Bij alle overheidsorganen is er sprake van verspilling, ondoelmatig inzetten van middelen en een gebrek aan verantwoording. Zo ook met de krachtigste krijgsmacht ter wereld, het Amerikaanse leger. Het Pentagon maakt standaard aan het eind van het jaar het budget op aan allerhande ridicule zaken om te voorkomen dat er volgend jaar minder te besteden is.

Zo spendeerde de Amerikaanse luchtmacht $ 300.000 in de laatste jaren aan koffiebekers. Niet zomaar bekers maar ze kunnen aan een vliegtuigdashboard geklemd worden en ze houden de koffie én de soep warm. Omgerekend komt zo’n beker uit op $ 1.200. Van dat soort winstmarges kan een Blokker alleen maar dromen.

Het VS leger draait er zo’n $ 716 miljard per jaar doorheen. Dat is 4x China’s en 10x Rusland’s militaire budget. En ondanks dat suggereert een nieuw rapport dat de VS een oorlog met China en Rusland kan verliezen:

The picture of the national security landscape that the 12-person commission sketched is a bleak one, in which an American military that has enjoyed undisputed dominance for decades is failing to receive the resources, innovation and prioritization its leaders need to outmuscle China and Russia in a race for military might reminiscent of the Cold War…

“The U.S. military could suffer unacceptably high casualties and loss of major capital assets in its next conflict. It might struggle to win, or perhaps lose, a war against China or Russia,” the report said. “The United States is particularly at risk of being overwhelmed should its military be forced to fight on two or more fronts simultaneously.”

Weinig verrassend is de aanbeveling om het budget flink te verhogen. De commissie denkt blijkbaar dat meer – belasting- geld de oplossing is voor het probleem. Volgens David Vine geeft de VS minimaal $ 156 miljard per jaar uit aan haar 800 buitenlandse basissen ter wereld.

Maar checkt iemand of deze basissen nog nut hebben ? De VS heeft honderden plekken in Duitsland, Japan en Zuid-Korea en daarmee meer dan ieder ander rijk in de geschiedenis. Deze operatie neemt meer dan een vijfde van het militaire budget in beslag en de vraag is of ze een valide defensieve missie hebben.

Dan is er nog tenminste $ 6,5 biljoen aan Pentagon uitgaven die niet verantwoord kunnen worden. Er zijn geen bonnen van en men weet niet waar het aan besteed wordt. En dit betreft niet het budgetdeel voor de zogenaamde geheime operaties (black-ops).

Onder de budgetzaken die wel gecheckt kunnen worden zijn er duizelingwekkende prijskaartjes als $ 720 miljoen voor te laat geretourneerde scheepscontainers en een $ 5 miljard aan onnodige reserve onderdelen. Maar zelfs het materiaal dat wel gebruikt wordt is enorm duur:

De bestellingen voor de F-22 Raptor gingen 70 % terug maar de totale inkoopkosten verminderden slechts 14 %. De unitkosten verdrievoudigden, van $ 139 miljoen naar $ 412 miljoen per vliegtuig.

Het totale plaatje van het Amerikaanse leger is dat van een gigantische incompetentie. Het is een grote onverklaarbare bureaucratie. Het heeft geen prikkels om minder geld te besteden maar ontelbare prikkels van leveranciers en lobbyisten om steeds meer uit te geven.

In de allereerste audit van het Pentagon is de overheidsinstantie jammerlijk mislukt. Meer geld naar deze problemenmachine sturen is gekkenwerk. Een verhoging van het budget trekt alleen maar meer oplichters aan. Want wanneer je deze hoeveelheden geld te verdelen hebt en niemand wat controleert dan krijg je corruptie op industriële schaal.

De grootste slachtoffers van dit falen zijn de Amerikaanse belastingbetalers. Zij draaien op voor dit circus van onvermogen en moeten geld ophoesten dat anders veel beter besteed zou worden aan bedrijfsinvesteringen, gezondheidszorg, onderwijs of pensioenen bijvoorbeeld.

Bron: Daily Bell

3 REACTIES

 1. Ik ben bang dat zowel bij politie als leger in Nederland ook veel versplid wordt. Herinner mij nog de dertig uniformen van Prins Bernhard; het is mij niet bekend hoeveel de koning er heeft. Pieter was er ook dol op; kwam zelfs in uniform op zijn werk bij de KLM, waar hij in een kamer gezet was om oude dossiers door te bladeren.

 2. Klinkt inderdaad als verspilling. Misschien ingegeven door het idee de spil te zijn waarom alles draait? Misschien dat het middel tot doel is verworden?

  Geen idee of iemand de TV-serie Designated Survivor heeft gekeken. Opvallend daarin was de tafel voor crisis-overleg, in de vorm van een doodskist met 5 hoeken. Doet denken aan oude vormenleer, want die vorm lijkt op de binnenkant van een pentagram. Daarvan wordt beweerd binnen een sociale orde kwaad mag blijven voortbestaan. Kennelijk om iedereen te forceren om partij te kiezen, in één van de punten van dat pentagram. Vormenleer om sociale stratificatie in beeld te brengen…

  De VS staan erom bekend te destabiliseren, zodat geopolitiek bedreven kan worden. Afrika is goed genoeg voor grondstoffen, Midden-Amerika voor bananenrepublieken, het Midden-Oosten voor olie, etc. De maakbare wereld, de maakbare mens. Helaas wordt het er met de huidige wereldorde allemaal niet (geestelijk, intellectueel, sociaal) gezonder op, integendeel.

 3. Die bases in Korea, Japan en Duitsland. Ooit las ik dat het sluiten
  ervan en het terughalen van personeel en inventaris duurder is
  dan ze daar te laten, omdat deze landen zelf de grootste geldelijke
  bijdrage leveren. Heb er overigens geen cijfers over gezien.
  In verband echter met nu door de VS/NATO gewenste oorlog
  tegen China en Rusland, een gespannen toestand welke nu steeds
  sneller realiteit lijkt te worden, zullen ze eerder worden uitgebreid
  dan gesloten.

Comments are closed.