Tabe Bergman en Eric van de Beek schreven het boek Nepnieuwsexplosie, desinformatie in de Nederlandse media. Aan de hand van 10 artikelen wordt de rol van de pers uit de doeken gedaan door – zeldzame – kritische journalisten en academici.

Eerder berichten wij hier al over het NOS zwartboek van Arnold Karskens die in het boek ook een bijdrage levert. De media brengt in toenemende mate zeer gekleurd nieuws waarbij weglaten, selectief berichten en ridiculiseren aan de orde van de dag is.

Hierdoor ontstaat een vervormd beeld van de werkelijkheid waarin journalisten de spreekbuis zijn van de elite en machthebbers in de politiek en corporate bedrijfsleven. Opmerkelijk is dat de media stug doorgaat met deze aanpak terwijl een groeiend deel van hun klandizie zich daarvan bewust wordt en de propaganda mijdt.

In deze tijd waarin iedereen met een laptop of smartphone zich van alle kanten kan informeren over een kwestie is het eenrichtingsverkeer van de Nederlandse media een belediging voor iedereen met gezond verstand en een garantie voor het vastlopen van dit (verdien-)model.

Nepnieuwsexplosie is te bestellen via uitgeverij de Blauwe Tijger.

 

 

9 REACTIES

 1. Massamedia: welke kanten kunnen we op?

  Het begint nu steeds meer mensen op te vallen. Het artikel geeft terecht aan dat het internet daar een bijdrage aan heeft geleverd. Toch speelt het probleem al zo lang als de massamedia bestaan. Het heeft te maken met de onbalans tussen de mogelijkheid om via de massamedia voor bepaalde maatschappelijke partijen grote voordelen te behalen enerzijds en de geringe inspanning die nodig is om een massamedia product te maken die dat kan bewerkstelligen. Anders gezegd. De mensen belazeren kost weinig en de revenuen zijn groot.

  De behoefte aan een meer professionele maatschappelijke informatievoorziening is toegenomen. Ook door de stagnatie van de welvaart in het westen. Er is een akelig gevoel ontstaan dat het zwakke functioneren van de bedrijfstak massamedia weleens een grote rol daarbij speelt. In principe zijn er twee richtingen voor oplossingen.

  De ene richting is het verkleinen van de voordelen te behalen via manipulatie van de massamedia. Dat is de weg van meer informatie aanbieders en meer invloed van de afnemers van de informatie.

  De andere richting is het vergroten van de kwaliteit van berichtgeving. Dat is de weg van het belonen van onderzoekswerk en relevante feitelijke berichtgeving aan de ene kant en het afknijpen van beloningen voor partijdige, misleidende en ondermaatse verhalen aan de ander kant.

 2. Lijkt mij een geval van nepnieuws. Nep nieuws bestaat al heel lang. Bovendien speelt het referentiekader van de ontvanger van het nieuws een belangrijke rol bij de interpretatie van nieuws. Media zouden nieuws feitelijk en in chronologische vorm moeten aanbieden. Maar ja welke feiten kies je dan.

  anp rebel [4] reageerde op deze reactie.

 3. staatsmedia heeft juist een zeer robuust verdienmodel, ze persen hun inkomsten met geweld af via de fiscus.

 4. @anp rebel [4]: Goede vraag. Ligt vermoedelijk aan mijn rol van dat moment. En hangt af van hetgeen ik beschouw als mijn wereldbeeld. Vb. Als er een auto ongeluk plaats heeft gevonden zou ik als arts andere feiten relevant vinden dan als jurist of schade expert of autohersteller. Maae ik zou in wat voor hoedanigheid voor mobiliteit zijn en blijven ondanks het ongeluk.

  anp rebel [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Bertuz [6]:

  Bedankt voor je reactie.

  Je geeft aan dat behoefte aan informatie afhangt van de specifieke kennis achtergrond. Dat is zeker zo. Als we het hebben over de massamedia wordt impliciet bedoeld dat het gaat om informatie die voor een groot publiek mogelijk interessant kan zijn, minder voor een specifieke beroepsgroep bijvoorbeeld. Dat grote publiek is bijvoorbeeld belastingbetaler of consument. De vraag is dan hoe we die informatie via de massamedia bij die doelgroepen kunnen krijgen. En welke informatie is dat waar behoefte aan is. Welke feiten zou jij willen vernemen als belastingbetaler en consument?

 6. Ohm namo narai !

  Echt of nep gedonder ?
  Aanslagen uit en met noodweer .
  De ene dag een paar uurtjes later en de andere een paar uurtjes vroeger , maar al met al toch goed op schema !
  Donders gebliksem en bliksems gedonder op de dag van st. walpurgisnacht deel 2 ..
  Na de ongepaste viering van st. walspurgisnacht in de nacht van 21 op 22 april nu ook op 30 april [de officiële datum] bliksems gedonder en donders gebliksem geconstateerd !!

  Als een geschenk uit de Hemel !

  Bedankt en de Groeten !
  Sri sri Magnitude
  AardbevingsGroninger
  Donder en bliksempredikant

Comments are closed.