de rivier de Roer, overal ruiïnes, met een hele specifieke stank, die ik nooit zal vergeten,
  we groeiden uit elkaar, soms nog contact, maar goed, de Franse regering zocht goedkoop kanonnen voer, voor het vreemdelingen legioen, en veegde een groot deel Duitse jongens, van af 16 jaar, toch maar kinderen van nazi’s in het vreemdelingen legioen, mijn beide jeugd vrienden zijn alle twee gevallen in Diem Bien Fou, vietnam, zo maak je een natie af, mijn vriendinnetje is helaas vroeg overleden, jeugd sentiment heet dit, groet !

  Mrbleusky [29] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [35] reageerde op deze reactie.

 17. @peter [25]: Volgens mij Raus-endlich, en het is wel es een keertje tijd ja. Hoop wel dat de goede recepten achterblijven.

 18. @Mrbleusky [18]:

  Haha, das net zoiets als je huis wat door de staat wordt afgenomen of de staat die je op straat schopt en dan vervolgens jezelf wijsmaken dat een mens slechts tussen zijn beide oren woont. Heerlijk zweverig en concessies doen of alles maar tolereren en je erin berusten, tot er alleen gruis van je over is. Het is een manier van leven en denken, maar lijkt me verre van libertarisch.

  Scrutinizer [32] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [33] reageerde op deze reactie.
  Nico [37] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.