Het AD is bekend van zijn vele ranglijstjes: wie bakt de beste oliebollen, wie verkoopt de lekkerste haring; dat soort relatief onschuldig vermaak. Vandaag hebben zij een andere ranglijst: Wat vind jij het mooiste coronawoord?

 

Zoals het een braaf propagandakanaal betaamt, kun je kiezen uit prachtige woorden als “raamzwaaien”, “huidhonger” en “toekomstverdriet” (een soort liefdesverdriet over alle mooie plannen die je had en nu niet doorgaan). Vanzelfsprekend ontbreken ook woorden als “hoestschaamte”, “1,5 metersamenleving” en “groepsvorming” niet. Maar een aantal woorden ontbreekt wel. Daarom hier mijn two cents:

Lockdown – Het verplicht sluiten van bedrijven waar mensen samen kunnen komen, zoals horeca, bioscopen, musea en kappers. Hierdoor worden mensen gedwongen zoveel mogelijk thuis te zitten, want iedere persoon die niet uit het eigen huishouden komt is een potentieel besmettingsgevaar en dus ga je dood. Nou ja. Ja.

Geestelijke bejaardenmishandeling – Het stelselmatig ontnemen van elke levensvreugd bij onze bejaarde medemens. Zogenaamd om hen te beschermen, maar de meesten van hen sterven liever in vrijheid, dan dat ze nog langer vereenzamen in hun laatste levensdagen.

Massahysterie – Het op basis van onverwachte gebeurtenissen hysterisch worden van het volk. Meestal is onjuiste, of zwaar overdreven voorlichting voldoende om dit te bewerkstelligen.

Angstzaaierij – Media en overheden die samenwerken om het volk zo bang mogelijk te maken, zodat deze laatste uit doodsangst smeekt hun laatste vrijheden af te nemen. Zo is het aantal pubers dat zelfmoord heeft gepleegd uit angst voor corona groter dan het aantal pubers dat daadwerkelijk bezweken is aan de ziekte zelf.

Coronaboete – De boete van € 390 die wordt verstrekt als je het gore lef hebt met vrienden of familie af te spreken. Naast een boete krijg je ook een aantekening (strafblad), zodat je gedurende 5 jaar geen verklaring omtrent gedrag kunt krijgen.

Faillissement – Het onvermijdelijke gevolg van de lockdown. Honderdduizenden bedrijven zullen hun deuren definitief moeten sluiten met ruim een miljoen werklozen als gevolg.

Fascisme – Dat wat momenteel feitelijk plaatsvindt zonder dat mensen het door hebben. Zo hangen sommigen vol trots de vlag uit op 5 mei om te vieren dat een soortgelijk regime als de hunne in Italië 75 jaar eerder verslagen werd. Om vervolgens de charismatische leider Rutte te bejubelen omdat hij bepaalt wat bedrijven wel en niet mogen doen.

Wanbeleid – Adviezen van het RIVM jarenlang stelselmatig in de wind slaan en als de voorspellingen dan tóch uitkomen uitsluitend op basis van angst besluiten de economie plat te gooien om een virus dat tot noch toe niet schadelijker bleek dan een flinke griepgolf. Dat virussen in de lente sowieso minder actief worden, wordt nu gebruikt om aan te tonen dat “de maatregelen” werken.

Heb je zelf ook woorden waarvan je vindt dat deze in de lijst moeten? Laat het weten in de comments.

Een oude bekende.

24 REACTIES

 1. Waanzin: Krankzinnigheid of grote onzin,
  Waanidee: Ongegrond idee welke onmogelijk blijkt uit iemands hoofd te praten,
  Hoogmoed: Een te hoge dunk van zichzelf hebben en daardoor anderen bewust schade toebrengen,
  Onkunde: Onwetendheid waar menigeen zich toch niet door laat tegenhouden,
  Sociale vervreemding: Mensen via opgelegde (verplichte) onnatuurlijke gedragingen dwingen tot vervreemding waardoor er ernstige psychische schade kan ontstaan,
  Het Stanford experiment: Waarbij vrijwilligers werden opgesloten en andere vrijwilligers de bewakers speelden, in slechts een paar dagen veranderden deze normale vrijwillige bewakers (studenten) in sadistische bewakers, hierbij ook te omschrijven als Boa’s/handhavers et cetera.
  Het Milgram experiment: Oftewel, wie durft tegen de autoriteiten in te gaan. Het idee achter de experimenten van Stanley Milgram(dat akelig genoeg ook echt zo blijkt te zijn) is dat mensen zeer geneigd zijn om een figuur te volgen dat autoriteit uitstraalt. Wat Rutte hier dan voor invloed heeft is mij een raadsel.
  Zoekresultaten
  Samenvatting van internet
  Zelfoverschatting: Uzelf overschatten. Jezelf overschatten, een te weinig realistisch beeld van uzelf hebben, hiermee doel ik op de Jaap van Dissels, Hugo de Jonge’s, Boa’s, handhavers, veel politieagenten enz.
  Nou zo kan ik nog wel uren doorgaan, wat ik uiteraard niet zal doen. Maar er is niets nieuws onder de zon, over het algemeen wordt er niets geleerd van het verleden, alles blijft zich herhalen ad infinitum.

 2. Ik bedacht zelf nog deze: Coronaracen – Op een lege snelweg minimaal 2 kilometer per uur harder rijden dan is opgelegd.

 3. Covid19. Dat woord heeft iets geheimzinnigs. Iets uit James Bond of zo.

 4. Mafkat Pardon, Doctorandus M. Kat. Kale dorpsgek die ondergedoken zit in goedkope hotelletjes in Ierland. Bezit de geniale gave om in bijna elke zin het woord “pedo” te kunnen verwerken. Kan ook elk denkbaar onderwerp naar ene Joris Demmink toeschrijven. Tenzij hij zijn pijlen richt op Chris Klomp, een andere gek met een website. Of Mafkat last heeft van het Covid19 virus is mij niet bekend. (Met dank aan IIS voor de inspiratie).

 5. NSBoa: eenvoudige levensvorm die als een siamese tweeling zich wil doen gelden tegenover mensen die handenschudden, met drie of meer samenkomen of verliefde stelletjes in het park die niet samen op één adres wonen. Onder het mom van “befehl ist befehl” richten ze financiële en emotionele schade aan. Een vaccin of remedie is tot op heden nog niet bekend danwel toegestaan.

  “We hebben samen afgesproken”: newspeak voor “we dicteren”, oftewel, een eenzijdig genomen besluit die met geweld wordt afgedwongen bij de horigen, net alsof de horigen enige inspraak zouden hebben gehad.

 6. @Niko

  Ene Kat zou ook zo minister of minister president van Nederland kunnen zijn of zelfs een job bij het RIVM kunnen bekleden. Nederlanders zouden niet eens het verschil merken.

   • @Niko

    Een actor is iemand die door zijn functie betrokken is bij een sociaal of politiek proces.

    Eigenlijk is een actor een van de vele spelers in een specifieke werksituatie, een beroepsgroep. Bij actoren spreken wordt over het algemeen gesproken over ambtenaren en politici. Iedereen die voor de overheid werkt is in principe een actor, dus ook mensen die werken in het onderwijs, bij de politie of voor de gemeente. Maar onder actoren worden ook mensen gerekend die invloed hebben op het proces. Dit kunnen journalisten, lobbyisten of georganiseerde groepen zijn die om wat voor reden dan ook invloed hebben op bijvoorbeeld de beslissingen die worden gemaakt door de politiek.
    Toneelspelers! Maar dan heul gevaarlijk.

 7. Coronaiveling: een idioot die de hoax voor waarheid aanneemt

  Schaamlapje: de muilkorf, gedragen door een coronarealist die zich er niet te buiten kan wanneer hij bv. een supermarkt betreedt maar zich schaamt voor het feit dat hij zich -node- aan de regel houdt en hoopt dat geen andere verlichte geest hem opmerkt. De muilkorf is dan een lapje waarvoor de coronarealist zich schaamt.

 8. Coronadictator. Ongekozen bureaucraat die op plaatselijk niveau actief is. Ongekozen door de inwoners van de betreffende plaats. Want zolang het dictatortje m/v/x goed is ingelikt bij het partijkartel, die deze functies benoemt, is er niets aan de hand voor m/v/x. De bevoegdheden van de coronadictator zijn op niets gebaseerd en toch wordt men geacht te gehoorzamen aan diens oekazes. Dat is onredelijk. En aanvechtbaar. Maar er is vast wel een ‘onafhankelijke’ rechter te vinden die het toch legaal verklaart. Of deze rechter een pedo is, is dan weer een vraag voor het orakel in Ierland.

  • @Nico

   RIVM bestuurt het land, democratisch met stemfraude gekozen Rutte heeft geen zeggenschap meer en daarbij is het RIVM onder curatele van het WHO. En WHO is van blablablabla….

   En vele rechters kunnen slechts nog kromspreken nadat velen op de chantage lijst zijn komen te staan, gecontroleerd en stuurbaar. Hoe mooi en schoon is de wereld waarin ook u allen uiteindelijk wordt afgemaakt als oude honden. Het wachten is op een spuitje uit fabriek één tot en met zeven.

  • @jhon

   Qkoorts, legionella, pontiackoorts, Lyme, om maar wat te noemen, het zou alles ook corona kunnen zijn. Vernevel hier of daar wat legionella en je hebt zo een paar IC patiënten erbij. Er zullen ook ‘middeltjes’ zijn die ziektes kunnen genereren en deze kan men eventueel dan corona noemen. Is maar een idee, een gedachte.

 9. “mini corona-burka” sinds het invoeren van het mondkapje , ميني كورونا بوركا

Comments are closed.