Dat Trump/VS een knuppel in het hoenderhok van de handels-tarieven gooit is op zich niet verkeerd: hoe minder belemmeringen, hoe beter. Hoe minder overheidsinvloed, meer handel en des te  meer onderling begrip en naar elkaar toegroeien. Maar er is meer aan de hand.

De VS is niet alleen op tig plaatsen oorlog en militaire bases aan het voeren, zij voert ook nog (handels) oorlog op andere fronten: een ervan is het afsnijden van landen en bedrijven van het financiële systeem. Onlangs werd het bedrijf Rusal, nota bene van de Hong Kong beurs verwijderd, op voorspraak van Washington. Laat dat even inzinken: de VS oefent invloed uit op de beurs van Hong Kong, voor de notering van een Russisch bedrijf.

Dit past ook in de politiegedachte dat de VS het Zwitsers, bankgeheim doorbrak.

Hoe zo democratische controle? Wanneer de VS overheid kan ingrijpen in Hong Kong en Zwitserland? Wat is dan nog de waarde van de democratie in die twee landen?

Geen wonder dat Rusland en China bezig zijn zich steeds minder afhankelijk van de dollar te maken. Rusland heeft al bijna alle US staatsobligaties verkocht en China is ook bezig die te verminderen. Olie en andere contracten beginnen nu in Yuans verhandeld te worden.

Wanneer daarbij een foutje gemaakt wordt, aan de US dollar kant of met de twitters van Trump, gaan we van kwaad tot erger.

11 REACTIES

 1. Ik vind de woordkeuse van handelsoorlog, verkeerd het is een productieoorlog, de industrien moeten draaien, winst of geen winst, zelfs verlies doet er niets toe, het gaat er om geen werkelozen, dus afzet en het verdringen van, landen met bodemschatten zijn de winnaar, kunnen chanteren, maar hoe dan ook, aan alles komt een einde, soms tijdelijk soms voor altijd !, en dan volgt onherroepelijk oorlog, the USA is er zo één, de laatste 50 jaar voortdurend oorlog gevoerd, zo draaid zijn industrie op oorlog, maar het wordt moeilijker, dus het het gaat over in stelen, bijvoorbeeld de Opium van Afganistan !

 2. bijna goed.
  De ‘zgn’ handelsoorlog is om te verbloemen
  dat China alle schuld van de VS heeft .

  lees ; alsof de VS nog iets te zeggen heeft .

  ze hebben expres china machtig gemaakt
  door US schuld op te kopen —

  nu is t wachten op het moment dat ‘ze’ het westen laten omvallen.

  goed begrijpen.
  – t is met opzet .

 3. @loNe [4]: Nou ’t is toch prachtig dat je dit uitlegt, en ik dank je hier voor, alles wat onze situatie duidelijker maakt hoe (Cynisch) ook is mee genomen !

 4. De Nieuwe Wereld meent de dienst te mogen uitmaken over de Oude Wereld. Hoewel ze het hen gegeven voorbeeld volgen, wordt er daardoor ellende op ellende gestapeld.

  De Oude Wereld gaf het voorbeeld van onderwerpingsoorlogen, de Nieuwe Wereld maakt er handelsoorlogen van. Die ook in het teken van onderwerping staan. Escaleren in plaats van de-escaleren.

  Als ik de president van China goed begrepen heb is China uit op de-escaleren. Hoewel het huidige China nog teveel besmet is met denkwijzen uit de Oude en Nieuwe Wereld. Toch kan dat nog goed komen, wanneer China diep in het eigen verleden gaat graven. Heb ik ook gedaan, op afstand. En als ik dat kan, kunnen zij het ook. Beslist. Iedereen trouwens.

 5. @mario [7]: China is een ruim begrip. Diverse denkwijzen en gedrag wat daaruit voortkomt. Generaliserende vooroordelen zijn kennelijk goed verkoopbaar. Ze worden als zoete koek geslikt.

 6. Dat op uitzonderlijke grote voet leven van de Amerikanen wordt nu de Europeanen en Chinezen in feite bestraft door eigen toe
  doen van VS?
  US moeten hun nogal oversized formaat van leven noodzakelijk inkorten?

 7. Rusland heeft afgelopen weken in het openbaar en uitbundig zijn nieuwe superwapens getest.
  Niemand heeft een analoog en een antwoord op.
  Rusland heeft 2 torpedo`s operationeel met een kernkop van 150 kiloton bedoeld om zowel aan de oost als westkust een tsunami te veroorzaken resultaat na drie maanden staat Noord Amerika en Canada onderwater.
  Rusland heeft afgelopen weken een IBM getest 7 maal met nucleaire aandrijving snelheid ca 20 mach.
  Rusland zet op donderdag jl de vlag op de Golan hoogte.
  Diverse politici zoals mevr Merkel zijn al dagen van de aardbol verdwenen.
  Nu is mijn vermoeden dat waarschijnlijk de VS zijn hok word ingejaagd goedschiks dan wel kwaadschiks
  Dan is het uit met de pret van 75 jaar oorlogvoeren met ca. 1 miljard doden.
  Elke grootmacht heeft een maximum houdbaarheid dus ook VS.

 8. Rusal, wat geschreven staat is onzin.
  VS neocons hadden een plan uitgebroed waarbij Rusal in hun handen kwam.
  helaas geen deze vlieger niet op omdat in Rusland bij elk bedrijf nog het gouden aandeel van de staat bestaat.
  Er zijn wel veel problemen bij onderdelen van Rusal in het buitenland.

Comments are closed.