Na de vermeende schietpartij in Christchurch – Nieuw Zeeland haastte de overheid zich om de wapenwet drastisch in te perken en vervolgens de politie opdracht te geven om wapenbezitters te bezoeken. Bij één van die ontwapeningsvisitages is er inmiddels al een dode gevallen.

Ook social media wordt in New Zealot driftig in de gaten gehouden. Vlak na de schietpartij censureerde Google hun zoekresultaten en paste Youtube (ook eigendom Google) aan om mensen te weerhouden om de Christchurch gebeurtenis nader te onderzoeken. De Doom / World of Warcraft achtige video van de schutter – waarbij geen druppel bloed vloeit en ‘kogels’ witte muren niet deren – werd snel tot verboden bezit verklaard.

Met al dat tromgeroffel en de doortastende aanpak van de Nieuw Zeelandse overheid is het goed om eens te kijken hoe doeltreffend en succesvol zij in het verleden is geweest bij het confisqueren van wapens voor het criminele circuit.

Na de laatste grote wetswijziging over wapens in 2007 raakte de politie 25.000 schutters kwijt. Verdwenen uit hun systeem omdat het een ‘op maat gemaakt project’ was dat later formeel herroepen werd zonder opvolging.  Tijdens de laatste parlementaire enquete over het gebruik van wapens door criminelen kwam er aan het licht dat 29 bekende bendeleden een geldige wapenvergunning hadden.

Diezelfde instelling moet nu alle wapens gaan registreren. Het laatste registratiesysteem werd afgedankt omdat er slechts een nauwkeurigheidspercentage van 66 (!) % werd behaald. Desalniettemin zijn de ambities nog hoger: ook alle munitie moet vastgelegd worden !

Vijf jaar geleden was Peter Edwards in staat om binnen anderhalf jaar verschillende wapens te kopen. Hij paste die aan en verkocht ze verder aan bendes. Edwards had 53 zware veroordelingen in Australië op zijn naam staan. Maar de politie in Nieuw-Zeeland gaf hem gewoon een wapenvergunning omdat ze zijn gegevens niet checkten bij het buurland.  De officiële lezing van de politie is dat zoiets niet meer voorkomt. Na enig aandringen meldt de politie dat het nu allemaal nog precies zo verloopt. Want ze zijn nog bezig ‘om beleid te ontwikkelen’.

Er zal veel mediageweld en politieke propaganda volgen over het succesvolle wapenbeleid van Nieuw Zeeland en er zullen onschuldige slachtoffers uit het nieuws worden gehouden. Onder de streep groeit en bloeit de bureaucratie onverstoorbaar verder en zal het leven van de Nieuw-Zeelandse bevolking er niet veiliger op worden.

Bron: NZ Herald

2 REACTIES

  1. Criminelen houden zich niet aan de wet. Eerlijke mensen houden zich wél aan de wet. Criminelen kunnen wapens hebben. Eerlijke mensen niet uit angst voor een strafblad. Eerlijke mensen worden dus door de wapenwet benadeeld, omdat zij zich niet kunnen verdedigen tegen criminelen.

    Je ziet keer op keer na een incident met wapens de reflex om wapenbezit verder in te perken danwel te verbieden, maar niemand behalve criminelen hebben daar dus baat bij. En zo zie je dat eerlijke mensen als makke lammetjes weerloos worden afgeslacht. Gooi die wapenwet open. Laat iedereen die dat wil wapens kopen. De wereld zal er een stuk veiliger op worden.

    X [2] reageerde op deze reactie.

  2. @Floris van den Berg [1]: Net zoals drugsbaronnen zullen stemmen op partijen die drugsbezit en/of -productie verbieden, zullen criminelen stemmen op partijen die wapenbezit verbieden. Simpelweg omdat dat beleid hen in de kaart speelt.

Comments are closed.