zondag, 25 maart 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Hoe kunnen de Afrikaners geholpen worden?

De toekomst voor de Afrikaners ziet er niet erg rooskleurig uit. Vrijwel wekelijks worden er boeren gemarteld en vermoord op hun boerderijen, de ene na de andere universiteit schaft onder politieke druk het Afrikaans af als onderwijstaal, Afrikaners worden door quota gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, en nu wil het Zuid-Afrikaanse parlement ook nog eens grond gaan onteigenen zonder vergoeding. Vele honderdduizenden Afrikaners zijn daarom al geëmigreerd naar andere landen, en nog veel meer overwegen om dit ook te doen. Daarmee dreigen de Afrikaners als volk langzaam uit te sterven. Hoe kan dit voorkomen worden? En wat kunnen Nederlanders en Vlamingen hieraan bijdragen?

De apartheid was een vreselijk systeem, maar sinds de afschaffing daarvan is Zuid-Afrika niet bepaald het multiculturele paradijs geworden waar veel mensen op gehoopt hadden. Het ANC, dat de touwtjes nu al bijna 25 jaar stevig in handen heeft, is enorm corrupt en lijkt nog steeds een grote afkeer te hebben van de Afrikaners. Zo doet de partij vrijwel niks tegen de vele moorden op de boeren. Eén van de grootste oppositiepartijen, de Economic Freedom Fighters (EFF), is nog erger. Deze marxistische partij, onder leiding van voormalig ANC’er Julius Malema, wil het liefst alle blanke Zuid-Afrikanen (ook de Engelstaligen) het land uitjagen.

Veel Afrikaners hadden gehoopt dat alles beter zou worden zodra de Democratic Alliance (DA) de macht zou kunnen overnemen van het ANC. Deze partij is een stuk liberaler dan het ANC, en groeide de afgelopen jaren hard, maar die groei is inmiddels tot stilstand gekomen. De kleine zwarte middenklasse staat weliswaar relatief positief tegenover de DA, maar de grote zwarte onderklasse lijkt nog jarenlang trouw te blijven aan het ANC. De verwachting is dan ook dat laatstgenoemde partij in 2019 weer ruimschoots de nationale verkiezingen zal winnen. Het is daarmee onwaarschijnlijk dat er veel beterschap vanuit de politiek zal komen.

De Afrikaners vormen slechts 6 procent van de totale bevolking. Wat kunnen zij als kleine, kwetsbare minderheid dan wel doen om zichzelf, hun taal en hun cultuur te beschermen? De oplossing ligt in het verkrijgen van zelfbeschikking. Afrikaners moeten accepteren dat zij op het nationale politieke toneel geen rol van betekenis meer spelen, en daarom het heft in eigen handen moeten nemen. Gelukkig doen steeds meer van hen dat ook. Uit opiniepeilingen blijkt dat er brede steun is onder Afrikaners voor het idee van een eigen grondgebied waar zij ongestoord en in vrede kunnen leven. Een klein groepje is al begonnen aan de verwezenlijking hiervan door het opbouwen van Orania.

(c)Orania

Orania is een klein dorpje in de provincie Noord-Kaap, midden in de relatief onvruchtbare en dunbevolkte Karoo-woestijn. Vlak voor het einde van de apartheid werd dit verlaten dorpje opgekocht door Carel Boshoff en enkele kompanen. Deze Afrikaner intellectueel besefte dat de apartheid onhoudbaar en onwenselijk was, maar dat zijn volk het onder een zwart meerderheidsbestuur ook erg lastig zou krijgen. Met Orania wilde hij een volksstaat exclusief voor Afrikaners creëren. Om de taal en cultuur te beschermen, mogen er alleen Afrikaners en sympathisanten die Afrikaans spreken in Orania komen wonen. Aanvankelijk verhuisden er slechts enkele tientallen mensen naar dit dorp. Ruim vijfentwintig jaar bedraagt het inwoneraantal al zo’n 1500. Hoewel het dorp dus flink gegroeid is, blijft het relatief klein.

Een belangrijke reden dat er niet meer Afrikaners naar Orania zijn verhuisd, is de afgelegen ligging. Het dorp ligt honderden kilometers verwijderd van de grote steden, het klimaat is er extreem en de grond relatief onvruchtbaar. Boshoff koos expres voor deze locatie zodat de Oraniërs niet verweten kon worden dat zij waardevolle grond hadden afgepakt van de zwarte bevolking. Maar daar staat tegenover dat het lastig is om er een bloeiende economie op te bouwen. Veel Afrikaners geven aan dat zij er pas naartoe willen of kunnen als er meer werkgelegenheid is en het voorzieningenaanbod uitgebreid wordt. Orania is daarom nu een actieplan gestart om snel uit te groeien tot een stad. Daarvoor is echter wel veel geld nodig.

Het zou om die reden geweldig zijn als er vanuit Nederland en Vlaanderen meer aandacht en steun zou komen voor Orania. Nu kun je je afvragen: waarom zouden wij de Afrikaners steunen in hun strijd voor zelfbehoud? Nou, niet alleen omdat de Afrikaners en hun taal zo verwant zijn aan ons, maar ook omdat de ontwikkeling van Orania een fantastisch experiment is in zelfbeschikking en decentralisatie. Orania is nu nog een soort autonome gemeente binnen Zuid-Afrika, maar nadat het dorp is uitgegroeid tot een stad moet het uiteindelijk een onafhankelijke ministaat worden. Aangezien het bestuur daarvan zeer pro-kapitalistisch is, zou Orania uiteindelijk een soort Singapore of Hongkong kunnen worden van Afrika en daarmee het lichtende voorbeeld voor de rest van het continent.

Hoewel de Zuid-Afrikaanse regering Orania tot nu toe met rust heeft gelaten, moet deze natuurlijk wel toestemming geven voor onafhankelijkheid, en dat zal nog lastig genoeg worden. Diplomatieke druk vanuit Nederland, België en de rest van de westerse wereld zou dan zeker kunnen helpen. Ook daarom is meer steun vanuit deze kant van de wereld zeer welkom. Maar eerst moet Orania groter worden en uitgroeien tot een bloeiende stad. Alle beetjes helpen, zoals een donatie of daar een paar dagen doorbrengen tijdens een rondreis in Zuid-Afrika. De vorige en eerste keer dat ik in Zuid-Afrika was, in 2017, heb ik het dorp niet bezocht, maar nu ik mij meer verdiept heb in Orania zal ik dat bij mijn volgende rondreis in het land zeker doen. Hopelijk zullen er velen volgen.

Gale Boetticher

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Cultuur
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Ratio schreef op : 1
  Ratio

  In 2013 kwamen twee man van Orania spreken tijdens de maandelijkse meeting van de LP. Ze hielden een interessant verhaal. Alhier de uitnodiging die ik voor deze avond schreef: www.vrijspreker.nl

 2. Scrutinizer schreef op : 2

  Het is m.i. naief te veronderstellen dat de regering dit dorp met rust zal laten, immers JUIST ALS ze succesvol zijn, zou daaruit blijken dat het ligt aan het economisch systeem of aan de superieure kennis en know how van de blanken die zelfs op relatief lage kwaliteit land een succesvolle economie weten te bouwen. daarmee zou heel het verhaal van “de blanke rijkdom komt door hun roof van goed land en de uitbuiting van de zwarte, DUS mogen we dit weer van hen afpakken” onderuit gehaald worden en daarmee ook de legitimiteit van de regering en haar eerdere acties. Kortom: ze zullen er alles aan doen om dit te dwarsbomen. Hetzij door gewoon geen uitzondering te maken voor Oranja en ook daar de blanke te onteigenen hetzij door allerlei barrieres op te werpen zoals de infrastructuur naar die afgelegen plek te verwaarlozen of zelfs te saboteren en uiteraard geen toestemming te geven voor een locale luchthaven etc. M.a.w. het zal worden afgesloten van de buitenwereld en van de mogelijkheid tot export. Ook zal import van benodigde kapitaalgoederen gedwarsboomd worden of super duur gemaakt door allerhande heffingen etc.
  Nou goed: de details kan ik niet vorspellen maar ik ben zeker dat men er alles aan zal doen om dit project te laten falen. Desnoods valse beschuldigingen van racisme of dat ze gefinancierd worden door dubieuze buitenlandse organisaties wat dan isolatie/boycot rechtvaardigt etc. Linksom of rechtsom: dit wordt nooit een HK of Sg.

 3. Easymoney schreef op : 3

  De afrikaner kunnen beter emigreren, naar bijvoorbeeld Amerika of Australië. Zuid-Afrika is een kansloos gebied. Mochten Orania succesvol worden, zullen zij door de overheid onder druk worden gezet. Tenslotte, rijkdom creëert bij veel mensen jaloezie en afgunst. De voedingsbodem van de overheid in ZA om het dorp te belasten ten bate van de rest.
  Het Afrikaner volk verdwijnt, ik zou zeggen, who cares, red jullie zelf en jullie gezinnen, dat lijkt mij een stuk belangrijker dan de collectiviteitsgedachte van volk en grenzen. Dit is een controle middel om de mens binnen een gebied te houden en te melken.

 4. Aariksu schreef op : 4

  Dan heb je als corrupte zwarte regering toch meer aan de blanken als bliksemafleider en zondebok mocht de zwarte arme meerderheid het wel erg lang vinden duren voordat het beter wordt. En ja, een succesvol Orania zou het falen van 25 jaar ANC nog eens extra zichtbaar maken.
  Van de Europese regeringen moet ook geen steun voor een Orania verwacht worden. Ze zullen veel te bang zijn beschuldigd te worden van steun aan een blanke racistische staat.
  Daarnaast is het maar de vraag of de meer dan 5 mijoen blanke Zuid-Afrikanen allemaal in een ministaat als Orania zouden willen wonen. Het leven in een metropool is niet ieders droom en evenmin betaalbaar. Het is bovendien eigenlijk belachelijk dat miljoenen mensen zouden moeten verhuizen omwille van zwart racisme en alles van de grond af moeten opbouwen. Voortbouwen op hetgeen al staat in ieders woonplaats lijkt me logischer. Europese regeringen zouden m.i. meer druk moeten leggen op de Zuid-Afrikaanse regering onmiddellijk ieders rechten te respecteren! Ik zie het echter op het moment somber in voor de blanke minderheid in Zuid Afrika. De eerbiediging van ieders rechten zie ik niet gebeuren.
  De Afrikaners zullen waarschijnlijk elders op de wereld een gastvrij thuis moeten vinden. In verenigingen zullen ze daar moeten proberen, indien gewenst, hun taal en cultuur levend te houden. Zolang het vermoorden van blanken plus de discriminatie doorgaat zal de emigratie wel aanhouden. Landroof zal dat proces versnellen. Het redden van jezelf en je gezin is inderdaad het belangrijkste! Zuid-Afrika zinkt waarschijnlijk verder weg in de corruptie, misdaad, economische malaise en misschien hongersnood. In 1994 reikten de blanken de zwarten de hand. Gelijkwaardigheid, gelijke kansen voor iedereen, en terecht. Helaas, dat is inmiddels verleden tijd.

 5. ratio schreef op : 5

  Eens met voorgaande reageerders. Niemand kan iets bijdragen want het zijn de foute slachtoffers. De erfenis van de blanke man is voor de progressieven in de wereld datgene wat met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Blanke bevolking in zuid Afrika staat voor alles wat ze haten, en ze zullen het waarschijnlijk juist terecht vinden dat blanken nu eens in Afrika een hoge prijs betalen. En worden vervolgd of afgemaakt.

  Ik heb nog ergens een boekje dat beschreef dat een thuisland het economisch best goed deed, weet niet meer welke. De leider van dat thuisland ging niet op subsidie jagen bij westerse overheden maar haalde internationale bedrijven naar zijn thuisland. Ook dat is de nek omgedraaid. Ik weet niet hoe betrouwbaar die info is, heb het slechts uit 1 bron.

 6. Peter de Jong schreef op : 6

  Jordan Peterson on South-Africa:
  www.youtube.com

  =======================================

  “In the Sovjet-Union they said: ‘You know those succesful farmers up the street, the ones you’ve always been jealous about, they are actually pigs and demons stealing from you. So why don’t you come out and form a mob and take everything they’ve got’. The consequence of that was that a few years later 6 million people starved to death in the Ukraine.”

  Jordan Peterson on the Pareto law of nature:
  www.youtube.com

  Peter de Jong [6] reageerde op deze reactie.

 7. jhon schreef op : 7

  Democratie is evolutie 100 jaar geleden was europa ook in deze fase ! komt goed.