Nederland hoort nu bij de Coronaclub. Een vreemde bezoeker komt naar ons land, maar moeten we ons nu zorgen maken? Preppers zoals ik zijn mensen die daarover willen nadenken. Hieronder mijn bespiegelingen over de Corona-uitbraak. Het was een confrontatie met de medische wereld, maar nog meer met mijzelf.

Preppers willen zich voorbereiden op calamiteiten. Vroeger was dat de wintervoorraad in de kelder. Oma had tegen ieder kwaaltje wel een kruid paraat en het jachtgeweer van pa hing aan de muur. Nu ligt de voorraad in de supermarkt, bellen we de huisarts en hebben de juffen ons het vechten afgeleerd. Een goede prepper is een generalist; je hebt over alles een beetje nagedacht. Eten, drinken, medische verzorging, verwarming van je huis en droge voeten. Maar meestal vallen preppers in de valkuil helemaal los te gaan op één onderwerp. En bij mij is dat in ieder geval niet iets in de medische hoek. Mondkapjes, witte pakken en gasmaskers riepen bij mij vooral Mad-Max- en loopgravenscenario’s op.

En toen kwam de Coronauitbraak. Lang dacht ik dat China ver weg lag, en de SARS-uitbraak  uiteindelijk ook wel meeviel. Pas toen Geenstijl er regelmatig over berichtte en het aantal views van Coronaupdates op ZeroHedge de 100K aantikten werd mijn interesse gewekt. Plots kreeg ik het op de heupen en ging zoeken naar mondkapjes. Die waren natuurlijk al weken nergens te krijgen. Een harde les. Moest uitgerekend ik, “Prepper-oni”, als een schaap aansluiten achteraan in de rij? Ik, die er altijd prat op ging dat ik was voorbereid? Het Coronavirus raakte mij op een plek die ik niet had verwacht: mijn ego.

Wat gebeurt er met je als je geconfronteerd wordt met een manco in je eigen kunnen en handelen? Dan ga je zoeken naar bewijzen dat het allemaal best wel meevalt. Ook ik zocht naar deze aflaat en ging buurten op de site van het RIVM. Een verdachte bron, want overheid, maar ik besloot mij in te lezen op de afdeling bedoeld voor “professionals”. Die lieten zich vast niet zo snel in slaap sussen met “het komt wel goed”-verhalen was mijn gedachte. En inderdaad vond ik daar praktische informatie als het dragen van mondkapjes (type FFP2, het middelste veiligheidsniveau) en vooral goed je handen te wassen en het vermijden van aanraken van mond en ogen.

Dit verhaal werd ondersteund door het meisje in plaatselijke apotheek, die na mijn vraag naar mondkapjes meewarig lachte en vervolgens geduldig deze zogenaamde respiratoire hygiene herhaalde. Ik toog naar de Kruidvat waar – oh wonder! – de zeeppompjes met bacteriedodend Dettol net in de aanbieding waren en keerde met gerust gemoed en volle tas huiswaarts. Toch ook maar even wat mondkapjes besteld op het web. Ik dacht de grootste wachtrij te omzeilen door – met een slapende kvk-inschrijving op mijn huisadres – te bestellen bij een medische groothandel. Die vlieger ging niet op: pas tegen de zomer mocht ik mijn kapjes verwachten. Bol.com verkoopt ze nog wel, maar ik weiger 30 euro te betalen voor een kapje van 30 cent. Trage beslissers zoals ik worden door de vrije markt genadeloos afgestraft, en zo hoort het ook.

Het geluk was echter met mij. Het gewone leven gaat door en ik had een boodschap bij de houthandel in de wijk. Bij de kassa lagen nog precies twee mondkapjes, onder een dikke laag houtstof. De oude baas van deze houtzagerij stond in slobbertrui achter de toonbank. Zijn klanten hebben deze kapjes al die weken gewoon laten liggen.

Een virus is ontzettend klein. Het is een onzichtbaar gevaar waar eigenlijk niet veel tegen te doen is. Je kelder volstoppen met preps kan een gevoel van schijnveiligheid geven. Want mondkapjes hebben is één ding, effectief gebruiken vereist een uitgebreid protocol. Het zijn bovendien wegwerpartikelen en hebben al na enkele uren een verminderende werking. Wat te doen? Te weken leggen in een bleekwateroplossing?  Twee minuten in de magnetron? Betere tips graag in de comments!

Hoe gevaarlijk is nou dit Coronavirus? Het schaart zich in de groep waar ook de doodnormale griep toe behoort. Wikipedia, een al iets neutralere bron meld dat slechts 2 à 3 procent van de geïnfecteerden aan de ziekte overlijdt. China meldt dat de populatie overledenen voor het overgrote deel bestaat uit 60-plussers, mensen met al een verzwakte weerstand. Deze getallen hebben mij weer wat met de voeten op de grond gezet. Misschien valt het toch nog mee.

China zet hele steden op slot om verdere uitbraak te voorkomen. Feitelijk worden de inwoners in zo’n gebied afgeschreven. Een sterfhuisconstructie. Water, gas en elektra worden nog wel geleverd, en er zullen vast nog wel vrachtwagens met noedels en miso-soep naar binnen rijden. Anders klimmen de bewoners na drie dagen al over het hek. Maar de mensen kunnen niet naar hun werk. Fabrieken staan stil. De productie in het land gaat achteruit. En bij schaarste heeft leveren aan bewoners van een sterfhuis geen prioriteit.

Zit je in quarantainegebied dan is binnenblijven het devies. En interen op eigen voorraad. Koop vooraf voor drie maanden blikvoer, WC-papier en drinkwater in. Haal een stukje supermarkt in huis; neem steeds het oudste artikel en je voorraad is altijd vers. Maar de buurman doet dit alles waarschijnlijk niet. En als zijn koelkast leeg is en de kinderen genoeg honger hebben, gaat pa vanzelf op rooftocht. Beschaving is drie warme maaltijden verwijderd van anarchie. En hoe zorg je dat hij niet jouw voorraadje komt ophalen? Door niet op te vallen: gordijnen dicht, blikvoer uit de vensterbank en stok achter de deur. Een houtkachel is goud waard, maar een kringeltje rook valt wel op. Trui aan, gitaar en ganzenbord van zolder.

Voor mij was de Coronauitbraak een gevalletje “When you lose, don’t lose the lesson”. Zodra de storm over is ga ik rustig op zoek naar een goed gezichtsmasker met reservefilters. Loop de voorraden nog een keer na en geniet extra bewust van vrienden en famillie. Want ondanks alle voorzorgsmaatregelen kun je soms domme pech hebben en afscheid moeten nemen van een dierbare, of zij van jou. En dan hoop je dat er teruggekeken kan worden op een rijk en zinvol leven, samen met je dierbaren.

Prepperoni

15 REACTIES

 1. Prepperoni, dank voor je artikel.

  Het is mogelijk dat in Nederland je wijk of je dorp een aantal weken wordt afgesloten van de buitenwereld. Dat was voor mij een eye opener. Ik ga er vanuit dat de nutsvoorzieningen blijven functioneren bij een lokale quarantaine zoals in Noord Italie. Als dat immers niet het geval is, dan zullen mensen de quarantaine zone gaan verlaten, dus zolang het lokaal is, kan je hopen op nutsvoorzieningen. En heb mijn vriezer en voorraadkast gevuld. Ben dus geen echte prepper. Ik ben wel in zekere zin een “stealth” prepper. Ik ben naar 4 supermarkten gegaan en heb daar een paar keer in iedere supermarkt enkele pakken rijst of macaroni gekocht. En wat andere zaken. En heb de auto ook in “stealth mode” uitgeladen. Een tas per keer. Genoeg WC papier en genoeg vitamines en met name vitamine C. Paracetamol, neusdruppels, hoestdrank. En genoeg cash. Paar flessen wijn, roomboter. Door 2 of 3 dagen lang verschillende supermarkten te bezoeken heb ik een hopelijk afdoende voorraad opgebouwd.

  • Is voor mensen met een minimum inkomen niet mogelijk dus die zijn de sigaar, het is wel weer een goed middel om gewicht kwijt te raken en de dingen weer eens op waarde te schatten. Zelf doe ik er niet aan mee, heb 2 blikken bruine bonen staan, al een paar maanden en een doos eieren. Straks weer wat boodschappen doen voor 2 dagen en verder niks. op is op, vol is vol, genoeg is genoeg, we hebben toch wel een beetje discipline in ons lijf om het een tijdje zonder of met geen eten te doen zeker.

  • Groot inkopen hoef je maar één keer te doen, daarna is het aanvullen wat je verbruikt hebt.
   Maar wat als je onderweg bent? Denk in laagjes: 1 wat draag je altijd op/in je kleding, 2 wat heb je in je tas en evt 3 wat heb je in je auto?
   1 sleutelbos met zakmes en zaklampje. Mini en beste kwaliteit.
   2 water, nootjes (voedzaam en houdbaar), ducttape, pleisters, aansteker, alcohol doekjes, paar zilveren guldens 😊
   3 nooddeken, jerrycan brandstof die je regelmatig ververst, waxinelichtjes (eentje is voldoende om je auto warm te houden), grote aklamp, gereedschap, startkabels. Maar ik heb zelf geen auto.
   Zoek op Every Day Carry en laat je inspireren

   • Guldens ja dat zou mooi zijn, weet je nog Tjernobyl? De blikken waren niet aan te slepen, de plaatselijke SRV man zette zijn wagen vol met oude en gedeukte blikken en maakte een flinke winst, het is achteraf nooit nodig geweest en die blikken werden na verloop van tijd weggegooid. Het loopt allemaal niet zo’n vaart en stel je hebt 2 maanden eten in huis dan heb je het eind van je leven 2 maanden uitgesteld, de ellendigste jaren.

   • Bedankt voor de tips!

    Tot mijn verbazing lees ik net dat de Nederland nummer 3 is van alle landen die ‘voorbereid’ zijn op een epidemie. Waaruit dat voorbereiden bestaat kon ik er zo snel niet uit opmaken maar het verbaast mij wel. De NL ambtenaren lijken zich zo formeel en bureaucratisch mogelijk op te stellen in de hoop dat zij zo min mogelijk hoeven te doen als de pleuris goed uitbreekt. Wat zou hen beter voorbereid maken dan hun collega’s op het kantoor van kameraad Kim (nummer 3 van slechtst voorbereid)?
    https://www.statista.com/chart/20629/ability-to-respond-to-an-epidemic-or-pandemic/

 2. beste prepper
  ik heb een aantal boerkas gekocht, zoals je al zei 1 mond kapje per uur is niet oke
  zoals mijn moeder al zie bij een grote infectie haard zelf je bordje afwassen, geen vakanties , met de wind in de rug met iemand praten, je eigen kamertje schoon houden etc.
  vitamine d en c inslaan, neus frequent met zoutoplossing spoelen.
  voor ieder familelid een verschiilend gekleurd bord beker, mes vork en lepel etc ,de stoel labelen
  en vergeet niet ook achter de voordeur de boerka eis handhaven,van je familie immersimoet je het hebben!
  zeg de sportschool af en ga lopen, douch met koudwater, douchen met koudwater heeft een meervoudig effect!

 3. Zal net hetzelfde als Mexico griep zijn, voor half miljard vaccin bij onze Ab bestellen en achteraf gebleken een grote blunder?

 4. Hoe zat het ook alweer met die mondkapjes? De medici klagen dat ze niet meer te krijgen zijn, maar die dingen helpen toch helemaal niet??? (tegen het corona virus).

  • @Niko: dit is een typisch geval van tussen de regels door lezen. Mondkapjes alleen helpen niet afdoende, omdat o.a. de ogen en de huid ook toegang kunnen bieden voor een virus.
   In het geval dat een geïnfecteerd persoon een mondkapje draagt, helpt het een beetje om de infectie niet verder te verspreiden. Vandaar dat je zowel zieke als gezonde mensen een mondkapje ziet dragen.
   Het advies is eigenlijk om ervoor te zorgen dat het virus niet binnen kan dringen. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast en niet aan je mond, neus en oren zit wanneer ze niet “schoon” zijn. Mondkapjes in de aanslag, maar bij verstandig optreden (handen wassen en al te grote menigtes vermijden) zal de kans klein genoeg zijn om het virus voor te blijven.
   Houd er rekening mee dat zaken als deurkrukken, cash geld, pinautomaten, trapleuningen e.d. door veel mensen aangeraakt worden. Leg dus de nadruk op de handen(/huid) voldoende schoon houden.

 5. Als ik het goed begrepen heb zit nu iedereen die zich in het Beatrix Ziekenhuis bevond daar vast. Ik zou daar helemaal geen zin in hebben. Verplicht huisarrest snap ik nog wel – dat veroorzaakt ook veel minder stress dan ergens tegen je wil opgesloten zitten terwijl je geen misdaad hebt gepleegd.

 6. Weken in waterstof peroxide
  , chloor is schadelijk voor inademen en stinkt..
  En daarna laten drogen onder uvc tl lamp uv c is virus dodend

 7. In bovenstaand artikel staat een grafiek die laat zien dat het voornamelijk oudere en kwetsbare mensen zijn die overlijden aan dit virus. Ik vermoed echter dat dit de eerste slachtoffers zijn en dat gezondere en jongere mensen ook gevaar lopen maar dat die langer weerstand bieden. In China zijn veel artsen en verplegers in de kracht van hun leven bezweken aan deze ziekte. De officiele cijfers die uit China komen zijn niet betrouwbaar. De officiele cijfers, analyses en projecties van onze fabeltjeskranten ook niet. De tijd zal het leren. Volgens mij is de kans vrij nu vrij groot dat we over een paar weken in Europa dezelfde situatie hebben als de chinezen. Paniek is niet goed maar enige voorbereiding lijkt me verstandig.

 8. Misschien is het beter een borka aan te doen, je weet wel met die tralies.

 9. Ik ben op zoek naar minimaal één (peer reviewed) wetenschappelijke medische publicatie waarin op zijn minst het bewijs staat dat het zogenaamde CoVid-19 virus is geïsoleerd en waarin een foto is te zien van dat virus. Als men dan ook nog aangeeft uit welk weefsel het komt en hoe men het heeft weten te isoleren, dan is dat mooi meegenomen. Nog mooier zou het zijn indien er andere publicaties zijn waarin de bevindingen onafhankelijk bevestigd worden. Kan iemand mij helpen ?

Comments are closed.