Altijd als je in de boekhandel een boek over het kapitalisme zag liggen, dan was dit zeer negatief. Maar vanaf nu niet meer. Met Kapitalisme? Ja graag! komt er eindelijk een boek op de Nederlandse markt dat op korte maar krachtige wijze de vrije markt verdedigt.

Ik heb dit boek geschreven omdat het kapitalisme een veel positiever imago verdient. Allereerst leg ik erin uit wat nou precies het kapitalisme is en hoe het werkt, want daar zijn veel misverstanden over, en daarna ontkracht ik tien veelvoorkomende mythes over dit economische systeem.

Kapitalisme? Ja graag! is het ideale boek om cadeau te geven aan familieleden of vrienden die niets van de vrije markt moeten hebben. Het is echter ook zeer interessant om zelf te lezen. Met de vele argumenten die je in dit boek vindt, sta je sterker in politieke discussies en vergroot je je kennis.

Voor slechts €12,95 is Kapitalisme? Ja graag! nu overal te koop. Wie het bij Bol.com, Ako.nl of de vele andere online boekhandels bestelt, heeft het morgen al in huis. Mochten ze het in de lokale boekhandel niet op voorraad hebben, dan kan het winkelpersoneel een order voor je plaatsen.

Kapitalisme? Ja graag! – 10 mythes over de vrije markt ontkracht. Auteur: Gale Boetticher. Uitgeverij Aspekt, Soesterberg. 112 pagina’s. ISBN-nummer: 9789463384278

Cover en inhoudsopgave:

8 REACTIES

 1. Kapitalisme heeft door de eindeloze negatieve aandacht een betekenis gekregen waar het niet meer van af komt. Terecht of onterecht, is een andere vraag. Ik ben voor re-framing, re-branding, re-positioning en andere paarsebroekentaal voor iets anders. Kapitalisme heeft een nieuwe frisse, leuke, speelse, knuffelbare, stoute en sexy naam nodig. De oude is kapot.

  P.S. De complimenten voor je productiviteit met het schrijven van dit soort dingen. Het is vechten tegen de bierkaai…

 2. Geweldig boek! Helder en compact. Je leest het in een paar uur uit, dus ook prima geschikt voor onze ADHD jeugd.

  Alle belangrijke onderwerpen komen aan de orde. Ook kapitalistisch milieubeheer, de invloed van centrale banken op het veroorzaken van economische crises en hoe rampzalig het minimumloon feitelijk is.

  Zelfs de ellende rond de woningmarkt in NL komt aan de orde. In een vrije markt zou de woningnood met de jarenlange wachtlijsten allang zijn opgelost en zou er voor iedereen een betaalbare woning in ons land zijn.

  Als onderdeel van de bespreking van monopolies miste ik nog de vermelding van kartels, dus clubjes van corporatistische ondernemers die dmv onderlinge prijsafspraken de markt verdelen.

  In een vrije markt zou een kartel niet lang standhouden. Immers, het hogere prijsniveau maakt het marktsegment aantrekkelijk voor nieuwe toetreders. Die hoeven maar iets onder het prijsniveau van het kartel te gaan zitten en ze trekken de hele markt naar zich toe. Bij het kartel is het dan ieder voor zich om nog voldoende marktaandeel en marge te kunnen behouden. Het kartel valt dan uiteen. Een overheidsinterventie, ook bij fusies, is dus nergens voor nodig.

  ======================

  A socialist, a capitalist and a communist agreed to meet.
  The socialist was late. “Excuse me for being late, I was standing in a queue for sausages.”
  “And what is a queue?” the capitalist asked.
  “And what is a sausage?” the communist asked

 3. Komt er ook een versie in PDF of ePub/Kindle formaat? Ik heb het zelf liever digitaal.

Comments are closed.