Onderzoek wijst uit dat Europese centrale banken een nieuwe internationale gouden standaard hebben opgesteld. Sinds de jaren zeventig is er geleidelijk beleid ingevoerd dat de weg heeft geëffend voor een rechtvaardiger en duurzamer monetair systeem.

Het huidige internationale fiat-monetaire systeem loopt snel af: het onconventionele monetaire beleid is een doodlopende straat ingegaan en kan niet worden teruggedraaid. De Europese centrale banken zagen dit decennia geleden al aankomen toen de wereld veranderde naar een pure papiergeldstandaard. Dienovereenkomstig hebben Europese centrale banken zorgvuldig een nieuw op goud gebaseerd monetair systeem voorbereid.

Toen het laatste overblijfsel van de gouden standaard in 1971 door de VS werd beëindigd, dwongen de omstandigheden de Europese centrale banken voorlopig mee te gaan met de dollarhegemonie. Het sentiment in Europa was echter om de dominantie van de dollar tegen te gaan en langzaam een nieuwe regeling voor te bereiden. Momenteel geven centrale banken in Europa aan dat er een nieuw systeem met goud nadert.

De trend in Azië is ook in toenemende mate tegen dominantie van de dollar en voor goud. In mei 2019 sprak de Maleisische premier Mahathir Mohamad over het idee van een nieuwe internationale valuta die aan goud was gekoppeld. Reuters meldde in april 2020 dat de ‘president van de Shanghai Gold Exchange (SGE) opriep tot een nieuwe supersoevereine valuta om de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar te compenseren, waarvan hij voorspelde dat deze op lange termijn zou dalen, terwijl de goudprijzen stijgen. De president van de SGE zei ook: “De mondiale invloed van de Verenigde Staten zal afnemen, terwijl de status van de Europese Unie en China zal toenemen in mondiale aangelegenheden.”

In lijn met de hierboven besproken langetermijntrend is dat de economische kracht nu meer verdeeld is dan in 1971. Vijftig jaar geleden waren de Verenigde Staten en West-Europa (eurozone) goed voor 59% van het wereldwijde BBP; momenteel is hun aandeel 40%. Dit rijmt met Pompidou’s opmerking over “het bestaan ​​van meer centra van economische en politieke macht maakt de zaken ingewikkelder, maar heeft op de langere termijn grotere voordelen.”

Verbazingwekkend genoeg is de economische kracht van de grootste energieblokken – de Verenigde Staten, China, de eurozone en Rusland – ongeveer in overeenstemming met hun relatieve officiële goudreserves, zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek. Voor de officiële goudreserves van China is er een speculatieve schatting van 5000 ton gebruikt.

De essentie van de grafiek is dat de economische output (BBP) reëel is en goud ook. Wanneer fiat-valuta’s worden gedevalueerd om de wereldwijde schuldenlast te verlichten, zullen de goud- en bbp-verdeling niet veel veranderen, wat gunstig is voor een verschuiving naar een rechtvaardige gouden standaard.

Waarschijnlijk zijn Japan en het VK onder druk gezet door de VS om hun goudreserves niet te vergroten. In The Prospect for Gold: The View to the Year 2000 (1987) schrijft Timothy Green: “Jarenlang heeft de Bank of Japan, die het goed wilde houden met de Amerikaanse schatkist, opzettelijk vermeden goud te kopen.” De officiële goudreserves van Japan zijn sinds 1978 gelijk gebleven, terwijl het de grootste buitenlandse houder van schatkistpapier is. India, Brazilië en Zuid-Korea hebben allemaal goud gekocht na de GFC. Waarom Canada nul goud heeft, is onbekend maar het kan te maken hebben met het feit dat ze veel grondreserves hebben.

Hoewel het duidelijk is dat Europa en andere landen voorbereid zijn op een nieuw monetair systeem met goud, is het onbekend hoe dit systeem eruit zal zien. Het kan vergelijkbaar zijn met de klassieke gouden standaard of het kan een nieuw model zijn. In ieder geval gaat goud een prominente rol krijgen in een aankomend systeem. Onnodig te zeggen dat in een dergelijk scenario de nominale goudprijs aanzienlijk hoger zal zijn dan waar deze vandaag voor wordt verhandeld.

Zoals we momenteel zien, zal een monetair systeem zonder anker zeker mislukken, en welk anker is geschikter dan goud? Goud is internationaal het meest gelijkmatig gespreide financiële activum zonder tegenpartijrisico en de stabiliteit heeft een bewezen staat van dienst van 5.000 jaar.

Tot besluit een voorbeeld uit 2014. Cheng Siwei, voorzitter van het International FinancialForum (IFF), zei op een IFF-conferentie: “De wereld staat voor een revolutie. Het is absoluut noodzakelijk om een ​​nieuw mondiaal financieel kader op te stellen en nieuwe regels te formuleren. ” Op dezelfde conferentie verklaarde Jean-Claude Trichet, voormalig president van de Europese Centrale Bank en covoorzitter van de IFF: “De wereldeconomie en de wereldwijde financiën staan ​​op een keerpunt, … nieuwe regels zijn niet alleen besproken binnen de geavanceerde economieën, maar met alle opkomende economieën, inclusief de belangrijkste opkomende economieën, namelijk China. ”

Bron: Voima Gold